• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Interviu în Olt despre combaterea manei la tomate: fungicid cu acțiune sistemică locală si de contact

    Adrian Radu -

    Mana, în cultura de tomate, este un risc la care legumicultorii trebuie să fie foarte atenți în această perioadă. Umiditatea este factorul principal care favorizează apariția acestei boli. Riscul este și mai mare odată cu creșterea temperaturilor. În solarii se creează conditii perfecte pentru apariția manei: temperatură ridicată și umiditate excesivă.

    Gheorghe Cocoloș este un producător de legume din localitatea Cilieni, județul Olt. A avut probleme cu mana tomatelor în anii anteriori, dar a reușit să își protejeze cultura cu Lieto, un fungicid cu acțiune preventivă și curativă împotriva manei.

    Reglementările și politicile europene de mediu au determinat statele membre să retragă de pe piață încă din 2019 un număr mare de produse pentru protecția plantelor astfel că, fermierii au început să piardă soluțiile consacrate pentru controlul bolilor și dăunătorilor mult mai repede decât acestea pot fi înlocuite de producători.

    În România, retragerea produselor pe bază de mancozeb în 2021 i-a pus pe mulți fermieri în situația de a găsi urgent alternative pentru combaterea manei la vița de vie, tomate sau cartof. Chemark Rom se alătură efortului de a oferi horticultorilor și magazinelor specializate soluții noi pentru controlul acestui patogen – Phytophtora infestans, ciuperca responsabilă de apariția manei.  Aceasta s-a dovedit tot mai agresivă, ceea ce mărește șansa ca frecvența plantelor infectate sa crească într-un timp foarte scurt.

    Lieto este cel mai nou produs introdus în tehnologia de combatere a manei din culturile solonaceae, fiind un produs inovator prin dubla sa actiune – preventivă si curativă. Conține două substanțe active cu mod diferit de acțiune: una sistemic-locală (cimoxanil) și una de contact (zoxamida). Activitatea preventivă este dată de capacitatea cimoxanilului de a distruge sporii de mană, înainte de instalarea infecției. Activitatea curativă este dată de capacitatea substanței active de a bloca dezvoltarea miceliului în primele 2-3 zile de la instalare. Este condiţionat sub formă de granule dispersabile în apă.

    La tomate, Lieto se aplică în doză de 400 g/ha, de la BBCH13-89, cu maximum 5 aplicări. “Efectul se vede, nu este plantă afectată. Are absorbție rapidă. Pentru fermierii mici, care folosesc în aplicare produsul Lieto în cultura de tomate, se recomandă utilizarea de 4 grame la 10 litri de apă. Deci, raportat față de alte produse, se folosește foarte puțin. Se dizolvă foarte repede în apă, iar pe frunze nu lasă urme”, a explicat Gheorghe Cocoloș.

    Lieto este omolgat și la culturile de cartof, doza recomandată fiind de 450 g/ha, dar și la viță-de-vie, cu 400 g/ha. Asigură o protecție sigură și constantă, fiind o soluție unică, optimizată pentru strategii anti-rezistență, introdusă pe piaţă de Summit Agro România. Produsul este disponibil în fitofarmacii, la ambalaje de 4g, 40 g și 500 g.

    Momentele de aplicare și recomandările Chemark Rom pot fi găsite pe site-ul www.chemarkrom.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată