• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce sunt roșiile atât de scumpe. ”De la fermieri pleacă cu 20-25 de lei. Pot fi și 5 intermediari până în piață!”

    Roxana Dobre -

    Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că ministerul pe care îl conduce nu face prețuri și nici nu poate controla piețarii care cresc uneori prețurile de la o zi la alta. Instituția care monitorizează prețurile este Consiliul Concurenței chiar dacă, recunoaște Chesnoiu, și MADR are echipe de verificare în teren dar care sunt trimise doar din ”preocuparea” ministrului.

    Știrea prezentată de Agrointeligența-AGROINTEL.RO privind prețul de 50 de lei la kilogramul de roșii a ajuns și în atenția ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acesta a spus vineri – 15 aprilie în cadrul unei vizite pe care o efectuează în județul Gorj că prețul astronomic cerut într-o piață din București pentru un kilogram de roșii este de fapt umflat de samsari.

    ”Prețul de 50 de lei pentru un kilogram de roșii înțeleg că într-adevăr ar fi existat într-o piață din București. În schimb eu stau de vorbă cu producătorii și am trimis de mai bine de o lună de zile echipe de monitorizare a prețurilor, atât în București cât și în alte piețe. Aceștia monitorizează cum evoluează prețurile la principalele legume. Cei care pot lua măsuri sunt Consiliul Concurenței, noi nu face prețuri. Noi am trimis echipele pentru monitorizare din preocupare dar nu putem aplica măsuri”, a spus Chesnoiu.

    Ministrul a mai adăugat că reprezentanţii Ministerului Agriculturii supraveghează preţurile alimentelor, dar produsul pleacă de la producător cu preţul de 20-25 de lei, iar de la producător până în piaţa din Bucureşti pot apărea mai mulţi intermediari şi diverse situaţii care schimbă preţul respectiv.

    Fermierii au primit bani pentru asigurarea producției din piață

    Adrian Chesnoiu a mai spus că prima măsură pe care a luat-o înainte să înceapă războiul din Ucraina a fost să cuprindă în bugetul Ministerului acele sume necesare fermierilor români pentru a menţine constantă producţia.

    ”Şi am alocat peste 500 de milioane de euro din bugetul naţional astfel încât o eventuală lipsă sau penurie de produse agro-alimentare din piaţă să nu creeze o accelerare prea rapidă a preţurilor. Pentru că asta stă în puterea ministerului, noi facem politici publice prin care să se asigure producția de alimente dar noi nu facem prețuri. Preţurile la alimente ca şi la celelalte produse au pornit de la nişte cauze şi principala cauză a fost creşterea la energie şi gaze naturale, care de mai bine de un an şi jumătate cresc constant”, a mai arătat ministrul Adrian Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Aurel Petruș a recoltat grâul ecologic. Rezultate și concluzii Spania, obligată să elimine subvenția de 60 euro/ha pentru floarea-soarelui și rapiță Patru producători de pepeni s-au asociat cu un trader de legume-fructe pentru a vinde în supermarketuri

    Ultimele știri

    Culturi distruse după ce stația antigrindină a primit interdicție să lanseze rachete O femeie aflată la recoltat de cartofi a murit strivită de un utilaj agricol Fermierii din Olanda au blocat cu tractoarele accesul în marile supermarketuri