• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cornel Popa este noul director al ANIF – Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare

    Marian Buhociu -

    Cornel Popa este noul director general al ANIF – Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Anunțul a fost făcut de ministrului Adrian Chesnoiu, iar din informațiile noastre, se pare că numirea a venit după ce Ștefan Constantin a demisionat ieri, marți – 11 ianuarie, de la șefia Agenției.

    Motivul pentru care Ștefan Constantin a renunțat ieri, marți – 11 ianuarie, la postul de director general al ANIF ar fi disensiunile pe care acesta le-a avut în ultimele săptămâni cu membrii echipei din fruntea Ministerului Agriculturii, minister condus acum de Adrian Chesnoiu. Am încercat să-l contactăm pe Ștefan Constantin, dar aceasta a avut ieri după prânz telefonul închis atunci când l-am apelat.

    Claudiu Popa este noul director general al ANIF, a anunțat astăzi, miercuri – 12 ianuarie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în cadrul dezbaterilor ce au loc astăzi pe finanțările pentru irigații prin Planul Național Strategic.

    Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Cornel Popa a ocupat până în prezent funcția de șef al Direcției de Exploatare din instituției.

    Ștefan Constantin, de profesie: șef la ANIF

    În anul 2020 la conducerea ANIF era numit interimar Ștefan Constantin. El l-a înlocuit pe Florin Barbu, care ocupase această funcție de timp de șase ani. În vara anului trecut, conducerea Ministerului Agriculturii a organizat concurs pentru ocuparea definitivă a postului. Constantin a fost singurul candidat care s-a prezentat la concurs. În final el a fost declarat admis după probele concursului.

    Conform unui material publicat de G4media.ro, Constantin Ștefan a fost numit în fruntea Irigațiilor pentru că este un apropiat al deputatului George Ionescu.

    Acesta a mai fost la conducerea sistemului de irigații public și în perioada 2007 și 2009, atunci când a fost administrator special al fostei Societăți Naționale de Îmbunătățiri Funciare (SNIF). În mandatul său, SNIF-ul a intrat în insolvență, astfel încât guvernul a decis transformarea societății într-o agenție publică, actualul ANIF.

    Revoluția l-a prins ca inginer în construcții hidrotehnice la Compania Națională Apele Române, aici lucrând din 1983 până în 1993. Apoi, prima slujbă în capitalism a fost la societatea Spirt-Amidon S.A. – Ozun din județul Covasna (1983- 1998). Cumva, fără explicații profesionale, în 1999 ajunge administrator special la  Regia Autonomă Îmbunătățiri Funciare. Poziție pe care o ocupă până în 2001.

    După suspendarea activității SNIF din poziția de manager, Constantin Ștefan se întoarce pentru trei ani, până în 2004, la un post de simplu inginer la societatea Sicrom. Între 2005-2008 este însă directorul la general la Latina Plastics SA București. Apoi, din 2007 revine pentru doi ca administrator special al SNIF.

    Din 2013 și până la numirea în fruntea ANIF a fost consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

    Suspiciuni că a devalizat irigațiile

    În anul 2009, Parlamentul României a înființat o comisie parlamentară de anchetă privind situația sistemelor de irigații, precum și a altor sectoare de îmbunătățiri funciare. Supusă verificărilor era perioada 2007-2010. Pe atunci ANIF era o societate comercială (Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare – SNIF) care se afla în pragul falimentului. Administratorul special al societății era tocmai Constantin Ștefan.

    Comisia parlamentară de atunci a descoperit că Ștefan a contribuit la datoriile de 160 de milioane pe care le avea SNIF către stat, iar de la numirea sa, acesta s-a ocupat de fondul imobiliar al societății, nu de redresarea irigațiilor.

    Parlamentarii au recomandat Parchetului General să redeschidă o anchetă penală legate de furturile de SNIF pe numele lui Constantin Ștefan. „Menționam că aspectele prezentate pentru perioada 1997 – 2000 au făcut obiectul dosarului penal nr. 352/P/2004 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție – Secția de urmărire penală si criminalistică, iar prin rezoluția din data de 10.01.2005, aceasta instituție a confirmat propunerea făcuta de către I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Fraudelor de Neînceperea Urmăririi Penale pentru domnul Constantin Ștefan”, se precizează în raportul comisiei parlamentare.

    ANIF, instituția rămasă în urmă

    Agenția este una din instituțiile cele mai importante aflate în subordinea Ministerului Agriculturii care de-a lungul timpului a avut la dispoziție sume importante pentru reabilitarea sistemului de irigații. De numele instituției se leagă și mai multe scandaluri, care de-a lungul timpului au adus-o în atenția presei.

    Dacă în 1989 România avea o infrastructură de irigații care se întindea pe o suprafață de 3,2 milioane hectare, în prezent mai sunt în stare de funcționare undeva la 980.000 hectare.

    Pentru a pune la punct întreaga infrastructură de irigații, România ar avea nevoie de cel puțin 20 de miliarde euro, în viitor, potrivit estimărilor din piață.

    Pentru 2020-2021, ANIF a avut la dispoziție fonduri de 350 milioane lei pentru lucrări de reabilitare, având în derulare 49 de lucrări de investiții.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție