Tratament cu iod și lapte la legume: rețetă, aplicare, beneficii
agrointeligenta.ro -Tratamentele cu iod și lapte la legume au efect în sporirea producției. Stropirile cu soluție de iod și lapte ajută legumele în combaterea bolilor și cresc imunitatea culturilor.
În acest articol:
Rețeta de soluție cu iod și lapte pentru legume
Rețeta de iod și lapte pentru tratamentul la legume este ușor de preparat. Pentru a obține cel mai bun tratament pentru stropirea legumelor nu aveți nevoie decât de:
- 9 litri de apă curată, preferabil de fântână
- 1 litru de lapte crud
- o lingură de iod
La amestec se poate adăuga și acid boric. Prin conținutul de bor, acesta ajută înflorirea și procesul de fructificare, cu efect vizibil în creșterea producției. Se pun 10 g de acid boric la cantitățile menționate mai sus.
Citiți și: Stropirea roșiilor cu lapte și iod
Se recomandă ca prepararea soluției cu iod și lapte să fie făcută în aceeași zi în care se face și stropirea legumelor.
Când se aplică tratamentul cu iod și lapte la legume
Tratamentul cu iod și lapte se aplică la legume începând cu faza de răsad plantat. Se poate aplica atât la culturi de grădină, cât și în solar. După ce s-a aplicat o dată, se revine cu stropirea o dată la 10-14 zile.
Stropirea legumelor cu iod și lapte se face în zilele în zilele senine, fără risc de ploaie. Dacă după ce ați aplicat tratamentul vine o ploaie, reluați a doua zi stropirea.
Cum se aplică soluția de iod și lapte la legume
Soluția cu iod și lapte se aplică la culturile de legume prin stropirea la nivelul frunzelor. Avem, astfel, o aplicare foliară. Se pulverizează tratamentul uniform, acoperind în mod egal foliajul.
Tratarea legumelor se poate face dimineața sau seara.
Ce legume se pot stropi cu soluție de iod și lapte
Legumele la care se recomandă tratamentul cu iod și lapte sunt numeroase și includ roșiile, castraveții, vinetele și ardeii. De asemenea, rețeta cu iod și lapte este bună și la pepeni și la căpșun.
Rețeta cu iod și lapte pentru legume: beneficii
Beneficiile tratamentului cu iod și lapte la legume sunt numeroase.
Iodul combate mucegaiul, previne apariția putregaiului rădăcinilor. Mai pe scurt, iodul este un antiseptic natural care participă la fotosinteza și metabolizarea azotului, ajutând la creșterea producției de legume.
Citiți și: Stropirea roșiilor cu lapte. Cum se aplică tratamentul cu lapte la tomate
Motivul pentru care iodul este amestecat cu lapte este pentru că și laptele contribuie benefic la sănătatea culturii de legume.
Laptele conține lactoză, care ucide microorganismele patogene, în special ciupercile și combate mana. Mai mult, grăsimile din lapte formează pe frunze o peliculă protectoare care împiedică pătrunderea agenților patogeni. De asemenea, laptele contribuie și cu elemente necesare plantelor precum potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor.