De la Holstein la Montbeliard. Fermierul Neculai Ardeleanu a făcut prima populare cu noua rasă înainte de Crăciun
Angelica Lefter -De la Holstein la Montbeliard. Fermierul Neculai Ardeleanu din județul Brăila este pregătit să facă o schimbarea majoră: să schimbe o rasă cu alta. Cu puțin timp înainte de Crăciun, în ferma familiei Ardealeanu a ajuns un întreg efectiv de vaci din rasa Montbeliard.
Vacile din rasa Montbeliard au fost aduse din Franța, iar dacă productivitatea lor se dovedește superioară, fermierul Neculai Ardeleanu este pregătit să schimbe între efectivul fermei care este, în prezent, reprezentat de Holstein.
Neculai Ardeleanu crește nu doar vaci, cu cultivă și 1.600 de hectare. Pe partea de zootehnie, familia din județul Brăila deține 800 de vaci din rasa Holstein și urmează să facă modificări majore, iar pentru acestea a achiziționat 160 de vaci din rasa Montbeliard.
Întreaga activitate agricolă se desfășoară pe două firme, S.C. Rigasi Trans, administrată de Neculai Ardeleanu și S.C. Pomicola, fermă administrată de fiica acestuia, inginer agricol ieșit de doi ani de pe băncile facultății, Mădălina Gabriela Ardeleanu.
Holstein versus Montbeliard. Care e mai bună?
Între Holstein și Montbeliard, fermierul Nicu Ardeleanu este pregătit să mizeze pe Montbeliarde. Vrea să intre și pe piața cărnii de vită, iar specificul rasei mixte franceze în ajută să își îndeplinească planul.
”La sfârșitul anului voi avea un efectiv de 160 de capete de vaci Montbeliard. 104 cumpărate din Franța și 59 din țară. Toate sunt tineret și junici. Ele sunt trecute pe ferma Pomicola, firmă prin care lucrăm 127 de hectare, toate certificate bio. Au fost și vacile certificate, dar mutându-le… acum sunt în conversie cu Montbeliard. Vacile le-am avut pe toate Holstein, dar am ales să transform ferma pentru că Montbeliard este o rasă mixtă, lapte-carne, și tăurașii îi putem valorifica mai bine. Holstein nu crește atât de bine, nu este în carne cum este Montbeliard. Aceasta este o rasă mai rezistentă, dar nu atât de pretențioasă precum Holstein. Într-adevăr, producția de lapte este un pic mai mică, dar la prețurile care sunt astăzi la cereale și la toate, ne convine mai mult să creștem Montbeliard. După ce văd cum evoluează situația în fermă voi lua o decizie dacă încet-încet înlocuiesc efectivul de Holstein”, a menționat fermierul brăilean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Grajd nou de 700.000 de euro. Vacile au costat 300.000 de euro
Investiție de 700.000 de euro pentru grajdul în care vor fi găzduite 165 de vaci din rasa Montbeliard, 104 dintre ele aduse din Franța
Venirea noilor văcuțe în ferma a adus și investiții suplimentare. Pregătirea unui adăpost separat l-a preocupat pe fermier care și-a dorit ca de la început să le asigure noilor venite cele mai bune condiții.
”Avem un grajd complet nou. Investiția în grajd este de vreo 700.000 de euro, în animale e de vreo 300.000, cu fonduri proprii pentru că acum 3 ani am vrut să accesez un proiect și nu s-a putut. Era un proiect pe procesare, pe tot ce trebuie. Proiectul a fost eligibil, dar fără finanțare, asta nu știu dacă din cauza consultantului sau din alte cauze. Acum am alți consultanți și voi încerca să facă alte proiecte pentru zootehnie și modernizare în fermă. Ba este bine că sunt fermier mare, ba este rău, ba e bine că sunt mic, ba e rău!”, a menționat crescătorul de animale.
Laptele bio nu are căutare, iar cel convențional este vândut către procesator cu 2,2 lei pe kilogram
În prezent, ferma familiei Ardeleanu este complet tehnologizată. Singurul lucru ce lipsește este un preț mai bun pentru laptele bio. Nu doar că acesta nu are căutare, dar nu are nici prețul pe care îl merită un produs premium.
”Ferma este tehnologizată, avem tot ce trebuie, sală de muls. Producem în jur de 8.000-9.000 de litri pe zi de lapte. Un record a fost de 78,3 litri pe zi, la Holstein. La Montbeliard nu știu, că încă n-am apucat să văd. Laptele îl dau la procesator, la prețul de 2,2 lei/kilogram, laptele convențional. Pentru cel bio nu este cerere. Am crezut că lumea va căuta laptele bio, că merge pe trendul de bio, dar am intrat în perioada asta nefastă cu pandemia încă de anul trecut, când am fost certificat. Am fost dezamăgit, nu face multă lume bio, e foarte costisitor. Producțiile de care v-am spus sunt pe lapte convențional, la bio scad, nu mai e același lucru. O mașină de șrot convențional e în jur de 30.000 de lei, bio este de 60.000”, a menționat Neculai Ardeleanu.
Fermă cu 1.600 de hectare, dintre care 447 sunt certificate bio
Pentru a integra întreaga producție, fermierul preferă să dea animalelor hrană bio, cultivată chiar de el, astfel că are deja mazăre cultivată în regim ecologic pentru a o folosi în hrana animalelor.
În ceea ce privește ferma vegetală, tot terenul firmei Pomicola este certificat ecologic, 197 de hectare și încă 250 de la Rigași, în total 447 de hectare cultivate ecologic. Agricultorul spune că producțiile în regim bio sunt mult mai mici decât cele convenționale.
”Porumbul, dacă vrei să îl vinzi la bio, este diferență față de cel convențional. Nu suntem prea încântați de această afacere bio, atât că subvenția este un pic mai mare, de 280 de euro, dar practic suma acoperă diferența între bio și convențional. Comparativ cu munca, rezultatele nu se justifică, dar acum că am intrat și cu culturile vegetale și cu vacile, poate o să fie mai bine”, spune optimist fermierul brăilean.
Nu consideră că sfaturile în agricultură sunt general valabile. Agricultorul Neculai Ardelean spune că nu poate da sfaturi nimănui pentru că fermierul de la munte nu are aceleași nevoi cu cel de la șes, dar apreciază că anul acesta agricol a fost unul bun față de 2020. O parte din suprafața pe care o cultivă are parte de irigare, dar cum 2021 a fost ploios, n-a mai avut costuri cu irigațiile, iar prețurile la cereale au fost foarte bune.
Gunoiul de grajd înlocuiește cu succes îngrășămintele chimice
Problemele cu îngrășămintele chimice și scumpirea inputurilor nu-l ocolesc nici pe fermierul Neculai Ardeleanu, însă le face față cu brio.
”La cultura bio, bineînțeles că nu dăm cu erbicid, ca la cele convenționale. La prețurile astea de acum, oricum, mă ajută gunoiul de grajd. Și înainte dădeam gunoi de grajd, dar acum dau și la cultura convențională, nu am cumpărat niciun gram de îngrășăminte chimice. Văd că încet-încet, cu prețurile astea de la inputuri ne forțează să devenim bio”, a adăugat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
În afară de cele 447 de hectare cultivate ecologic, restul de culturi, grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță, sunt cultivate convențional, spune Neculai Ardeleanu.
”La porumb am avut 280 de hectare de porumb semincer, în convențional aproape 400 de hectare. Nu am spații de depozitare pentru tot, capacitatea totală vreo 6000 de tine, dar una este ocupată permanent cu furajele pentru animale. Facem stoc de porumb, orz și mazăre. La porumb în acest an am avut o producție în medie de 13 tone la hectar, la grâu vreo 8.000 de kilograme la hectar, la orz bio vreo 6.000, la rapița bio vreo 2000 de kilograme la ha, la soia convențională, am făcut 5000 de kg/ha. Investițiile au fost pe măsură, nici nu pot face acum un calcul, dar au fost semnificative. Cerealele le videm la traderii de pe zonă. Dacă producția anul acesta nu a fost extraordinară, prețurile au fost extraordinar de bune!”, a concluzionat Neculai Ardeleanu, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.