• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Temperatura optimă pentru creșterea răsadurilor de legume

    Roxana Dobre -

    Temperatura optimă pentru obținerea și creșterea răsadurilor de legume – roșii, ardei, vinete, varză sau castraveți este un factor esențial pentru răsărirea, dezvoltarea și ulterior călirea plantelor.

    Pentru a crește răsaduri de bună calitate, trebuie vă asigurați că temperatura și umiditatea sunt adecvate. După cum arată practica, cel mai adesea apar probleme tocmai la menținerea temperaturii dorite.

    Pentru creșterea răsadurilor este deosebit de important să se respecte regimul de temperatură, care are un impact direct asupra creșterii și dezvoltării viitoarelor plante. Roșiile, ardeii și vinetele sunt considerate cele mai pretențioase la temperatură. În diferite stadii de cultivare, ele, precum și alte plante, vor avea nevoie de temperaturi diferite și condiții speciale.

    Tipuri de culturi în funcție de cerințele de căldură

    Nu toate culturile se potrivesc aceluiași regim de temperatură. Prin urmare, dacă cultivați plante din diferite grupuri, luați în considerare cerințele lor caracteristice atunci când creați un microclimat în cameră.

    Grupa I – vărzoase: plante rezistente la temperaturi scăzute, din care răsaduri se dezvoltă la 13-15° C. Pentru culturile rezistente la frig este potrivită temperatura unei zile însorite de primăvară (14-18° C). Într-o zi înnorată, se descurcă cel mai bine la 12-16° C. Plantele au nevoie de 6-10° C noaptea. Acest grup include toate tipurile de varză, inclusiv gulia.

    Grupa II – plante care au solicitări moderate cu privire la căldură, la ssistemul de încălzire. Preferă o temperatură de creștere de 16° C. Într-o zi însorită, cele mai confortabile temperaturi sunt de 16-18° C, într-o zi înnorată – 14-16° C, noaptea – 12-14° C. Acest grup include: ceapa și prazul, salata verde, țelina, sfecla și cartofii.

    Grupa III – plante care necesită căldură, care iubesc căldura. Răsadurile acestor culturi au nevoie de o temperatură de cel puțin 18 ° C. Ziua pe vreme însorită, valoarea sa crește la 20-24° C, pe vreme înnorată rămâne la nivelul de 18-22° C, iar noaptea este de 18-20° C. Dintre culturile iubitoare de căldură, cele mai populare sunt: ​​roșiile, ardeii, vinetele, fasolea, precum și dovleceii.

    Unde se dezvoltă cel mai bine răsadurile

    Temperaturile scăzute din perioada primăverii, mai ales noaptea, nu permit însămânțarea timpurie a legumelor direct în pământ. Prin urmare, trebuie să creșteți răsadurile în casă sau solar. Din păcate, un apartament tipic de oraș nu este adaptat pentru un proces atât de complex. Durata orelor de lumină în februarie-martie este scurtă, nu există mult spațiu pe pervaz și este problematică menținerea temperaturii necesare germinării.

    În avantaj în acest caz sunt cei care au ferestrele cu orientare spre sud – în acest caz, nefiind necesară iluminarea suplimentară a răsadurilor. Dacă ferestrele sunt orientate spre alte puncte cardinale, va trebui să instalați un sistem de reflectoare sau să compensați lipsa de iluminare cu lămpi LED. Ca reflectoare, se folosesc de obicei o oglindă sau bucăți de carton sau placaj lipite cu folie. Principala regulă este să ajustați corect unghiul de înclinare și să creați lumină difuză pentru răsaduri. În caz contrar, acestea se vor alungi iar tulpinile nu vor fi suficient de îngroșate, de puternice.

    Temperatura optimă pentru germinație și răsărire

    Temperatua optimă pentru germinația și răsărirea răsadurilor vă asigură că acestea ajung să iasă din pământ. Până la răsărirea răsadurilor, plantele, în general, nu au nevoie de lumină. Dar în această perioadă, semințele au nevoie de temperatură și umiditate ridicate. Uneori încep să germineze la 14-16° C, dar totuși este mai bine să le asigurăm un nivel mai ridicat de căldură. Pentru a face acest lucru, găsiți cel mai cald loc din apartament și acoperiți recipientele cu folie de plastic, sticlă sau alt material similar. Pulverizați periodic substratul cu apă dintr-o sticlă de pulverizare, astfel încât și nivelul de umiditate să fie constant ridicat.

    Regimul de temperatură pentru diferite culturi este următorul:

    Temperatură optimă pentru răsaduri în prima săptămână de creștere

    Temperatura necesară răsadurilor în prima săptămână de creștere

    Temepratura necesară răsadurilor în prima săptămână de creștere dictează dacă veți avea răsaduri puternice sau nu. De îndată ce apar primele bucle de răsaduri, recipientele trebuie transferate într-un loc mai răcoros, dar luminat. Temperatura din interior ar trebui să fie la nivelul de 17-18 ° C. Adesea un balcon încălzit devine un refugiu pentru răsaduri. „Schimbarea climatică” oprește creșterea părții supraterane, dar îmbunătățește dezvoltarea sistemului radicular.

    Dacă ignorați scăderea temperaturii, răsadurile se vor întinde, vor fi subțiri și fragile. Condițiile optime de temperatură în această perioadă (5-7 zile după germinare) sunt:

    Temperatura răsadurilor în a doua săptămână de la răsărire și în săptămânile următoare

    În a doua săptămână de la răsărire temperatura ar trebui să crească din nou. Și acest lucru se aplică nu numai temperaturii ambientale, ci și solului. Dacă solul nu se încălzește până la valoarea de prag de 14 ° C, acest lucru va duce la faptul că absorbția fosforului și azotului se va deteriora, planta nu va putea absorbi în mod activ apa și nu va dezvolta rădăcini puternice. Odată cu o scădere suplimentară a temperaturii solului la 10-12 ° C, rădăcinile nu vor putea absorbi nutrienții. Cu toate acestea, supraîncălzirea solului este la fel de periculoasă ca și hipotermia acestuia.

    Pentru a crește temperatura solului și a limita fluxul de aer rece, creați o „pernă de aer” specială pentru recipientele cu răsaduri. Pentru a face acest lucru, puneți cutiile pe un suport, astfel încât să se ridice cu câțiva centimetri deasupra pervazului.

    Călirea răsadurilor se face la temperaturi apropiate de cele exterioare

    Călirea răsadurilor – temperatura optimă

    Călirea răsadurilor înseamnă obișnuirea lor cu temperaturi mai scăzute, apropiate de cele de afară, unde urmează să fie plantate. Cu 10-15 zile înainte de plantarea răsadurilor în pământ, se reduce și temperatura pentru a le trece prin procesul de călire. Pentru culturi rezistente la frig și nepretențioase – până la 6-8° C, pentru culturile care necesită căldură – până la 12-14° C, pentru pepeni – până la 15-18° C.

    Cu 3-5 zile înainte de plantarea răsadurilor în sol deschis, temperatura la care este crescută trebuie adusă la un nivel apropiat de temperatura exterioară, „de câmp”. Pentru a face acest lucru, recipientele cu plante sunt îndepărtate din containere, mai întâi pe timp de zi și de îndată ce pericolul de întoarcere a înghețurilor a trecut și pentru noapte.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă