• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce ar însemna febra aftoasă într-o fermă de 1.000 de vaci din România. Claudiu Davițoiu, fermier: Cel mai negru coșmar!

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale privesc cu îngrijorarea evoluția febrei aftoase în Ungaria și Slovacia. Cel mai mare pericol îl văd la granițele din nordul țării, având în vedere că țara noastră importă din Ungaria lapte crud, carne, furaje sau chiar animale vii. Fermierul Claudiu Davițoiu, administratorul Agroindaf Afumați și președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că pătrunderea virusului în România ar fi cel mai negru coșmar pentru fermieri.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, mai multe asociații de crescători de animale, vaci și oi, au depus o cerere de chemare în judecată a autorităților din România și cer măsuri concrete pentru protejarea fermelor împotriva febrei aftoase. Dacă virusul va ajunge mai ales în fermele mari, crescătorii cred că ar fi o lovitură de proporții, în condițiile în care majoritatea animalelor ajung la 700-800 de kilograme iar sacrificarea și îngroparea lor ar presupune un efort greu de imaginat.

    Citiți și: Asociațiile de crescători de animale au dat statul în judecată din cauza măsurilor contra febrei aftoase

    Vaci si rasa Holstein în ferma lui Claudiu Davițoiu

    Claudiu Davițoiu reprezintă asociația Holstein.ro în procesul comun pe care fermierii l-au deschis contra statului român. Acesta a declarat astăzi, marți – 8 aprilie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că deși asociațiile au solicitat direct Guvernului să stopeze importurile încă de acum o săptămână, până în prezent nu au primit nici o informare că acest lucru va fi pus în aplicare.

    ”Nu am primit niciun semnal că s-a luat decizia stopării importurilor din Ungaria dar aceasta este sigura soluție. Ne dorim dar nu știm nimic încă, așteptăm. Nu am aflat nimic nici pe cale oficială și nici neoficial  pe rețelele de socializare unde circulă informația prima dată. Noi înainte de a formula cererea de chemare în judecată, acum o săptămână am avut o întâlnire la Guvern și am cerut imperios să fie oprite importurile de carne și de animalele vii. Și de atunci ne-au promis că se vor lua măsuri”, a spus fermierul.

    Citiți și: ANSVSA – întâlnire de urgență cu crescătorii de vaci de lapte cu privire la situația din Ungaria

    Ce ar însemna febra aftoasă pentru o fermă de 1.000 capete

    Crescătorul de animale din județul Ilfov a spune că fermierii privesc cu groază scenariul în care febra aftoasă ar pătrunde în România. Pentru ferma sa, de 1.000 de capete vaci de lapte din rasa Holstein, ar fi ”cel mai negru coșmar”.

    ”Eu am acum 1.000 de capete. Nici nu pot să-mi imaginez ce ar însemna pentru o fermă de 1.000 de vaci un asemenea necaz. Unde duci o mie de vaci să le mori? Unde le bagi? Unde le duci? Unde le îngropi? Ce le faci? Cum le transporți? Nu știu, nu-mi dau seama ce se poate întâmpla și dacă ne poate răspunde cineva la aceste întrebări. Noi fermierii chiar am făcut tot ce am putut, am luat măsuri. Facem un dezinfector, facem niște restricții cu mașinile să nu intre în curte, să schimbăm hainele. Altceva ce să facem? Ce să facem? Noi nu putem să oprim importul, nu putem să oprim laptele care vine în țară, mașinile care vin de acolo, pentru că pe roți pot aduce virusul. Unde ajunge laptele un Ungaria? El se duce într-o fabrică de procesare. De acolo foarte ușor se duce și în altă parte, nu? Fabrica de procesare poate ia și din țară lapte, are virusul pe roți se duce și la ferma românească și tot așa”, a mai spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a reiterat dorința fermierilor de a se impuse măsura stopării importurile din Ungaria pentru produsele care ajung direct în ferme, de la lapte crud la furaje. ”Noi vrem doar să opreasă o lună, două sau până când se lămuresc lucrurile și nu vor mai fi focare. Sincer ar fi cel mai negru coșmar pentru fermieri români. Nici măcar în teorie nu poți să îți închipui,  hai că au fost cu porcii, au fost mai mici dar o vacă ce are 800 de kilograme ce să faci cu ea, unde o duci? Când ai 600-700 de vaci mari, unde să le îngropi, ce faci efectiv cu ele? Nici transportul nu poți să îl asiguri. Sunt și ferme mai mari de 1.000 de capete și vă spun sincer că ar fi prăpăd”, a mai punctat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare trader de cereale a intrat în faliment. Fermierii afectați, despăgubiți de stat Au început tăierile de miei în ferme. Oierul Nicu Crăciun: ”Noi vindem cu 45 de lei/kg carcasa de miel” Fermierii, cu ochii pe conturi! Ordinea în care intră banii de ANT autorizați de APIA

    Ultimele știri

    Gabriela Vila, ADAMA: Piața este într-o regresie și trebuie să învățăm să administrăm afacerile și în condiții mai puțin bune Raport USDA – luna aprilie: Recolta mică de porumb din România trage în jos media producției UE Atac la adresa fermierilor: ”Încetați cu victimizarea! Voi, hoardele de agricultori, sunteți veșnic nemulțumiți!”