• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Altoirea sub coajă – o metodă ușoară de altoire a pomilor fructiferi primăvara

    agrointeligenta.ro -

    Altoirea sub coajă sau altoirea sub scoarță este una dintre cele mai ușoare metode de altoire a pomilor fructiferi. Rata de prindere a altoiului este de peste 90%, dacă pomicultorii sunt atenți la detalii.

    Costi Mariniță, fondatorul grupului și al paginii de Facebook Livada de familie, explică pașii pentru realizarea unei altoiri sub coajă, publicând și mai multe imagini clare cu procesul de altoire.

    Când se face altoirea sub coajă

    Perioada în care se recomandă a fi executată altoirea sub coajă sau sub scoarță este primăvara, când pomii intră în vegetație. La acel moment, seva circulă bine, iar coaja se desprinde ușor.

    Ca perioadă calendaristică, altoirea sub coajă se face în intervalul lunilor martie – aprilie.

    Citiți și: Altoirea în verde a pomilor fructiferi. Cum se altoiesc pomii pe timpul verii

    Altoirea sub coajă – avantaje. Beneficii pentru pomi

    Un avantaj al altoirii sub coajă este ca se poate executa chiar și pe diametre mai mari, ceea ce înseamnă că puteți revitaliza ușor un pom fructifer nu prea productiv din gradină.

    Cum se face altoirea sub coajă la pomii fructiferi

    Pentru altoirea sub coajă a pomilor fructiferi se utilizează ramuri altoi recoltați din timpul iernii și păstrați la frigider sau beci. Altoiul poate avea o lungime de aprox 10 cm și trebuie să aibă 2-3 muguri.

    Sunt altoiri reușite și cu altoi de dimensiuni mai mari, dacă portaltoiul este viguros.

    Citiți și: Altoi pomi fructiferi: recoltare și păstrare până la altoire

    Pregătirea portaltoiului pentru altoirea sub coajă

    Trunchiul sau ramura portaltoiului se taie cât mai drept și se fasonează ușor cu cuțitul/cutterul.

    Pregătirea și poziționarea altoiului pe portaltori la altoirea sub coajă

    Ramura altoi se fasonează cu grijă, în forma de tăietură oblică mică pe o parte și mai pronunțată pe cealaltă. Partea cu tăietura mai pronunțată se va lipi de trunchiul portaltoiului, dar locul va fi pregătit în prealabil prin îndepărtarea ușoară a scoarței, cu ajutorul unei mici incizii.

    Fixarea altoilor pe portaltoi la altoirea sub coajă

    Scoarța nu se va îndepărta de tot, ci se va așeza peste crenguțele altoi, apoi se trece la fixarea lor cu o legătură strânsă cu bandă de altoit (sau bandă izolatoare) și acoperirea lucrării cu mastic sau ceară pentru altoit.

    La final, altoii se vor scurta la aceeași înălțime și când vor crește se vor pune „tutori” pentru a nu se rupe de la vânt sau păsări.

    Pentru șanse mari de reușită, altoirea sub coajă se face după ce a început să circule seva, binențeles cu altoi păstrați la rece.

    Altoirea sub coajă – foto final


    Te-ar mai putea interesa

    Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar