• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legarea roșiilor: 5 metode de palisare a tomatelor

    Roxana Dobre -

    Legarea sau palisarea roșiilor este o lucrare esențială pentru a avea roșii sănătoase și o recoltă bogată. Mai multe metode de palisare a roșiilor sunt eficiente în funcție de tipul culturii și de materialele pe care le aveți la dispoziție.

    Atunci când cultivă roșii, grădinarii se confruntă adesea cu nevoia de a le dirija pe diverse suporturi pentru a evita ruperea plantelor sau o mai bună gestionare a tufelor când se efectuează tratamentele specifice.

    Citiţi şi: 10 sfaturi pentru o recoltă bogată de roșii

    Legarea roșiilor este una dintre componentele importante ale îngrijirii acestor culturi. În primul rând, tufele de roșii înalte, care, sub greutatea fructelor, se îndoaie la pământ, au nevoie de prindere. Soiurile ”pitice” de roșii sunt legate doar dacă este necesar.

    Legarea roșiilor în grădină

    De ce se leagă roșiile

    Legarea roșiilor este aproape obligatorie la culturile de tomate în câmp, grădină sau solar. Motivul pentru care palisarea roșiilor este realizată ține în primul rând de greutatea viitoarelor fructe, a tomatelor. Când fructele se coc, plantele de soiuri înalte pot să nu reziste la greutatea lor și să se rupă.

    Fructele care zac pe pământ sunt mai susceptibile la atacul dăunătorilor, astfel este indicat ca acestea să nu atingă deloc solul.

    În plus, roșiile de pe plantele legate primesc mai multă lumină solară și sunt mai bine ventilate.

    Când se face legarea roșiilor

    Legarea roșiilor se face încă de când plantele sunt tinere. Se recomandă să alegeți metoda de palisare încă de la momentul plantării răsadurilor. După plantare, răsadurile pot fi lăsate o săptămâna sau două înainte de a fi palisate, dar puteți instala sistemul de palisare în momentul plantării. Așa vă va fi mult mai ușor să legați ulterior tomatele.

    Perioada de legare a roșiilor coincide cu toată perioada de creștere a plantelor. Din momentul în care răsadurile se înalță, puteți începe legarea. Aveși grijă ca plantele să nu apuce să cadă pentru că atunci vă va fi mai dificil să le schimbați direcția de creștere fără a le rupe tulpina.

    În solar, mulți legumicultori încep legarea roșiilor după ce acestea înfloresc.

    Top 5 modalități de legare sau palisare a tufelor de roșii pe suporturi

    Alegerea metodei de legare a roșiilor depinde de timpul de tomate – cu creștere determinată sau nedeterminată, cât de înalte vreți să aveți plantele de roșii și de ce materiale dispuneți.

    De asemenea, este important ca la palisarea tomatelor să aveți în vedere specificul culturii – dacă vă doriți o densitate mai mare a plantelor, dacă vreți să cultivați roșiile în cuiburi sau dacă aveți în vedere plantarea roșiilor împreună cu alte legume.

    Palisarea roșiilor pe un cadrul din metal

    Legarea roșiilor pe un cadru de sârmă sau din lemn

    Legarea roșiilor pe un cadrul din sârmă sau din lemn este o metodă de palisare ce se pretează la culturile de grădină și mai ales când plantele sunt cultivare în cuiburi.

    Palisarea roșiilor pe un cadru din lemn

    Pentru roșiile cu creștere înaltă există mai multe variante de mici ”rame” realizate din lemn sau sârmă. Astfel de rame pot fi achiziționate din magazin sau realizate în gospodărie. Dar rețineți că această metodă de a lega roșiile poate fi destul de costisitoare dacă creșteți un număr mare de plante.

    Pentru acest tip de palisare veți avea nevoie de un cadru din sârmă sau lemn și de ață pentru legat.

    Palisarea roșiilor pe țăruși sau araci din lemn

    Palisarea roșiilor pe araci sau pe țăruși din lemn este cea mai veche metodă de legare a tomatelor. A rămas și cea mai populară metodă, mai ales în cazul tomatelor de grădină.

    Fie că îi cumpărați sau reușiți să îi confecționați în gospodărie, utilizarea țărușilor din lemn/plastic sau a bețelor din bambus reprezintă un mod foarte simplu de a lega roșiile. În plus aveți nevoie doar de sfoară (sau fire) pentru a fixa plantele. Pentru o  tufă de roșii, un suport va fi suficient.

    Se recomandă să luați țăruși a căror înălţime depășeşte creșterea roșiilor cu cel puțin 20-25 cm. Acest lucru vă va permite să legați lăstarii noi de roșii din ce în ce mai sus pe măsură ce plantele cresc.

    Citiţi şi: Defolierea roșiilor: când și cum se face la tomatele de grădină sau solar

    Avantajul utilizării țărușilor pentru susținerea tomatelor îl constituie faptul că nu afectează integritatea structurală a solarului, iar unele operațiuni (de exemplu, stropitul) sunt mai ușor de executat în condițiile în care avem de a face cu o densitate mare de plante.

    Pentru a lega roșiile pe araci sau țăruși de lemn, veți avea nevoie de acești țăruși sau araci din lemn și de aţă pentru legat.

    Legarea roșiilor pe spalier orizontal

    Legarea roșiilor de un spalier orizontal vă permite să legați plantele pe măsură ce cresc. Pentru a-l organiza, trebuie să sapați țăruși în pământ. Dar există diferențe față de metoda anterioară: sfoara este trasă între roșii. Totodată, tulpinile roșiilor se „trec” între mai multe fire de sfoară.

    Metoda aceasta poate fi utilizată mai ales când este cultivat un număr mare de plante și timpul nu vă permite să le legați individual.

    Pentru a lega roșiile pe spalier orizontal veți avea nevoie de țăruși mai înalți și de sfoară pentru legat.

    Legarea roșiilor pe ață

    Legarea roșiilor pe ață pe spalier vertical

    Legarea roșiilor pe ață pe spalier vertical este indicată dacă legumele sunt cultivate în seră sau solar. Principiul său este că plantele sunt legate de tavanul serei sau solarului și, pe măsură ce tufele cresc, acestea sunt „trase în sus”, ceea ce ajută la protejarea roșiilor. În plus, aceasta este o modalitate convenabilă de a lega roșiile dacă nu există prea mult spațiu de cultivare.

    Pentru palisarea tomatelor pe spalier vertical veți avea nevoie de spalieri și de ață mai rezistentă pentru legat.

    Legarea roșiilor pe plasă sau gard de sârmă

    Legarea roșiilor pe plasă de sârmă sau gard de sârmă este o metodă care necesită mai multe materiale. Pentru a crea structura necesară, veți avea nevoie de plase de doi metri care ar trebui întinse între rândurile de roșii. Tulpinile sunt legate de plasă cu sfoară, ceea ce asigură fixarea lor în siguranță. Comoditatea acestei metode constă în faptul că, pe măsură ce tufele de roșii cresc, acestea pot fi dezlegate de la un nivel al plasei și legate de unul mai înalt.

    În plus, nu este nevoie să utilizați țăruși pentru fiecare tufă individuală – mai multe plante pot fi legate de o singură grilă deodată.

    La palisarea tomatelor pe gard sau plasă de sârmă aveți nevoie de plase de gard de 2 m, spalieri și ață pentru legat.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului