• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schemă de ajutor: plafoane de plată în vigoare de astăzi pentru toate fermele!

    Roxana Dobre -

    O schemă de ajutor aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 79 din 26 ianuarie 2022 se aplică de marți, 1 februarie iar fermierii sau firmele din sectorul agro-alimentar se află printre beneficiari.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, producătorii agricoli vor beneficia de o subvenționare la prețul furnizării gazelor și a electricității începând cu 1 februarie. O noutate prevăzută de noua schemă de sprijin este că Guvernul plafonează acum prețurile și pentru companii – clienții non casnici, după ce Asociația Forța Fermierilor a lansat o campanie de avertizare cu privire la explozia tarifelor pentru energie și gaze care pun în pericol de faliment sectorul zootehnic, mai ales cel al cărnii de porc și cel de pasăre – carne și ouă.

    Schema, aprobată prin Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 79 din 26 ianuarie 2022 și se aplică de astăzi.

    Care este prețul plafonat plătit de clienții noncasnici de la 1 februarie

    Conform OUG care se aplică de astăzi, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:

    a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de preţ al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

    b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

    Plafoanele prevăzute mai sus reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

    a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;

    b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

    Din aprilie Guvernul ar putea decide reglementarea prețului la energie

    Prezent în emisiunea ”FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei”, de miercuri, 26 ianuarie, Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii a anunțat că de la 1 aprilie Executivul i-a în considerare să reglementeze prețul la energie.

    ”Am ridicat în sedința de guvern această problemă (a facturilor n.r) pe care fermierii au reclamat-o și am spus că este un moment mai mult decât oportun să intervenim, altfel ar fi fost tardiv. Și s-a luat această decizie – se aplică tuturor utilizatorilor non-casnici în formula agreată în ordonanța de urgență cu plafonarea. Din aprilie, eu cred că discuțiile așa cum le-am avut cu colegii de partid, cu conducerea partidului – să mergem spre reglementarea prețului, care să le oferă posibilitatea fermierilor să tragă un pic aer în piept și să-și revină”, a menționat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an