Legea porcului – votată în Senat! Noi reguli pentru creșterea porcului în gospodărie!
agrointeligenta.ro -Legea porcului a fost adoptată prin vot de Senatul României. Actul normativ este inițiat de deputați și senatori UDMR vizează introducerea unor norme legislative pentru creșterea porcilor în gospodării, norme obligatorii de biosecuritate și pentru prevenirea pestei porcine africane.
Pentru Legea porcului, act normativ supus votului din Senat, au votat 70 de parlamentari, în timp ce 10 aleși au fost contra și 47 s-au abținut. După ce a trecut de Senat, legea a fost transmisă la Camera Deputaților, pentru dezbatere și vot final, decizional.
Conform noii legi, creșterea porcilor va mai putea fi făcută de persoane fizice numai în anumite condiții. Astfel, creșterea porcilor va fi permisă persoanelor fizice ”în cadrul exploatațiilor non-comerciale de subzistență, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maxim 5 porci, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, precum și cu respectarea normelor de biosecuritate și bunăstare. Porcinele sunt crescute numai îngrășare, fiind interzisă reproducția în aceste exploatații. Porcii, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate consumului în gospodăria proprie”, potrivit actului normativ.
De asemenea, vor putea crește porci și persoane fizice ”neînregistrate la ORC din cadrul exploatațiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, care cresc o scroafă însămânțată artificial și produșii acesteia sau un număr maxim de 15 porci la îngrășat pe an, autorizate sanitar-veterinar, atât pentru consum familial, cât și pentru comercializare la nivel județean, în baza atestatului de producător și a cametului de comercializare, conform prevederilor art.8 alin.(6) din Legea nr. 145/2014, cu modificările și completările ulterioare, către exploatații non-comerciale și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, cu respectarea legislației în vigoare„, se mai arată în actul normativ aprobat de Senat.
În ceea ce priveşte cerinţele de biosecutitate pentru exploataţiile non-comerciale (adică pentru maximum cinci porci crescuţi pentru consum propriu), acestea sunt:
a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;
b) să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;
c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
d) să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;
e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;
f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vanătoare;
g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la:
1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor;
2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial; 3. orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi;
i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;
j) să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;
k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;
l) să nu foloseasca aşternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare.
ANSVSA şi Ministerul Agriculturii vor elabora şi promova, prin ordin comun, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ghiduri de bune practici privind implementarea principiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru fiecare dintre tipurile de exploataţii de creştere a porcinelor din România. Pentru exploataţiile de tip familial şşi exploataţiile de tip semideschis pentru rasele autohtone acestea vor conţine inclusiv formularele necesare autorizării sanitar-veterinare.
În perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în aer liber.
Amenzile pentru nerespectarea prevederilor sus-menţionate sunt cuprinse între 5.000 şi 18.000 de lei.