• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Arici în grădină – beneficii. Cum îi atragem, ce mănâncă un arici

    agrointeligenta.ro -

    Aricii sunt utili în grădină. Cum atragem și păstrăm aricii în grădină. Ce mănâncă un arici, dar și ce beneficii aduce, aflăm din acest articol.

    În acest articol:

    Aricii sunt animale utile în grădină și în fermă, motiv pentru care mulți gospodari și fermieri încearcă să îi atragă, să le creeze un mediu cât mai apropiat de cel natural. În acest fel, se dorește ca ariciul să își facă adăpostul acolo și să se înmulțească.

    Beneficiile aricilor în grădină

    Aricii au devenit tot mai rari în grădini, deși ei sunt foarte benefici și utili culturilor agricole.

    Cel mai mare beneficiu al aricilor este că se hrănesc cu insecte dăunătoare pentru plante, dar și cu melci și cu rozătoare. De aceea se recomandă să atragem aricii în grădină și să le facem un adăpost pentru a-i păstra cât mai mult timp.

    Ce este un arici

    Ariciul este un mamifer omnivor, nocturn, din familia Erinaceidae. Conform Wikipedia, ariciul este un mamifer mic care aparține ordinului insectivorelor.

    Cum arată un arici

    Aspectul unui arici este caracterizat de spinii care îi acoperă partea dorsală a corpului. Acele sunt lungi și ascuțite, formate din cheratină și pot avea o lungime de 10-20 cm. Un arici poate avea un număr de până la 15.000 de ace.

    Corpul ariciului are o lungime de până la 33 cm și o greutate între 800 grame și 1,2 kilograme, în funcție de specie.

    Membrele ariciului sunt puternice, cele din spate sunt mai mari și mai musculoase decât cele din față. Fiecare membru are câte 5 degete, dintre care primul și ultimul sunt mai mici și fără gheare.

    Citiți și: Nu e glumă, e pe bune: Un kazah își face fermă de arici de carne 

    Capul ariciului este mic, cu un bot ascuțit. Ariciul are o vedere foarte bună și un simț al auzului foarte dezvoltat.

    Cât trăiește un arici

    Un arici poate trăi 8-10 ani, în funcție de condițiile de mediu de care se bucură pe parcusul vieții.

    Mediul de viață al unui arici este cel natural

    Ariciul – mediu și mod de viață

    Ariciul este un animal singuratic. Mediul de viață al ariciului este la marginile pădurilor cu tufișuri dense, destul de uscate. Îl poți întâlni lângă clădirile fermei, la marginea satelor și orașelor, în grădini și parcuri.

    Aricii dorm în timpul zilei și se hrănesc pe timpul nopții, devenind activi odată cu apusul soarelui. Dacă întâlniți un arici, nu vă apropiați și nu faceți zgomot pentru că dacă vă simte prezența, ariciul se retrage și se transformă într-un ghem de ace. Este semn că nu se simte în siguranță, iar acele reprezintă sistemul lor de apărare.

    Pui de arici

    Înmulțirea aricilor

    Aricii sunt mamifere și nasc pui vii. Se reproduc în sezonul cald, adică din mai până în august. Perioada de gestație durează 35-55 zile. De obicei se nasc 2-9 pui.

    La naștere, puii de arici sunt orbi și surzi, și au aproximativ 100 de spini albi și moi.

    Hibernarea aricilor

    Părul țepos nu protejează ariciul de frig, așa că ariciul hibernează pe timpul iernii. Intră în hibernare începând cu luna octombrie și se trezește primăvara, în aprilie.

    Pregătirea pentru hibernare începe la arici de la mijlocul verii, când aceștia încep să acumuleze grăsimi și ajung la o greutate medie de 1 kilogram. Când ies din hibernare, primăvara, aricii au o greutate de circa 300 de grame.

    Tipuri de arici

    În Europa, inclusiv în România, avem răspândit ariciul european. Se deosebesc, după ariile de răspândire predominantă, în est Erinaceus concolor (cel întâlnit și în România), iar în vest Erinaceus europeus.

    Deosebirea între cele două tipuri de arici din Europa se face mai ales după numărul de ace. Ariciul estic are aproximativ 6.500 de ace, în timp ce ariciul vestic – peste 8.000. Animalele diferă, de asemenea, ușor în ceea ce privește lungimea acelor – la ariciul occidental sunt cu câțiva milimetri mai lungi. Există, de asemenea, un alt mod de a le identifica. Ariciul vestic are un model negru pe abdomen și pălărie, în timp ce ariciul estic are burta albă.

    Citiți și: De ce este nevoie de arici în agricultura ecologică 

    Există și alte specii în lume, cum ar fi ariciul cu urechi lungi (Asia), somalez (Africa de Sud) sau deșert (deșerturile afro-asiatice).

    Atragerea unui arici în grădină

    Cum atragem un arici în grădină

    Atragerea aricilor în grădină nu este deloc ușoară. Ariciul nu va fi atras de o grădină mică, cu multă umezeală sau care este situată între blocuri sau în zone foarte aglomerate și zgomotoase.

    Grădina care poate atrage un arici trebuie să semene mult cu mediul lui natural. Un avantaj îl reprezintă apropierea de zone verzi întinse.

    Gardul grădinilor trebuie adaptat pentru arici în sensul în care să nu prezinte o barieră sau părți ascuțite în care micile mamifere să se rănească. Ideal ar fi ca partea din spate a grădinii să fie lăsată neîngrădită.

    În grădină nu se vor folosi produse de protecție a plantelor, care reprezintă o amenințare de moarte pentru arici. La fel sunt și câinii.

    Pentru a atrage aricii, când proiectați grădina, plantați câțiva copaci înalți care își lasă frunzele pentru iarnă. Se pune iarbă înaltă, chiar o pajiște cu flori. Desigur, diferite tipuri de arbuști și copaci sunt o variantă la fel de potrivită întrucât aricii iubesc astfel de colțuri. Se simt bine în desișuri dese și evită spațiile deschise. Țineți minte că ariciul evită pădurile uscate de pin, precum și locurile excesiv de umede și mlăștinoase.

    Ariciul își caută hrana în așternutul de frunze căzute, din care construiește și un cuib. Se simte în siguranță în locuri luxuriante. Oricine dorește să țină ariciul în grădină va face cel mai bine să-i lase un colț unde nu se face agricultură și nu se prea circulă. Ramurile tăiate pot fi lăsate pe sol, compostul poate fi depozitat.

    Un rezervor de apă este de dorit, deoarece aricii pot înota și le place uneori să se scalde. Dacă amenajați un iaz, aveți grijă ca malurile acestuia să permită aricilor să iasă ușor din apă. În plus, iazul va fi și un magnet pentru insecte și râme, delicii pentru micul insectivor.

    Ce mănâncă un arici

    Ariciul mănâncă mai ales nevertebrate – râme, melci și insecte, dar și vertebrate mici precum broaște, rozătoare, mici, șopârle, șerpi și chiar vipere.

    Rația de mâncare zilnică a ariciului este de 150 de grame.

    Cea mai mare problemă cu hrănirea aricilor este primăvara, când ies din hibernare, dar nu au încă la dispoziție insectele sau râmele necesare. Atunci când ariciul devine activ, îl putem ajuta dacă îl hrănim cu larve, care sunt bogate în grăsimi și proteine (sunt disponibile în magazinele pentru animale de companie).

    Hrănirea aricilor

    Hrănirea unui arici

    Pentru a hrăni un arici, puteți aranja o hrănitoare. Așezați două cărămizi una lângă alta, acoperite cu o scândură, pe care o apăsați cu mai multe cărămizi. Puneți, de exemplu, mâncare pentru pisici sau carne de vită mărunțită sub scândură. Aricii vor vizita cu siguranță o astfel de hrănitoare și, datorită dimensiunii sale, putem fi siguri că niciun alt animal nu va beneficia de mâncarea plasată acolo.

    Cum faci un adăpost pentru arici în grădină

    Adăpostul pentru arici trebuie amenajat într-o parte necirculată a grădinii. Puteți face o ascunzătoare naturală sau o casă pentru arici. Un adăpost natural pentru un arici este mai ușor de făcut. Aveți nevoie de un grătar de crengi sau scânduri, aranjate în funcție de mărimea lor, de niște fân și frunze uscate. Blatul în sine poate fi acoperit suplimentar cu o bucată de folie. Asigurați-vă că întreaga structură este aerisită, situată într-un loc retras și uscat.

    Îngrijirea aricilor

    Îngrijirea aricilor se face fără a le perturba mediul și rutina. Dacă găsiți un arici pe un drum și credeți că este în pericol de a fi călcat de mașini, luați ariciul și puneți-l la marginea drumului, în iarbă. Urmăriți dacă are tendința să se întoarcă pe șosea, semn că are ”casa” de cealaltă parte, și mutați-l.

    Aricii pot suferi din cauza paraziților, mai ales a căpușelor. Acestea pot slăbi mamiferul mici, riscul cel mai mare fiind primăvara, când este slăbit după hibernare. Scoateți căpușele de pe corpul ariciului în mod similar cu scoaterea lor la pisici și câini.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun”