• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tinerii care au lăsat viața din străinătate pentru o afacere la țară. ”În 2 ani avem o fermă din care trăim!”

    Roxana Dobre -

    Un cuplu de tineri fermieri au renunțat la munca pe care o duceau în Anglia, pentru liniștea și frumusețea unei afaceri mici, de familie, la sat, în România. Alexandra Stamate a reușit împreună cu soțul ei, Florin Gubariciu, să înființeze în anul 2020, în localitate Apold, județul Mureș, o fermă mixtă de unde cumpărătorii pot achiziționa de la carne proaspătă de porc sau ied la produse procesate din lapte, lapte crud sau produse procesate din carne.

    Povestea fermei denumită sugestiv ”Emigranți în grădină” a început, conform înscrisurilor fiscale, în 2020 când exploatația mixtă din județul Mureș a ”luat viață”. Alexandra Stamate, proprietara micii afaceri de familie, povestește pe un grup de Facebook cum a început primul contact al familiei cu agricultura.

    Tinerii soți au luat-o de la capăt acasă, în România

    ”Un pas de-o zi sau de-o viață? Eram în Anglia când am închiriat primul lot de pământ (allotment) și aveam tot felul de întrebări. Țin minte că l-am închiriat în toamnă și toata iarna efectiv am stat și am citit în continuu. Nici nu știam ce fel semeni o sămânță. Acum practicăm permacultura!”, își începe tânăra povestea.

    De la cunoștințe minime la experiență în agricultură

    Cunoștințele minime din agricultură nu au împiedicat-o pe tânăra fermieră să renunțe la visul de a duce un trai simplu și curat la țară, în care gospodăria să fie înconjurată de animăluțe, găini dar și o grădină bogată, cu legume și fructe sănătoase, toate crescute natural.  ”O prietenă mă tot bătea la cap să ne luăm o casă în țară.  Și am luat-o! Apoi au început alte întrebări…pe astea nu le mai puteam răspunde citind cărți. Trebuia să trăiesc pe propria piele! Devoram grupul pentru a citi experiențele voastre, zi și noapte! Întrebăm pe toată lumea!”, mărturisește Alexandra Stamate.

    Ferma s-a îmbogățit rapid în timp pe rând cu prima văcuță, căpriță iar îngrijirea animalelor a fost o provocare pentru tânăra fermieră și soțul său. ”Apoi a venit prima vacă…alte întrebări! Eu habar nu aveam că îmi trebuia o iesle din care să mănânce.  Apoi au venit căprițele…alte întrebări! Apoi albinele…alte întrebări! Aici încă nu mi-am răspuns la toate! Și tot așa…cu răbdare le-am dat de cap la toate și încă le mai dăm”, spune Alexandra. Conform datelor de pe pagina de Facebook a fermei din Mureș, un litru de lapte se vindea în luna noiembrie cu 5,5 lei.

    Văcuță la Ferma Emigranți În Grădină

    Experiența de fermă a fost prinsă ”din mers” 

    Experiența Alexandrei Stamate a fost acumulată în fermă, fără să aibă vreun ”profesor” care să o ajute sau să îi împărtășească din experiența lui. ”Nimeni nu a stat să ne explice…să ne învețe…să ne dădăcească! Am învățat din propriile greșeli și din ce am mai prins la unul sau la altul. Am avut multe pierderi! Inclusiv 10 purcei morți când a fătat scroafa! Acum sunt plină de informații valoroase! Informații care poate ar ajută enorm un tânăr sau pe oricine care abia face un pas important în viață lui…un pas de-o viață pot spune eu. Informații despre grădini organice, animale din gospodărie, ferme, pământ, culturi, cu ce să începi, cum să faci bani etc. Voi ce întrebări va puneți când sunteți singuri? Ce vă neliniștește? Ce vreți să știți? Ce vă ține în loc? Ce experiențe povestite credeți că v-ar ajuta? Poate putem răspunde cu toții Dacă ținem doar pentru noi…nu vom evolua niciodată!”, mai transmite tânăra.

    În final, acesta spune că în doar doi ani mica fermă a devenit o afacere din care familia Stamate trăiește. ”Dar avem o mică Fermă acum și o mică afacere din care trăim. Doar în 2 ani de România! Mulțumim Doamne”, conchide Alexandra Stamate.

    Cei interesați de produsele Fermei Emigranți în Grădină pot lua legătură cu Alexandra Stamate la nr. de telefon 0790 732 250 sau la e-mail alexandra.stamate91@gmail.com. Mai multe informații despre produsele de sezon ale fermei găsiți pe pagina de Facebook Ferma Emigranți în Grădină


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial