Hedging agricol experimental în Florida. Cultivatorii de citrice vor să compenseze pierderile cu un arbore nou: pongamia
agrointeligenta.ro -De câțiva ani încoace, cultivatorii americani de citrice, mai ales cei din statulul Florida, se confruntă cu probleme mari legate de productivitatea redusă, dar mai ales de o mană care a redus considerabil suprafețele platanțiilor. Recent, horticultorii au adoptat un arbore nou cu care, speră ei, prin hedging agricol, să revină pe plus cu balanța economică.
Pentru cei nefamiliarizați cu termenul de hedging agricol, Agrointeligența vă explică această activitate pe care mulți fermieri deja o practică fără să își dea seama. Riscurile de afaceri se pot echilibra reciproc atunci când culturile sunt diversificate corect: când o cultură e compromisă, alta aduce profituri neaşteptate. Pentru o echilibrare corectă, e nevoie de expertiza unui agronom. Atunci când agronomul nu găseşte soluţia optimă, poate ajuta un finanţist.
Revenind la situația din SUA, cultivatorii de citrice spun că afacerile lor au atins un punct critic, după ce producția a scăzut de la 30 de milioane de cutii de fructe în 2000, la doar 15 milioane de cutii, în 2013. O molimă cauzată de o bacterie și denumită și ”verzeala citricelor” a afectat circa 70% din plantațiile statului Florida, estimează autoritățile.
În acest context, fermierii sunt nevoiți să se reorienteze către noi culturi care să compenseze pierderile, măcar până când situația se va remedia.
Cercetătorul Bill Castle a analizat deja posibilitatea aclimatizării mai multor sortimente de citrice, în timp ce o parte dintre proprietari au trecut deja la înlocuirea arborilor bolnavi cu piersici, afini, arbori de ananas sau măslini. Totuși, încercările făcute până acum au arătat că toate aceste noi culturi nu dau rezultate prea bune. Spre exemplu, arborii de ananas nu rezistă la temperaturile minime din Florida și nu se găsesc nici prese specializate pentru producția de ulei de măsline. Totodată, o producție masivă de afine sau de piersici va duce la o scădere de preț și, deci, un câștig nesemnificativ pentru cultivatori.
Conține de zece ori mai mult ulei decât soia
Pe acest fond al disperării, americanii iau în calcul un arbore asiatic – pongamia. Acesta se plantează deja în scopuri decorative pe terioriul american, dar fermierii au descoperit că semințele sale au un conținut de 10 ori mai bogat în ulei vegetal decât are soia. Pornind de la această concluzie, s-a stabilit că noua cultură se pretează la producția de bio-carburanți, la cea de lubridicanți și de pesticide naturale. Mai mult, semințele bogate în proietine sunt și o hrană bogată pentru animele, în special pentru bovine și porcine.
În plus, față de celelalte culturi la care s-au gândit fermierii americani, pongamia se pliază perfect pe condițiile deja existente pe plantațiile de citrice din Florida.
Cu aceste premieze încurajatoare, cultivatorii de citrice se bazează pe practicarea unui hedging agricol menit să le salveze afacerea: completarea plantantațiilor de arbori de citrice și cu nou-venitul copac pongamia.
Foto: pics.davesgarden.com