• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Exportul de animale vii din România a fost salvat la votul final din Parlamentul European!

    Roxana Dobre -

    Deputații europeni au votat, joi – 20 decembrie, în plenul reunit la PE pentru respingerea celor mai stricte reglementări cuprinse într-un set de propuneri de înăsprire a normelor privind transportul animalelor, în țările terțe. Printre cele mai importante reglementări au fost menținerea duratei de transport pentru exportul maritim dar și cel terestru.

    Daniel Buda, eurodeputat român

    Votul de astăzi vine după ce în luna decembrie, Comisia de anchetă privind bunăstarea animalelor vii în timpul transportului (ANIT), a aprobat de asemenea pe amendamentele propunerile făcute de raportori. Daniel Buda, eurodeputat român, a reușit să mențină pentru crescătorii de animale din țara noastră o serie de reguli pentru exportul de animale vii care să nu ducă la interzicerea vânzărilor în țările terțe.

    Transportul maritim nu va fi limitat la 24 de ore

    Un amendament important, susținut și de eurodeputații români, se referă la durata de transport a animalelor, pentru care se propusese o limitare la 8 ore pentru transportul terestru și 24 de ore pe mare.

    ”Astăzi a fost votul în plenul Parlamentului European unde exista riscul să pierdem pentru că cei de la Grupul Verzilor, și nu numai, au depus amendamente pentru reducerea transportului la 8 ore pentru terestru și la 24 de ore pe mare. S-a redepus amendamentul pentru că a fost o întreagă dezbatere pe subiectul acesta. Dar din fericire cele două amendamente au fost respinse”, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, eurodeputatul român Daniel Buda,

    Mai mult, au mai fost acceptate două amendamente, care vor permit transportul animalelor gestante în ultima treime de gestație și cea a animalelor neînțărcate.

    ”În același timp am câștigat două amendamente pe transportul animalelor neînțărcate de la 4 săptămâni și a celor gestante în ultima treime de gestație. Acum raportul merge la Comisia Europeană sub formă de recomandare iar aceasta va ține seama de aceste chestiuni. Ce este important pentru fermieri și aici vreau să subliniez, este faptul că se va continua transportul pe mare pentru țările terțe, sigur cu respectarea cu strictețe a regulilor de bunăstare”, a mai subliniat Buda.

    În fine, un alt amendament de interzicere a transportului către țări non-UE (țări terțe) cu reglementări mai puțin stricte a fost de asemenea respins.

    Reamintim că pe 19 iunie 2020, Parlamentul European a decis să înființeze Comisia ANIT, pentru a investiga presupuse încălcări ale dreptului Uniunii Europene privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe din interiorul și din afara UE. Comisia ANIT a analizat modul în care sunt aplicate normele UE de către statele membre și verifică dacă Comisia Europeană asigură în mod corespunzător respectarea lor.

    Comisia este compusă din 30 de membri iar pe timpul mandatului a investigat presupusele încălcări prin diverse metode: a organizat audieri cu experți, a invitat martori, a solicitat documente și a efectuat misiuni de informare atunci când a fost cazul. Raportul întocmit de Comisia ANIT și votat astăzi are doar rol consultativ și nu legislativ, astfel că CE poate ține cont sau nu de el.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd