• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zonele din România unde se manifestă deja secetă puternică

    agrointeligenta.ro -

    Mai multe zone din România se confruntă deja cu secetă pedologică, potrivit unei noi analize și prognoze a Administrației Naționale de Meteorologie.

    Seceta pedologică moderată şi puternică se semnalează, în perioada 5 – 11 februarie, pe suprafeţe extinse din Moldova, izolat nordul şi nord-estul Munteniei şi centrul Dobrogei, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

    În perioada menţionată, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

    Cultură nerăsărită de grâu în ferma lui Florin Platon, județul Vaslui

    În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, la începutul perioadei, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, la culturile de câmp se va menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. De asemenea, în ultimele zile ale intervalului vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative la culturile de toamnă din zonele sudice, datorită regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal.

    Totodată, ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ la sol se va putea înregistra fenomenul de „descălţare” al plantelor.

    Potrivit prognozei ANM, în funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala în continuare fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă semănate în epoca optimă va fi medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv.

    Cultura de rapiţă se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, iar în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

    La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va continua stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile.

    Din punct de vedere meteorologic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 9 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade, pe întreg teritoriul agricol.

    Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 12 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va oscila între -8 şi 5 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol.

    Sub aspect pluviometric, în intervalul 5 – 11 februarie, sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă.

    Potrivit specialiştilor, condiţiile agrometeorologice vor fi pe ansamblu favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, în aproape toată ţara.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor