• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngălbenirea frunzelor de usturoi: cauze, tratamente

    Roxana Dobre -

    Îngălbenirea frunzelor de usturoi poate avea mai multe cauze, iar tratamentele ce vă pot salva cultura trebuie aplicate imediat, chiar preventiv.

    Principalele cauze care duc la îngălbenirea usturoiului și cum putem salva cultura. Îngălbenirea frunzelor de usturoi este o problemă des întâlnită de grădinari primăvara. Identificarea cauzelor și aplicarea la timp a măsurilor de salvare a culturii sunt esențiale pentru a obține o recoltă sănătoasă și bogată.

    Îngălbenirea frunzelor de usturoi: cauze

    Îngălbenirea frunzelor de usturoi: cauze

    Frunzele de usturoi devin galbene din mai multe motive iar pentru identificarea lor trebuie să analizăm cu atenție planta. Plantarea acestei culturi în grădină poate fi făcută atât în ​​primăvară cât și în toamnă. Cu toate acestea, potrivit statisticilor, usturoiul de iarnă are cel mai des probleme cu îngălbenirea frunzelor.

    Citiți și: Legarea usturoiului – beneficii. Când și cum se înnoadă frunzele la usturoi

    Principalele cauze care duc la îngălbenirea frunzelor de usturoi sunt:

    Îngălbenirea frunzelor de usturoi: combaterea bolilor și dăunătorilor

    Uneori frunzele de usturoi își  schimbă culoarea din cauza bolilor. Una dintre cele mai periculoase atacuri sunt cele cauzate de putregaiul alb, care poate fi identificat dacă verificăm rădăcina usturoiului. În cazul în care aceasta începe să putrezească iar planta însăși devine galbenă atunci trebuie intervenit rapid. Trebuie reținut că boala trăiește în sol până la 30 de ani, astfel încât eliminarea ei poate fi foarte dificilă. Pentru tratamentele specifice solicitați la magazinele de specialitate un fungicid specific.

    Citiți și: Trei secrete pentru căpățâni mai mari la usturoiul de grădină!

    O altă boală extrem de păguboasă este Fusarioza cauzată de o ciupercă ce devine mai ”activă” când temperatura solului este mai mică de 15 grade. Ciuperca infectează planta și dacă solul din grădină este prea umed. Frunzele devin galbene, iar pe tulpini apar dungi maro.

    Măsurile preventive pentru a evita îngălbenirea frunzelor pot fi luate încă de la plantarea acestuia. Astfel, alegeți mereu numai căței de usturoi sănătoși și în fiecare an, încercați să reînnoiți sămânța cu aproximativ 30%.

    Atac de nematozi la usturoi

    Combaterea dăunătorilor, mai ales a nematozilor, vă salvează și cultura de usturoi. Este dificil să scăpați de acești viermi foarte mici – 1,5 mm, care preferă solul umed. Devin activi când este cald și, din cauza lor, pe frunze se formează dungi ușoare, vârfurile devenind galbene.

    Pentru a preveni îngălbenirea frunzelor de usturoi din cauza muștei de ceapă, este necesar să plantați gălbenele lângă cultură. Florile  vor fi utile atât în combatere dăunătorilor, dar și pentru decorarea grădinii și pregătirea unor tratamente pentru alte culturi agricole.

    Îngălbenirea frunzelor de usturoi: tratamente

    Tratamentele pentru îngălbenirea frunzelor de usturoi au efect dacă identificați cauza fenomenului. Dacă este vorba de lipsă sau de exces de umiditate, problema este ușor de rezolvat. La fel se poate interveni eficient și dacă este vorba despre un dezechilibru de fertilizare a culturii.

    În cazul plantelor de usturoi ce par slăbite, mai ales din cauza înghețului de primăvară, interveniți cu biostimulatori foliari. Aceștia vor ajuta planta să câștige forță și să supraviețuiască condițiilor adverse.

    Reduceți aciditatea solului pentru a preveni îngălbenirea frunzelor de usturoi. Dacă aveți un sol acid, acesta trebuie tratat înainte de înființarea culturii. Puteți folosi calcar sau dolomită cu încorporare la pregătirea solului. Cantitatea de amendament se calculează în funcție de pH-ul solului.

    Fertilizați cu azot pentru a preveni și trata îngălbenirea frunzelor de usturoi. Sulfatul de amoniu trebuie adăugat în sol în toamnă, iar o altă variantă de îngrășământ este ureea. În primăvară, fertilizați cultura de usturoi încă o dată, mai ales că fertilizanții pe bază de azot se pierd în sol dacă sunt precipitații.

    Tratamentul frunzelor îngălbenite la usturoi de face cu aport de potasiu dacă această carență cauzează problema. Când nu este suficient potasiu în sol, atunci este necesar să se utilizeze o soluție de sulfat de potasiu: pentru 10 litri de apă – 15 gr. Cu această soluție se poate uda un metru pătrat de teren. Puteți face și tratament foliar cu sulfat de potasiu: la 1 litru de apă de pune o lingură de sulfat de potasiu, apoi se pulverizează cultura.

    Tot pentru carența de potasiu se poate folosi cenușa. Se prepară o soluție din 1 kg de cenușă și cu 10 litri de apă fierbinte, care se lasă la  infuzat timp de 48 de ore. Apoi tratamentul este filtrat și pulverizat pe usturoi.

    Tot pentru lipsa de potasiu un remediu recomandat de grădinari este și folosirea de sare grunjoasă care se împrăștie pe sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou