• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Motivarea Instanței în procesul OIERII vs. ANZ: EXCES DE PUTERE al șefului instituției, VAIDA BELA!

    Roxana Dobre -

    Cum motivează judecătorii decizia de a da dreptate oierilor în procesul cu ANZ! După mai multe victorii zdrobitoare ale crescătorilor de oi, în procesul intentat șefului Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Vaida Bela, Instanța a trimis și motivarea deciziilor. Astfel, motivarea emisă de Curtea de Apel Timișoara pe 14 octombrie, avertizează că ”puterea discreţionară a autorităţilor publice nu trebuie confundată cu excesul de putere” și dispune anularea notificării prin care ANZ cere Asociației Păstorul Crișana din județul Arad să inactiveze certificatele de origine la berbeci,  care nu sunt actualizate conform Regulamentului 1012/2016.

    ”Rar mi-a fost dat să văd o astfel de decizie negru pe alb: abuz de putere”, ne-a comentat consilierul juridic al Asociației Păstorul Crișana din Arad.

    Oierii ies din nou câștigători în lupta cu ANZ și directorul instituției, Bela Vaida, care au pierdut un nou proces cu crescătorii de ovine, judecat la Curtea de Apel Timișoara. Miza este o notificare emisă în primăvară de ANZ pentru mai multe asociații care dețin Registre Genealogice și cărora li se cerea să inactiveze mai multe certificate de origine pentru berbeci, deși un astfel de document odată emis este valabil pe toată viața animalului.

    ”În lipsa motivării explicite a actului administrativ, posibilitatea atacării în justiţie a actului respectiv este iluzorie, de vreme ce judecătorul nu poate specula asupra motivelor care au determinat autoritatea administrativă să ia o anumită măsură. Absenţa acestei motivări favorizează emiterea unor acte administrative abuzive, de vreme ce lipsa motivării lipseşte de orice eficienţă controlul judecătoresc al actelor administrative. Art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene consacră „dreptul la bună administrare”. Conform alineatelor 1 şi 2 din acest articol, (1) „orice persoană are dreptul de a beneficia, în ce priveşte problemele sale, de un tratament imparţial, echitabil şi într-un termen rezonabil din partea instituţiilor, organelor, oficiilor şi agenţiilor Uniunii. Acest drept include în principal: (a) dreptul oricărei persoane de a fi ascultată înainte de luarea oricărei măsuri individuale care ar putea să îi aducă atingere; (b) dreptul oricărei persoane de acces la dosarul propriu, cu respectarea intereselor legitime legate de confidenţialitate şi de secretul profesional şi comercial; (c) obligaţia administraţiei de a-şi motiva deciziile. Date fiind aceste obligaţii, Curtea reține că absenţa motivării actului administrativ atacat constituie o încălcare a principiului statului de drept, a dreptului la o bună administrare şi a încălcare a obligaţiei constituţionale a autorităţilor administrative de a asigura informarea corectă a cetăţenilor asupra problemelor de interes personal ale acestora. Prin urmare, motivarea actului administrativ decizional trebuie să conțină suficiente elemente pentru fundamentarea deciziei, astfel încât sunt redate elementele de fapt care să
    permită, pe de o parte, destinatarilor să cunoască şi să evalueze temeiurile deciziei, iar pe de altă parte, să facă posibilă exercitarea controlului de legalitate. În acest sens, nemotivarea notificării contestate reprezintă o cauză de nulitate a acestea, întrucât obligaţia motivării actului administrativ reprezintă o cerinţă de legalitate, acceptată atât pe plan intern, cât şi la nivel comunitar, constituind o garanţie împotriva arbitrariului și un corolar al dreptului la apărare”, se arată în motivarea instanței.

    Instanța menționează ”abuzul de putere„ din partea ANZ 

    Puterea discreţionară a autorităţilor publice nu trebuie confundată cu excesul de putere, mai avertizează Instanța în motivarea sa.  Mai mult, se precizează că ANZ în notificarea trimisă către Asociația Păstorul Cirșana nu a expus vreo altă cauză de nevalabilitate a certificatelor.

    ”Sub acest aspect, Curtea constată că în notificare nu a fost expusă vreo altă cauză de nevalabilitate a certificatelor, care să justifice interdicția de utilizare a animalelor la care acele certificate se referă la montă, în cadrul programelor de ameliorare derulate de reclamantă și să conducă la „inactivarea” unui număr atât de mare de animale de reproducție (16.083 berbeci incluși în prezent în programele de ameliorare, din care 15.089 dețin certificate de origine sau zootehnice emise anterior datei de 1 noiembrie 2018), împreună cu produșii acestora, care, la rândul lor, nu ar îndeplini condițiile de filiație stabilite de Regulamentul nr. 1012/2016, ceea ce denotă emiterea actului contestat cu exces de putere, acesta având fără îndoială un caracter prejudiciabil pentru reclamantă, care beneficiază în prezent de forme de sprijin financiar în vederea derulării programelor de ameliorare, în baza HG nr. 1179/2014 și care, în plus, se află angajată în raporturi juridice cu crescătorii de animale care au solicitat emiterea acelor certificate”, mai arată sursa citată.

    Reamintim că decizia instanței a fost transmisă pe 14 octombrie când judecătorii au decis să dea o sentință favorabilă crescătorilor de ovine astfel că actul emis de ANZ este oficial anulat după ce inițial fusese suspendat. Decizia poate fin atacată cu recurs nefiind definitivă.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că ANZ – Agenția Națională pentru Zootehnie este din nou în centrul unui noi proces deschis de oieri. După ce Ordinul nr. 180/2020 a fost atacat în instanță, o altă decizie a autorității competente a fost contestată de o asociație de crescători de ovine. Este vorba despre decizia ANZ de a cere asociațiilor să inactiveze certificatele de origine la berbeci,  care nu sunt actualizate conform Regulamentului 1012/2016.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg aici: ANZ a notificat asociațiile să inactivez e certificatele de origine ”neactualizate”

    Asociația Păstorul Crișana din județul Arad a fost prima din asociațiile care au chemat în instanță atât ANZ cât și pe directorul instituției, Bela Vaida. Pe larg despre procesul oierilor aici: ANZ și Bela Vaida – calitate de pârâți într-un nou proces deschis de oieri!

    Citiți și: Șeful ANZ Bela Vaida – două procese cu oierii pierdute într-o singură zi! Statul român plătește cheltuielile de judecată!


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu