Producător român: Trebuie să măresc prețul pâinii cu 30% pentru a acoperi scumpirea la gaz și electricitate
Daniel Befu -Ioan Pop, cel care în 1994 a fondat Ceragrim Mureș, își vede în prezent grupul de companii zguduit din temelii de explozia cotațiilor energiei. Antreprenorul mureșean deține un lanț de activități integrate, care merg din vegetal și zootehnie, unde exploatează 1.560 ha, crește 970 de bovine și produce 14.000 porci anual, până la procesarea cărnii, panificație și un mic lanț propriu de desfacere a producției.
Afacerea Ceragrim, construită în mai bine de două decenii și jumătate de la momentul când Ioan Pop a demisionat din funcția de director de IAS la Acățari și trecerea în privat, este acum într-un moment de cumpănă mai dur ca niciodată. Omul de afaceri din Ungheni controlează în prezent un conglomerat estimat la 15-20 milioane euro, cu 140 angajați, format din mai multe ferme, atât în vegetal, cât și în zootehnie, dar și din unități de procesare și desfacere.
Pe partea de producție vegetală are o exploatație de 1.560 ha, dintre care în jur de 200 ha sunt cu pășune și lucernă, iar restul sunt alocate culturii mari. O bună parte din producția vegetală îi intră în fermele zootehnice. Cea de vaci are un efectiv de 970 de capete de bălțată românească, efectivul matcă fiind format din 350 de vaci mulgătoare și 80 de juninci. Pe partea de suine deține o fermă de reproducție cu o matcă de 550 de scroafe, grupul Ceragrim fiind reproducător pentru PIC România. Totodată deține și un complex care produce porc de consum, cu o capacitate de 14.000 capete/an și o unitate de procesare a cărnii cu capacitatea de 400 carcase de porc pe lună, iar producția o desface în băcăniile proprii. Omul de afaceri deține și o brutărie ultramodernă, cu o capacitate de 30.000 pâini la fiecare 24h, dar care funcționează la doar 25% din capacitate, producând 4.000-4.500 pâini zilnic și 2.500-3.000 de bucăți de produse de patiserie.
Facturile au crescut de 4,5 ori într-un an
Pentru Ceragrim, scumpirile din ultima jumătate de an sunt devastatoare la propriu. ”În noiembrie 2020 la nivel de grup Ceragrim aveam 70.000 lei facturile pentru gaz și curent. În noiembrie 2021 am avut facturi de 310.000 lei. În doar 6 luni, din mai până în noiembrie 2021, am avut o scumpire de 4,5 ori, în contextul în care la sfârșitul lunii mai 2021, gazul era 80 lei/MW. Mai grav e că de la 1 ianuarie avem notificare de la E.ON că gazul se mai scumpește cu alți 50%, deci de la 400 de lei/MW, va fi 600 lei/MW. Asta fără transport, TVA și accize. De asemenea, curentul va crește de la 789 lei/MW, la 1300 lei/MW, fără transport, certificate verzi și contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență și fără TVA, care mai adaugă vreo 15-20% la gaz și 25% la curent. Asta înseamnă că la nivelul grupului Ceragrim, pe ianuarie, la același consum ca în ianuarie precedent, costul ne va fi de 500.000 lei. Nu putem evita aceste facturi, deoarece depindem de consumurile energetice în lanțul de producție. La Ceragrim folosim atât gaz și curent. La fabrica de pâine folosim gaz și curent, la ferma de porci încălzirea în creșă și în maternitate o avem prin instalație cu apă caldă în pardoseală, iar la purcei, în maternitate, plăcuțele de încălzire sunt cu curent”, descrie situația curentă Ioan Pop, membru al Asociației Forța Fermierilor.
Energia – 30% din costul de producție la ferma de porci
Ponderea energiei în producție a devenit brusc dintr-un factor de cost marginal, una majoră. ”La porc energia reprezenta între 4 și 5% din prețul de cost, iar după scumpirile de la 1 ianuarie 2022, energia ajunge 30% din costul de producție. La pâine e cam la fel. Ca să-mi acopăr doar creșterea de preț la gaz și curent, trebuie să cresc prețul pâinii cu 30%. Acestei creșteri i se va mai adăuga o altă creștere din cauza făinii. Va mai urma o creștere și cu forța de muncă, fiindcă muncitorii încă nu și-au primit acasă facturile la energie. Acum de-abia încep să le primească și va fi o presiune fantastică pe salarii. Am colegi care deja au închis brutăriile mai mici pe aici, prin zona noastră. Colegii cu fermele de păsări, în marea lor majoritate nu populează decât 20% din capacitate în lunile decembrie, ianuarie, februarie și martie. Ei pot face chestia asta, deoarece la ei ciclul e scurt, dar eu ca să opresc fermele de porci, am nevoie de 9 luni până lichidez ultimul porc din fermă. Asta deoarece dacă eu iau azi decizia de a închide, trebuie să aștept încheierea ciclului pornind de la scroafa care îmi e gestantă de o săptămână. Această lovitură vine după un an 2021 când am fost dramatic impactați de pesta porcină africană. Noi suntem reproducători pentru PIC și vindem scrofițe și vieri de prăsilă, însă ne-am pierdut piața, din cauza pestei. Anual putem să producem 4.000-5.000 de scrofițe și 100 de vieri. La vieri am renunțat, fiindcă nu ai cui îi vinde și nici cerere pentru scrofițe nu este. Am produs 3.000 și am vândut 400. Celelalte le-am dat la tăiere, pentru că nu ai către cine să le dai mai departe pe lanțul de producție. Nu le mai cumpără nimeni din cauza pestei porcine și a valului de închideri de ferme peste tot în țară”, explică situația fără ieșire în care se află.
Fără o intervenție în forță a statului pentru protejarea producătorilor autohtoni, Ioan Pop nu vede soluții de ieșire din tumultul de probleme care îl presează, începând de la diminuarea cererii de animale de reproducție, cumulată cu creșterea prețului materiilor prime și explozia cotațiilor la gaz și electricitate.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a demarat campania „NU ASASINAȚI FEMELE ROMÂNEȘTI” în urma apelului lansat de Asociația Forța Fermierilor care a tras un semnal de alarmă cu privire la efectul devastator al scumpirilor la furnizarea de gaze și electricitate în sectorul zootehnic – în special cel de porc și pasăre. vă rugăm să ne sprijiniți cu informații și opiniile dumneavoastră pe care le așteptăm la adresa de e-mail redactia@agrointel.ro sau la telefon 0744.311.359 (inclusiv prin Whatsapp).