• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea răsadurilor de roșii: perioade, distanțe de plantare

    Mircea Olteanu -

    Plantarea răsadurilor de roșii – recomandări pentru perioadele de plantare, distanțele la care se pun răsadurile, dar și diferite scheme de plantare în funcție de specificul tomatelor.

    Plantarea răsadurilor de tomate este o lucrare importantă atât pentru legumicultorii profesioniști, cât și pentru grădinarii amatori. Roșiile se cultivă în grădină, în câmp deschis, în solar sau în seră, din răsaduri.

    Răsad de roșii bun pentru plantare

    Când se plantează răsadurile de roșii

    Răsadurile de roșii se plantează în momentul în care sunt destul de puternice pentru a rezista direct în sol.

    Semințele de roșii se recomandă să fie semănate cu aproximativ 55 – 65 de zile înainte de plantarea răsadurilor. În gospodării, semințele pentru răsaduri de roșii sunt semănate din februarie până la începutul lunii aprilie. Răsărirea poate să apară după 5 – 10 zile. Perioada în care răsadurile sunt ținute pe pervaz este de la 45 la 60 de zile (de la germinare).

    Pentru a determina mai mult sau mai puțin precis când să semănați răsadurile de roșii, estimați momentul când nu mai aveți în zonă risc de îngheț târziu de primăvară. Apoi, pe baza acestei date estimative, scădeți perioada de 55-65 de zile necesare pentru ca roșiile să pargurgă perioada de la sămânță la răsad bun de plantat.

    Răsadurile de roșii sunt pregătite de plantare atunci când îndeplinesc mai multe condiții, precum:

    Perioade de plantare la răsadurile de roșii

    Perioade de plantare pentru roșii

    Perioada în care se plantează răsadurile de roșii trebuie să asigure plantelor temperaturi mai ridicate și, pe cât posibil, variații cât mai mici de temperatură.

    Înaintea plantării, răsadurile de roșii sunt supuse unui proces de călire.

    În solar sau în seră sunt cele mai bune condiții sunt în spațiile protejate. Chiar și în luna februarie, răsadurile pot fi plantate și apoi mediul lor de creștere susținut cu sisteme de încălzire. În solariile neîncălzire, legumicultorii români plantează răsadurile de roșii în luna martie, după mijlocul acestei luni, în funcție de condițiile meteo și de tipul spațiului protejat. În prima perioadă după plantare, mai ales în timpul nopții, răsadurile sunt protejate de frig cu agril, un material agrotextil.

    Citiți și: Îngrășământ natural ușor de preparat pentru răsadurile de roșii și ardei

    Perioada de plantare a roșiilor în grădină sau în câmp deschis începe cu luna mai. Deseori, grădinarii aleg să planteze roșiile în două etape: primele răsaduri sunt plantate în luna mai, apoi al doilea rând de răsaduri este plantat în luna iunie.

    Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor de roșii

    Pregătirea solului pentru plantarea roșiilor se începe de toamna cu o arătură sau săpătură adâncă, încorporând și îngrășământul natural. Primăvara se mărunțește solul și se poate veni cu compost și cu cenușă. Țineți cont că roșiile preferă solul cu un pH neutru până la ușor acid (6-7).

    Dacă solul are o aciditate sub 5, atunci este necesar să adăugați făină de dolomit pentru a-l neutraliza.

    Solul unde se plantează roșii trebuie fertilizat cu grijă primăvara.

    Înainte de fertilizare se poate face și o dezinfectare a solului.

    Fertilizarea răsadurilor de roșii la plantare

    Fertilizarea răsadurilor de roșii la plantarea de primăvară asigură o prindere mai bună și un start dinamic al culturii. În fiecare gaură în care va fi pus răsad de roșii, se vine o lingură de cenușă, humus, o lingură de superfosfat sau biohummus lichid.

    Citiți și: Cum se folosește gunoiul de pasăre ca îngrășământ pentru roșii

    Roșiile nu pot fi plantate 2 ani la rând în același loc. Culturile premergătoare optime sunt leguminoasele, morcovii sau ceapa, varza. Despre culturile care pot fi vecine cu roșii, citiți aici.

    Cum se plantează răsadurile de roșii

    Cum se plantează răsadurile de roșii

    Plantarea roșiilor în grădină sau câmp deschis se efectuează dimineața sau seara. Vremea ar trebui să fie fără precipitații sau excesiv de caldă. Dacă cerul este înnorat este un moment bun.

    Răsadurile de roșii se plantează în gropi suficient de mari cât să încapă rădăcinile răsadului, cu tot cu solul din alveolă. După ce acoperiți groapa, sistemul radicular trebuie să fie complet protejat.

    Înainte de plantare, în gropi se pune îngrășământ, apoi se stropește, ca fertilizantul să nu ardă rădăcinile.

    Răsadurile se pregătesc pentru plantare cu o udare ce face ca ele să fie mai ușor scoase din alveolă sau ghiveci. Se bate recipientul pe părți, apoi se întoarce și se trage ușor planta, având grijă să nu se rupă.

    Răsadul se poziționează într-una din gropile pregătire, iar tulpina trebuie adâncită la 10 cm de la nivelul inițial. Imediat după plantare se face o udare cu apă rece, dar nu excesivă, și o tasare a solului din jurul răsadului. Se revine cu udare la circa 7-10 zile, dacă nu plouă.

    Plantarea răsadurilor de roșii: distanțe

    Distanța de plantare a răsadurilor de roșii se face în funcție de specificul acestora. Se ia în considerare tipul de creștere al tomatelor, dar și cum dorim să îngrijim cultura.

    Citiți și: Când se udă roșiile: dimineața sau seara?

    Distanțele cel mai des folosite la plantarea răsadurilor de roșii sunt sigure de aplicat chiar și când nu știm tipul de creștere. Se merge pe distanțe de 50-70 cm între rânduri și de 30-40 cm între plante pe rând.

    Scheme de plantare pentru răsadurile de roșii

    Scheme de la plantare pentru răsadurile de roșii se aplică mai ales în funcție de talia plantelor.

    Schemă de plantare răsaduri de roșii înalte

    Cultivarea soiurilor de roșii înalte economisește spațiu în seră sau pe câmp. Pentru a obține o recoltă bună, nu trebuie să plantați multe plante, deoarece până la 10 ciorchini de tomate cresc pe tulpina unei astfel de plante. Roșiile înalte nu se vor umbri unele pe altele și necesită mai puțină întreținere. În plus, pot deveni un adevărat decor pentru o căsuță de vară, datorită aspectului lor elegant.

    Daca creșteți roșii înalte, distanta dintre rânduri poate fi de până la 1 m, iar între tufe – 70 cm. În unele cazuri, intervalul poate fi ușor redus: 70-90 cm între rânduri, respectiv 50-60 cm între tufe.

    Iată o diagramă aproximativă care arată plantarea roșiilor, distanța dintre tufe și rânduri individuale.

    Schemă de plantare soiuri de roșii înalte

    Schemă de plantare răsaduri de roșii de mărime medie

    Soiurile de roșii de mărime medie se plantează la o distanță de 55 cm între plante și 70-80 cm între rânduri. Este permisă modificarea ușoară a acestor parametri, în funcție de soi. Dacă creați condiții ideale pentru plante, puteți obține 7-8 kg de roșii dintr-un tufiș! O diagramă vizuală vă va ajuta să plasați corect culturile într-o seră sau pe câmp.

    Schemă de plantare soiuri de roșii medii

    Schemă de plantare răsaduri de roșii din soiuri pitice

    Soiurilor de roșii pitice oferă o recoltă timpurie, așa că sunt foarte apreciate de grădinari. Când plantați roșii din aceste soiuri, puteți lăsa până la 30 cm de spațiu liber între tufe și 50 cm între rânduri. O plantare în formă de tablă de șah va avea succes, permițând până la 10 tufișuri pe 1 mp.

    Mai jos este distanța de plantare a soiurilor de roșii pitice.

    Schemă de plantare soiuri de roșii pitice
    Plantarea răsadurilor de roșii în solar

    Schemă de plantare răsaduri de roșii în solar și seră

    Principala problemă la plantarea în seră este de a calcula dimensiunea paturilor pentru plantare și trecerea dintre ele. Depinde de lățimea serei. Pentru clădiri de până la 3,5 m, puteți utiliza mai multe metode de plantare: cu două sau trei paturi. În consecință, vor exista una sau două treceri. Iată câteva exemple de amenajare.

    Plantare roșii în solar sau seră cu o singură trecere

    Prezența unei singure treceri nu este întotdeauna convenabilă pentru îngrijirea plantelor, dar vă permite să utilizați solul din seră într-un mod cât mai economic posibil. Acest lucru este valabil mai ales pentru clădirile mici, de până la 2,5 m lățime.

    Citiți și: Cum se face prăbușirea plantelor de roșii, tehnica simplă care crește producția cu peste 50%!

    Înainte de a decide cât de departe să plantați roșii, rețineți că o plantă are nevoie de cel puțin 0,3 metri pătrați de sol. Distanța medie dintre tufișuri este de 40 cm, iar între rânduri – 50-60 cm.

    Schemă de plantare roșii în solar sau seră cu două treceri

    Două treceri oferă mai mult spațiu pentru îngrijirea plantelor. Dar există un alt pericol aici: plantele din grădina centrală s-ar putea să nu aibă suficientă lumină. Pentru a rezolva această problemă, plantați aici soiuri înalte de roșii.

    Paturile de plantare nu trebuie să aibă o lățime mai mare de 1,2 m, astfel încât să fie ușor să aveți grijă de plantele de lângă perete. Pasajele mai mici de 40 cm sunt, de asemenea, iraționale. Dimensiunea lor optimă este de 50-70 cm.

    Pentru serele mari cu o lățime mai mare de 3,5 m, oferim această opțiune de plantare.

    Schemă de plantare roșii în solar sau seră de mari dimensiuni

    Într-o seră mare, puteți aranja zone de plantare mari, însă este util să luați în considerare iluminarea și modul de udare a plantelor în avans. Hibrizii cresc de obicei foarte mari, astfel încât pot fi așezați într-un pat îngust pe un rând, iar soiurile compacte pe 2-3 rânduri în paturi largi. Roșiile înalte sunt plasate mai aproape de centrul serei, iar cele medii și pitice lângă pereți. În acest fel toate plantele vor avea suficientă lumină solară.

    Roșiile sunt plante fotofile, așa că evitați aglomerarea la plantare. Dacă este posibil, fiecare frunză ar trebui să primească suficientă lumină. Frunzele inferioare trebuie îndepărtate la timp.

    Schemă de plantare răsaduri de roșii în câmp

    Distanța dintre roșii în cazul plantării pe câmp este diferită de cea din seră, deoarece aici aveți spațiu aproape nelimitat. Principalul lucru este să alegeți un loc potrivit – o zonă însorită care nu este bătută de vânt puternic.

    Iată un exemplu de plantare pe câmp:

    Schemă de plantare pentru roșii în câmp

    Dimensiunea optimă este un pat de plantare de până la 100 cm lățime și 20-25 cm înălțime. Înainte de plantare, îndepărtați gunoiul și aplicați îngrășământ pe teren: 5 kg compost la 1 mp. Cel mai bine este să plasați tufișurile ca pe o tablă de șah, astfel încât să fie ușor să îngrijiți plantele și apoi să recoltați.

    Cu cât distanța dintre tufele de roșii este mai mare (în intervalul admis), cu atât acest lucru este mai benefic pentru plante. Fiecare dintre ele primește o cantitate egală de lumină, căldură și aer. De asemenea, se reduce riscul deteriorării roșiilor în timpul îngrijirii. Prin urmare, nu economisiți spațiu, nu aglomerați plantele. Și pentru a obține mai multe roșii, alegeți soiuri cu randament ridicat.

    Mulcirea solului după plantarea răsadurilor de roșii

    Ultima procedură după plantarea răsadurilor de roșii este mulcirea solului. Se poate folosi ca mulci humus sau compost matur. Alte variante sunt paiele sau folia de plastic ce se pune între rânduri. Dacă vreți să mulciți cu plastic și zona din jurul plantelor de tomate, atunci așezați folia pe sol înainte de plantare și găuriți doar cât este nevoie pentru a se efectua plantarea răsadului în pământ.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă