• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Furturile din ferme s-au înmulțit! Agricultor păgubit: ”Peste 40 de ferme au reclamat dispariția de inputuri”

    Angelica Lefter -

    Furturile din ferme s-au întețit în ultima vreme și a devenit un fenomen care îi sperie pe agricultori. În județul Timiș se fură acum mai mult ca niciodată, deși constant sunt reclamate dispariții de inputuri, în general erbicide și fungicide, dar și utilaje agricole.

    După cazul făcut cunoscut de Agrointeligența – AGROINTEL.RO la data de 16 martie 2022, din localitatea Șag, județul Timiș, când au fost sustrase bunuri agricole în valoare de 360.000 de lei, acum un alt administrator de fermă ne-a contactat pentru a reclama o situație similară și pentru a ne spune că fenomenul este unul foarte prezent în județ.

    Hoții au sustras inputuri agricole în valoare de 55.000 de euro

    Marius Bogdan administrează o fermă din localitatea Beregsău Mare, comuna Săcălaz, județul Timiș și s-a sesizat, după ce a citit despre cazul din comuna Șag.

    Fermierul a scris jurnaliștilor de la Agrointeligența – AGROINTEL.RO un mesaj în care a detaliat că în județul Timiș furturile sunt constante încă de la începutul pandemiei de Covid-19, mai exact din 2020. Potrivit celor relatate de agricultor, în luna martie a anului 2020 i-au fost sustrase din fermă erbicide de peste 55.000 de euro, un caz similar cu cel al fermierului de la Șag, din 2022.

    Peste 40 de ferme din vestul țării prădate de hoți profesioniști, în decursul a doi ani

    Mai mult, spune Marius Bogdan, minim 42 de ferme din zona de vest a țării, s-au confruntat cu aceleași situații de furturi din ferme, însă oamenii legii nu ar fi găsit nici până în ziua de astăzi făptuitorii.

    ”În anul 2020, 15-16 martie, la începutul stării de urgență am avut același necaz, furt de erbicide de peste 55.000 de euro, ca și fermierul din Șag acum. Am o listă cu ferme furate și contacte ale fermierilor, de atunci peste 20 la număr numai în județul Timiș, dar și valoarea pagubelor. De atunci și până astăzi poliția nu a reușit găsirea niciunui hoț la toate aceste spargeri, cu toate probele și informațiile puse de noi la dispoziția lor. Eu consider că este o legătură între majoritatea furturilor respective, inclusiv furtul de tractoare de anul trecut și nimeni nu face nimic”, a transmis fermierul din județul Timiș la redacția noastră.

    Furturile din ferme au fost reclamate la Poliție, însă oamenii legii nu au descoperit făptașii

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au luat legătura cu agricultorul Marius Bogdan care a mai punctat că agricultorii din zonă sunt terorizați de hoți profesioniști care acționează conform unor indicații și care probabil că fac parte dintr-o rețea foarte bine pusă la punct.

    ”De ani de zile de când se fură aici în zonă, nimeni nu face nimic, am văzut că sunteți singurul canal mass-media care faceți publice aceste cazuri. Eu am fost păgubit de aproximativ 55.000 de euro erbicide și semințe, la 2-3 zile după ce le-am dus în hala unde am sediul firmei, acum le-am mutat acasă. Cazul a ajuns la poliția de județ, au procedură standard, deschid un dosar. Eu am plătit un avocat care periodic i-a mai agitat, le-a făcut plângere, atunci au mai făcut câte ceva, au mai trimis câte o adresă sau ceva, e o procedură standard, se deschide un dosar si stau. Nu caută nimeni nimic. Atunci, în 2020, în martie, era cu pandemia și erau restricții, nu că am mai recupera noi ceva acum… Este un grup foarte-foarte bine organizat, prea bine știu ce să facă…când vine marfă, cum vine, cât costă, ce să facă cu ea. Dacă erau unii necunoscători se încurcau în ceva, dar nu respiră nimic. Au luat marfa de la mine și au dus-o undeva. A fost foarte multă marfă, 4 paleți aproape, au încărcat cu mașina vreo 2 ore și ceva, aveam vreo 7 camere de luat vederi, au împins camerele, două care nu mergeau nu le-au împins, adică știau exact ce și cum. Câinele care era acolo a dormit toată noaptea, abia dimineața după ora 9 mai apare câinele pe filmare, l-au adormit probabil. Nu bănuiesc pe nimeni dintre angajați, nu a fost cazul. Doar unuia i-a luat poliția declarație. Este un grup care se ocupă cu tot felul de lucruri, dar nimeni nu e în stare să le facă nimic”, a menționat fermierul Marius Bogdan pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a mai adăugat că sunt în zona de vest a țării aproximativ 42 de firme păgubite, iar la unii distribuitori de marfă au fost furate cantități imense, chiar cu TIR-ul. În opinia sa, cantitatea aceasta extrem de mare de bunuri agricole care este furată se reîntoarce în circuitul de distribuție. Ceea ce poate fi oprit de oamenii legii, trenează totuși, de ani buni, în ciuda plângerilor și demersurilor făcute de fermieri.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a solicitat un punct de vedere pe acest subiect din partea purtătorului de cuvânt IPJ Timiș. Pentru a obține informații, ni s-a solicitat o cerere scrisă cu numele tuturor fermierilor și data când au avut loc furturile. Probabil peste 40 de furturi cu același profil în numai 2 ani de zile este ceva normal pentru polițiștii din Timiș. Ne vom strădui să adunăm toate numele fermierilor, poate așa le aducem aminte organelor de anchetă despre dosarele care așteaptă soluționare.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!