• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA care ajunge mai greu în conturile fermierilor! Plata maximă – 97 euro/ha!

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA care ajunge mai greu în conturile fermierilor, deşi cuantumul ei este unul semnificativ ce poate ajunge la 97 euro pe hectar pentru anul de cerere 2021. Agrointeligenţa – AGROINTEL.RO s-a interesat, la cererea fermierilor, despre situația plăților APIA pentru suprafațele din zonele defavorizate și încadrate la Măsura 13 – plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)

    Cuantumurile autorizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la plata unei subvenții care aduce bani în plus pe hectar fermierilor, anunțate de șeful instituției, Adrian Pintea. Fermierii au trimis mai multe mesaje redacției Agrointeligența-AGROINTEL.RO cu privire la blocajul privind schema aferentă Măsurii 13 – plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

    ”Buna ziua, știe cineva când face APIA plata Măsurii 13 – plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice. Aceste subvenții nu au fost plătite în avans (85%) ca de obicei”, a transmis fermierul Ardelean Teodor pe grupul de Facebook ”SUBVENȚII APIA”, ”sesizarea” acestuia nefiind singulară. 

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a transmis întrebarea fermierilor direct șefului APIA, Adrian Pintea, care a venit cu precizări importante pentru producătorii agricoli care așteaptă subvenția ”bonus” pe hectar pentru zonele defavorizate.

    ”Schema aferentă Măsurii 13 – plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este deblocată de când au început autorizările la plata finală, din 2 decembrie. Fermierii primesc cuantumurile complete pe hectar dar banii ajung mai greu în conturi deoarece sumele plătite din bugetul FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală sunt delegate de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) la APIA iar traseul banilor este unul mai greoi decât cel al plăților directe”, a explicat Adrian Pintea.

    Fermierii care nu au încasat subvenția pe hectar aferentă măsurii 13 au putut lua banii pentru schemele de bază plătite pe hectar, adică: Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 472,3630 lei/ha; Plata redistributivă – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 24,7375 lei/ha; – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv: 238,2008 lei/ha; Plata pentru înverzire: 286,4261 lei/ha și Plata pentru tinerii fermieri: 200,1333 lei/ha.

    Ce cuantumuri se plătesc în 2021 pentru Măsura 13 plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale 

    Directorul general al APIA a transmis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO și lista cuantumurilor care au fost aprobate pentru anul 2021 pentru subvenția acordată fermierilor din zonele defavorizate. Acestea se achită în lei la un curs de 4,8683 lei pentru un euro.

    M13 – Zona Montană Defavorizată (ZMD)

    Pentru zona montană nivelul plăţii compensatorii este de 97 euro/ha/an.  În cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivității), valoarea plăţii scade pentru acele suprafeţe agricole care depăşesc această valoare:

    Cu scopul asigurării resurselor financiare necesare pentru implementarea sM.13.1, începând cu anul 2020, pentru suprafețele care depășesc 100 ha (intervalele de degresivitate 100,01-300 ha și peste 300 ha), valoarea sprijinului reprezintă 50% din pierderile de venituri şi costurile suplimentare cuantificate prin aplicarea metodologiei de calcul. Cu toate acestea, valoarea plății nu poae fi mai mică de 25 euro/ha/an (conform Anexei II a R.1305/2013). Pentru aceste intervale de mărime a suprafețelor, baza de calcul pentru aplicarea degresivității este reprezentată de valoarea de 61 euro/ha/an.

    M13 – Zone care se confruntă cu alte constrângeri naturale semnificative (SEMN) 

    Pentru zonele care se confruntă cu alte constrângeri naturale semnificative nivelul plăţii compensatorii este de 62 euro/ha/an. În cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivității), valoarea plăţii scade pentru acele suprafeţe agricole care depăşesc această valoare:

    Cu scopul asigurării resurselor financiare necesare pentru implementarea sM.13.2, începând cu anul 2020, pentru suprafețele care depășesc 100 ha (intervalele de degresivitate 100,01-300 ha și peste 300 ha), valoarea sprijinului reprezintă 50% din pierderile de venituri şi costurile suplimentare cuantificate prin aplicarea metodologiei de calcul. Cu toate acestea, valoarea plății nu poate fi mai mică de 25 euro/ha/an (conform Anexei II a R.1305/2013). Pentru aceste intervale de mărime a suprafețelor, baza de calcul pentru aplicarea degresivității este reprezentată de valoarea de 39 euro/ha/an.

    M13 – Zone care se confruntă cu alte constrângeri naturale specifice(SPEC)

    Pentru zone care se confruntă cu alte constrângeri naturale specifice nivelul plăţii compensatorii este de 75 euro/ha/an. Cu scopul asigurării resurselor financiare necesare pentru implementarea sM.13.3, începând cu anul 2020, pentru suprafețele care depășesc 100 ha (intervalele de degresivitate 100,01-300 ha și peste 300 ha), valoarea sprijinului reprezintă 50% din pierderile de venituri şi costurile suplimentare cuantificate prin aplicarea metodologiei de calcul. Cu toate acestea, valoarea plății nu poae fi mai mică de 25 euro/ha/an (conform Anexei II a R.1305/2013). Pentru aceste intervale de mărime a suprafețelor, baza de calcul pentru aplicarea degresivității este reprezentată de valoarea de 47 euro/ha/an

    În cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivității), valoarea plăţii scade pentru acele suprafeţe agricole care depăşesc această valoare:

    Subvențiile finale se achită în intervalul 2 decembrie 2021 – 30 iunie 2022 pentru campania de plăți 2021 conform cererilor unice depuse anul acesta iar conform datelor APIA un număr de 815.291 fermieri au cerut subvenții în acest an.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!