• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controlul de iarnă la APIA! Fermierii care nu pot lua banii din subvenții până la finalul anului!

    Roxana Dobre -

    Controlul de iarnă la APIA –  agenția de plăți dă startul unor verificări în mai multe ferme! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) derulează în prezent așa numitul ”control de iarnă”, verificări la care pot pica toți fermierii cu teren arabil selectați la verificările în teren dar pentru care se specifică faptul că scopul controlului este eco-condiționalitatea.

    Acoperirea cu vegetaţie sau resturi vegetale pe timpul iernii se verifică în perioada noiembrie – decembrie, pe toate parcelele de teren arabil ale fermei, inclusiv pe parcelele cu suprafaţa mai mică de 0,3 ha.

    ”Eroziunea solului, provocată de precipitaţiile şi vânturile din timpul iernii (îndeosebi pe terenurile în pantă sau nisipoase), se reduce semnificativ dacă arătura pentru culturile prăşitoare se va executa în primăvară, şi nu imediat după recoltarea culturilor, miriştea şi resturile vegetale rămânând pe loc peste iarnă”, precizează ghidul APIA pentru subvenții.

    Fermierii care nu au intrat la plata avansului din subvenții și s-au interesat la centrele APIA care sunt motivele pentru care nu apar pe listele cu banii europeni au fost informați de inspectorii care le gestionează dosarul că au picat la ”controlul de iarnă” astfel că banii nu pot fi virați până acesta nu este finalizat. Pentru cererile unice depuse în campania 2021, verificările se derulează în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie.

    Obiectivul acestui standard îl constituie reducerea eroziunii solului prin acoperirea minimă a terenului pe timpul iernii cu vegetaţie sau resturi vegetale. Astfel, fermierii trebuie să asigure acoperirea cu vegetaţie sau resturi vegetale pe timpul iernii a cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală determinată în urma tuturor controalelor la nivelul întregii exploataţii, fie prin înfiinţarea de culturi de toamnă sau culturi perene, fie să nu execute arătura de toamnă după recoltarea culturilor.

    Ce culturi pot acoperi solul

    Culturi de toamnă: grâu (Triticum sp.), triticale, secară (Secale cereale), orz (Hordeum sp.), ovăz (Avena sativa), mazăre (Pisum sativum), borceag de toamnă – amestec format dintr-o leguminoasă anuală de toamnă (măzăriche – Vicia sp.) şi o cereală de toamnă, rapiţă (Brassica sp.).

    Culturi perene: lucernă (Medicago sativa), trifoi (Trifolium pratense), sparcetă (Onobrychis viciifolia), ghizdei (Lotus corniculatus), sulfină (Melilotus sp.), golomăţ (Dactylis glomerata), firuţă (Poa sp.), Raigras peren (Lolium perenne), Festuca (Festuca pratensis) ş.a.

    De asemenea, terenul arabil nelucrat, întreţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, poate fi considerat ca acoperit cu vegetaţie. Pentru evaluarea conformităţii, la calcularea procentului de acoperire a terenului pe timpul iernii, se va ţine cont de toate suprafeţele arabile însămânţate toamna, excluzând suprafeţele de teren arabil care fac obiectul sprijinului pentru Pachetul nr. 4 – Culturi verzi, precum şi suprafeţele care fac obiectul sprijinului pentru Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), cât şi de suprafeţele nearate din cadrul fermei, indiferent dacă acestea îndeplinesc sau nu celelalte criterii de eligibilitate.

    Fermierilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală, care pot merge până la excluderea de la plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC 4.

    Raportul de control pentru înregistrarea rezultatelor verificării GAEC4 se generează separat faţă de raportul de control generat pentru efectuarea controlului schemelor şi măsurilor solicitate de fermier. Generarea Raportului de control pentru GAEC4 se execută după introducerea în sistem a rezultatelor controlului executat în perioada de vară și validarea rezultatelor.

    Inspectorul de teren verifică suprafața conformă a exploatației și urmărește îndeplinirea condiţiei GAEC4 (pentru conformitate GAEC 4 se aplica codul ,,OK” în raportul de tip Winter).

    Fermierii care au acest tip de control nu pot intra la plata avansului din subvenții.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului