Ministrul Energiei le dă fermierilor o veste bună și una mai puțin bună!
Angelica Lefter -Ministrul Energiei vine cu o veste bună și cu una mai puțin bună pentru producătorii agricoli și antreprenorii din sectorul agroalimentar. Virgil Popescu îi anunță pe aceștia că noua schemă de compensare a facturilor la energie va fi aplicată de la 1 februarie 2022. Din păcate, schema nu se va aplica retroactiv, așa că facturile pe luna ianuarie vor veni la noile tarife, nesubvenționate. Ministrul a specificat că Guvernul analizează și ce măsuri va lua de la 1 aprilie.
Virgil Popescu a mai anunțat că noua Ordonanţă de Urgenţă va fi adoptată în şedinţa de Guvern de marţi după-amiaza – 25 ianuarie, potrivit Agerpres.ro.
În cadrul unei conferinţe privind criza energetică, ministrul a fost întrebat de când se vor aplica în facturi noile discounturi, întrucât existau informaţii că Guvernul are de gând să implementeze retroactiv noua schemă, de la 1 noiembrie 2021.
”Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat ministrul Energiei.
Oficialul a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.
De asemenea, întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.
”Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni…Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii”, a adăugat Virgil Popescu.
Ministerul Economiei a propus ca ANPC să poată da amenzi între 20.000 şi 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, în condiţiile în care sancţiunea maximă pe care o putea da până acum ANPC era de 50.000 de lei.
Vă reamintim că Asociația Forța Fermierilor a tras primul semnal de alarmă privind situația critică a fermelor de animale – mai ales cele din sectorul de pasăre și porc. La începutul anului, aceste exploatații au primit din partea furnizorilor oferte cu tarife majorate și de 6-7 ori în raport cu anul trecut. Ulterior, Guvernul a inclus și exploatațiile agricole și sectorul agroalimentar în lista beneficiarilor subvențiilor pentru furnizarea de energie.