• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plăți în avans pentru zootehnie. Șeful APIA anunță schema care primește subvenția mai devreme!

  Roxana Dobre -

  Plata în avans pentru crescătorii de animale, pregătită la APIA! Fermierii vor putea cere începând cu luna ianuarie adeverințe-punte pentru plata în avans a sumelor aferente ajutorului de stat în sectorul de creștere a animalelor.

  Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră în luna decembrie, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a semnat un ordin pentru plăți în avans achitate pentru sectorul de creștere a animalelor din resurse bugetare. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și face referire la ajutorul de stat achitat pentru menținerea registrelor genealogice și pentru efectuarea controalelor de performanță.

  Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că agenția lucrează în acest moment la finalizarea detaliilor legate de eliberarea acestor adeverințe prin care se pot luat credite în baza subvenției pe care asociațiile o așteaptă. ”Lucrăm în prezent iar eliberarea adeverințelor va fi implementată în cel mai scurt timp. Agenția se ocupă de încheierea de convenții cu instituțiile financiare”, a precizat Șeful APIA.

  Conform acestuia, modul de eliberarea a adeverințelor va funcționa pe modelul celor pentru subvențiile pe suprafață, care se dau anual fermierilor care au depus cererea unică. Astfel, prin adeverință se va confirma, la data emiterii acesteia: suma totală pentru ajutorul de stat la care au dreptul beneficiarii care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schema de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

  Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

  Pentru ce se achită ajutorul de stat în zootehnie

  Reamintim că schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

  Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

  Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:

  a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
  b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

  Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

  De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.


  Te-ar mai putea interesa

  APIA: Fermierii mai pot depune cererea unică până pe 10 iunie, dar vor fi penalizați Șeful APIA: Sumele care intră în conturile fermierilor până la finalul acestei luni Șeful APIA a anunțat când intră în conturile fermierilor ajutorul de Covid

  Ultimele știri

  Orz cu profitabilitate și randament maxim. Soiul Bosut recomandat pentru fermierii cu pretenții Alertă ANM! Furtuni, vijelii și căderi de grindină – astăzi și mâine în mai multe județe! Coji de ouă – rețete de îngrășăminte pentru legume și flori