• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Se pregătește un nou sprijin pentru fermieri în afară de ajutorul de minimis și ajutorul de stat

  agrointeligenta.ro -

  Mai multe state europene își gândesc strategia prin care să își sprijine fermierii în anii următori. Criza din piață și creșterea sau scăderea prețurilor, anii catastrofali în care producțiile se prăbușesc, blocajele ce pot apărea la vânzare – câteva dintre situațiile luate în considerare de guvernele care vor să se asigure că pot veni în sprijinul producătorilor agricoli atunci când aceștia au nevoie.

  În afară de ajutorul de minimis și ajutorul de stat – măsuri de sprijin cu reglementări bine stabilite la nivelul UE, guvernele iau în calcul încă un instrument prin care să vină în ajutorul fermierilor. Sumele folosite sunt cele din fondurile europene alocate țării prin noua Politică Agricolă Comună, iar banii sunt ”prinși” într-o secțiune specială din Planul Național Strategic. O secțiune care ar putea deveni cunoscută ca Pilonul III.

  Bulgaria, o țară care introduce Pilonul III în PNS

  Bulgaria este una dintre țările care au anunțat că includ în PNS și Pilonul III. Potrivit Agri.bg, decidenții de la Sofia au menționat de mai multe ori în ultimele luni că dezvoltă al treilea pilon al PAC care va fi separat de Pilonul I pentru plățile directe și de Pilonul II pentru programul de dezvoltare rurală.

  În acest moment, fermierii pot fi sprijiniți prin două instrumente principale: ajutor de de minimis și ajutorul de stat. Cu toate acestea, ultimii ani au arătat că banii alocați prin aceste scheme se epuizează rapid și ele nu sunt întotdeauna eficiente. Acestea depind de fondurile disponibile, inclusiv de bugetul ministerului de resort.

  Un fond mutual gestionat de o agenție de plăți, nu de o entitate privată

  Pilonul III va fi un alt instrument decât ajutorul de stat și de minimis și va lua forma unui fond mutual sau al unui fond de garantare a riscurilor. Acesta va fi administrat de stat – direct de Ministerul Agriculturii prin agenția de plăți care gestionează banii europeni din PNS. Așadar, nu de către o entitate privată, ci de către guvernul care elaborează mai departe și legislația necesară pentru acordarea sumelor, procedura de plată și decontarea sumelor la nivel european.

  Cel de-al treilea pilon va face parte din PNS și va fi alimentat din bugetul său. Acest fond poate funcționa și ca un tampon, adică, dacă există pericolul ca țara să piardă fonduri neutilizate, acestea pot fi ușor transferate către acest tip de mecanism.

  Scopul Pilonului III – de a garanta veniturile fermierilor în cazul unor evenimente

  Scopul principal al Pilonului III este de a garanta venitul minim al fermierilor, adică chiar dacă apare un anumit eveniment – grindină sau febra aftoasă la animale, de exemplu, fermierul nu este în pericol de faliment. De precizat că acest instrument nu are legătură cu plățile către asigurători.

  În al doilea rând, cu acest mecanism, statul va putea sprijini piețele și, inclusiv cu numerar, va garanta riscul.

  În al treilea rând, în cazul în care este nevoie de garanții pentru investiții internaționale sau piețe internaționale , inclusiv către țări terțe, statul va avea un mecanism care să susțină și acest tip de activitate.

  Nu în ultimul rând, cu acest instrument, statul, dacă alege, poate cofinanța PNS, inclusiv direct pentru acest tip de fond de garanție, care se află în afara limitărilor privind ajutorul de stat, au subliniat oficialii bulgari.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a aprobat mecanismul prin care se împart fondurile UE pentru acvacultură și pescuit AFIR: Fonduri europene achitate în conturile fermierilor. Intervenții deschise acum AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații Agenție de plăți: S-au epuizat banii pentru fermierii din zona montană! Fonduri europene pentru achiziția de utilaje prin DR-20: condiții, praguri de punctaj

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)