• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANZ Bela Vaida – două procese cu oierii pierdute într-o singură zi! Statul român plătește cheltuielile de judecată!

    Roxana Dobre -

    Șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, pierde pe bandă procesele pe care i le intentează asociațiile de crescători de animale. S-a ajuns ca directorul ANZ să piardă chiar și două procese în aceeași zi, ambele deschise de oieri și în care, instanțele nu doar că au dat câștig de cauză fermierilor, dar au dispus, într-un caz, și ca ANZ – deci statul român, să achite cheltuielile de judecată. Deocamdată nu s-a ajuns la decizii definitive, iar Vaida Bela, ca reprezentant al unei instituții de stat, are obligația să conteste deciziile până la un verdict final.

    Oierii ies câștigători în lupta cu ANZ și directorul instituției, Bela Vaida, care a pierdut 2 procese într-o singură zi: unul deschis de Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine (AJCOC) Caraș-Severin și al doilea de Asociația Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana.

    ANZ – obligată să achite cheltuielile de judecată

    Asociația Păstorul Crișana din județul Arad a chemat în instanță atât ANZ cât și pe directorul instituției, Bela Vaida iar joi, 14 octombrie, judecătorii au decis să dea o sentință favorabilă crescătorilor de ovine astfel că actul emis de ANZ este oficial anulat după ce inițial fusese suspendat.

    ”Respinge excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâta Agenția Națională pentru Zootehnie. Admite excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâtul Bela Vaida. Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta A.C.O. Păstorul Crișana în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională pentru Zootehnie, având ca obiect – anulare act. Dispune anularea notificării cu nr. 3890/09.04.2021 emisă de pârâtă. Respinge acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâtui Bela Vaida, ca inadmisibilă. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată parţiale în cuantum de 1995,2 lei. Pronunţată azi 14.10.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Instanței, la care se menționează că se poate face recurs în 15 zile de la comunicare.

    Oierii au obținut anularea unor notificări transmise de șeful ANZ pentru inactivarea unor berbeci

    Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat, joi 14 octombrie, în favoarea crescătorilor de ovine care au dat în judecată Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) într-un dosar în care se cere anularea unor notificări transmise individual în luna aprilie de directorul general al instituției, Bela Vaida. Acesta cerea asociațiilor de crescători ca în termen de 30 de zile să inactiveze  în programul informatic certificatele zootehnice care nu sunt actualizate conform Regulamentului 1012/2016 și să oprească de la participarea la montă a masculilor reproducători care nu dețin aceste documente actualizate. Tot ANZ, susțin reprezentanții juridici ai oierilor, a precizat în scris că nu se va opri aici și produșii acestora animale urmează să fie inactivați și scoși din programele de montă naturală.

    ”Din cele 11 societăți de ameliorare notificate din sectorul de creștere a ovinelor au formulat această acțiune în Instanță doar 7 care au în momentul de față notificările suspendate. Celelalte 4 societăți de ameliorare nu au voie să folosească animalele pe care le-au notificat în programe de ameliorare și la montă și trebuie să își inactiveze atât acele animale cât și produșii. În situația unui control pe care îl face orice reprezentant al ANZ sau OJZ  dacă se descoperă că acele animale au fost folosite la montă împotriva dispoziției transmisă prin notificările care nu au fost contestate se pot sancționa contravențional, inclusiv crescătorii iar societății i se poate ridica chiar și acreditarea. Deci cele 4 societăți care nu au contestat în 30 de zile acea notificare din păcate în momentul de față ea produce efecte juridice și acele animale trebuie să fie scoase din programele de ameliorare deoarece Instanța a decis deja că acele notificări sunt acte administrative individuale care produc efecte juridice. Este regretabil că acțiunile abuzive ale acestei conduceri de la ANZ nu numai că au riscat să producă grave efecte asupra sectorului zootehnic pe palierul ovine/caprine dar este clar și că aceste acțiuni atrag și o răspundere materială (cheltuielile de judecată n.r) a ANZ pe care din păcate o plătim cu toții din bani publici în loc să plătească domnul Bela Vaida din propriul buzunar abuzurile pe care le-a făcut”, ne-au declarat experții juridici ai Asociației de Crescători de Ovine Păstorul Crișana.

    Interpretarea Regulamentului făcută de ANZ este unică din Europa. Și nu în sensul bun! 

    Instanțele Curții de Apel Timișoara au reținut că interpretarea ANZ este unica din Europa cere aplicarea într-un mod abuziv a Regulamentul 1012/2016. ”Deci au reținut că nu există un cadrul legal european sau național care să permită ANZ-ului să inactiveze niște reproducători de rasă pură care au fost înscriși în Registrele Genealogice anterior intrării în vigoare a regulamentului în condițiile legii de la acea dată. Practic, inclusiv Ministerul Agriculturii, sub semnătura secretarului de stat Antal Szabolcs Barabási a emis un punct de vedere la un moment dat conform căruia certificatele de origine, care se emiteau înainte de 1 octombrie 2018 iar după aceea se numesc zootehnice, odată ce au fost legal emise și animalele legal înregistrate își păstrează valabilitatea pe întreaga durată a vieții animalului”, ne-au mai explicat reprezentanții juridică ai oierilor.

    Practic, mai spun aceștia, Bela Vaida a încercat să introducă în câmpul juridic românesc o formulă de scoatere a animalelor fără să anuleze certificatele dar practic cu aceleași efecte. ”Adică deși nu a anulat certificatele respective dânsul a încercat să inactiveze animalele respective, să le scoată din programul de ameliorare, să le excludă de la montă și nu numai atât, să excludă ulterior și toți produșii lor”.

    80 la sută din oile de rasă ar fi putut pierde subvenția

    Sursa citată mai arată că în România avem două categorii de ovine: oile de rasă pură care sunt 2,4 milioane în 11 Registre Genealogice de rasă pe rasele Țurcană, Ille de France, Țigaie Ruginie, Cap Negru de Teleorman, Rațca, etc. Aceste oi de rasă sunt 2,4 milioane din totalul estimat de circa 7-8 milioane  de ovine care se mai află în România, față de 25 de milioane cât erau în regimul comunist.

    ”Și ca să să distrugă domnul Bela Vaida oieritul tradițional, cât mai este el pe aici, s-a gândit să nenorocească crescătorii de animale care au investit foarte mulși bani, inclusiv sume europene acordate prin programele de minimis și s-au cumpărat berbeci de reproducție din rasă pură cu bani de la Uniune. Deci s-a gândit că ce ar fi să creăm o pagubă frumoasă în patrimoniul crescătorilor de animale pe de o parte și să distrugem și programele de ameliorare pe de altă parte prin inactivarea a aproximativ 40 la sută din berbecii de rasă pură de reproducție din România iar ulterior ar fi urmat inactivarea și a produșilor rezultați din monta 2019-2020 deci s-ar fi ajuns la anularea a circa 80 la sută din oile de rasă din România (care ar fi pierdut și subvenția n.r). Deci își pierdeau calitatea de oi de rasă pură”, au mai spus experții juridici.

    ANZ a pierdut 2 procese cu oierii în aceeși zi

    Conform acestora, Instanța Curții de Apel Timișoara prima dată a suspendat ordinul și ulterior alături de alte șase instanțe de judecată și Curți de Apel din România (București, Bacău, Constanța, Brașov) au considerat că aceste notificări sunt un pericol pentru oieri și pentru societățile și programele de ameliorare.

    ”În momentul de față, pe 14 octombrie mai exact, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat două hotărâri judecătorești prin care a și anulat aceste notificări. Domnul Bela Vaida a încercat să distrugă oieritul și societățile de ameliorare prin această găselniță numită notificare pe care inițial a refuzat să o recunoască ca și act administrativ  iar ulterior în decursul judecății și-a cam schimbat opinia de la un moment procesual la altul și a ajuns să recunoască că a impus obligativitatea inactivării acestor animale, a recunoscut că a impus obligația ca și produșii acestor animale să fie inactivați deci practic să nu mai participe la montă în programele de ameliorare ca și reproducători de rasă pură. Așadar a venit și i-a dat Curtea de Apel Timișoara cu legea în cap și s-a spus în felul următor în motivare:  ANZ-ul prin domnul Bela Vaida interpretează într-un mod excesiv, abuziv  și nelegal Regulamentul 1012 și de fapt suntem singura țară din toate țările UE care încearcă să faulteze societățile de ameliorare și crescătorii de animale prin interpretarea la acest mod a regulamentului”, ne-au spus reprezentanții juridici ai Păstorul Crișana.

    Anulare act administrativ – o altă victorie a crescătorilor de animale din AJCOC Caraș-Severin

    Pe portalul instanțelor apar tot mai multe dosare prin care asociațiile cer anularea acestui ordin contestat de oieri. Astfel o altă asociație căreia instanța i-a dat un prim câștig de cauză este Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine (AJCOC) Caraș-Severin.

    ”Respinge excepţiile prematurităţii şi a lipsei de interes invocate de pârâta Agenția Națională pentru Zootehnie. Admite excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâtul Bela Vaida. Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta A.J.C.O.C. Caraș-Severin în contradictoriu cu pârâtul Agenția Națională pentru Zootehnie, având ca obiect – anulare act administrativ. Dispune anularea notificării cu nr. 3896/09.04.2021 emisă de pârâtă. Respinge acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâtul Bela Vaida, ca inadmisibilă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi 14.10.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Instanței.

    Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că ANZ – Agenția Națională pentru Zootehnie este din nou în centrul unui noi proces deschis de oieri. După ce Ordinul nr. 180/2020 a fost atacat în instanță, o altă decizie a autorității competente a fost contestată de o asociație de crescători de ovine. Este vorba despre decizia ANZ de a cere asociațiilor să inactiveze certificatele de origine la berbeci,  care nu sunt actualizate conform Regulamentului 1012/2016.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: ANZ a notificat asociațiile să inactivez e certificatele de origine ”neactualizate”

    Asociația Păstorul Crișana din județul Arad a fost prima din asociațiile care au chemat în instanță atât ANZ cât și pe directorul instituției, Bela Vaida. Pe larg despre procesul oierilor aici: ANZ și Bela Vaida – calitate de pârâți într-un nou proces deschis de oieri!


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!