Adrian Chesnoiu anunță un ajutor de stat pentru Azomureș. Cu o singură condiție!
Roxana Dobre -Guvernul nu va ezita să ajute compania Azomureș dacă se va aproba la nivel de Comisie Europeană acordarea de ajutoare de strat pentru companiile private, a comentat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, întrebat de jurnaliști dacă va exista vreo formă de ajutor pentru producătorul de îngrășăminte de la Mureș. Azomureș a anunțat pe 26 aprilie că de la începutul lunii mai se reia producția de îngrășăminte și de produse pentru industrie.
”În niciuna dintre întâlnirile guvernamentale nu s-a asumat un astfel de pachet. S-a discutat despre identificarea unor soluții menite să sprijine compania pentru reluarea producției. Principala problemă pentru închiderea sau pentru suspendarea producție la Azomureș a fost disponibilitatea gazului. După asigurarea necesarului de gaz evident se refac acele calcule pe care fiecare companie privată și le face vis-a-vis de viabilitatea economică sau performanță economică. La nivel guvernamental evident că analizăm dacă există cadru legislativ acum la nivel european de a interveni acolo unde este nevoie. Iar în măsura în care se va putea sprijini o companie privată cu siguranță nu vom avea nicio ezitare să o facem. Iată și dovada prin mandatul pe care l-am primit astăzi pentru salvarea companiei de zahăr Luduș”, a comentat Adrian Chesnoiu la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 4 mai.
Acesta a completat că Guvernul va interveni să ajute și companiile private când va avea pârghiile necesare pentru aceste demersuri. ”Am spus că dacă va fi nevoie și putem interveni cu siguranță o vom face. În momentul de față toate discuțiile care s-au purtat anterior au fost cu precădere îndreptate spre asigurarea disponibilului de gaz”, a mai comentat ministrul.
Reamintim că decizia Azomureș de a reporni producția de îngrășăminte a venit după ce premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat oficial că nu poate furniza combinatului gaz metan ca ajutor de stat. De asemenea, nici ajutorul vehiculat la nivel european, în cuantum de 50 de milioane de euro pentru fabricile de îngrășăminte, nu a fost încă aprobat de către Comisia Europeană.
Citiți și: Azomureș a anunțat că își reia producția de îngrășăminte începând de luna viitoare