• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngălbenirea frunzelor la roșii: cauze, tratamente

    agrointeligenta.ro -

    Îngălbenirea frunzelor de roșii poate avea mai multe cauze. De ce se ofilesc și se îngălbenesc frunzele la tomate, ce tratamente se pot aplica pentru a combate îngălbenirea foliajului – în acest articol.

    De ce se îngălbenesc frunzele roșiilor în solar sau seră

    Ofilirea și îngălbenirea frunzelor de tomate cultivate în solar sau seră debutează de regulă din partea de jos a plantei. Motivul care cauzează această problemă poate fi unul dintre următoarele:

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza problemelor la udarea plantelor. Atât umiditatea excesivă, cât și cea insuficientă sunt la fel de periculoase pentru roșii. Când solul este uscat, udați roșiile cu moderație. Când nivelul de umiditate este optim, iar solul este afânat în mod regulat, plantele își vor reveni rapid.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza unor boli ale tomatelor. Frunzele de tomate devin galbene atunci când sunt afectate de fuzarioză sau de alte boli. Pentru a salva recolta, trebuie să recunoașteți boala la timp și să o combateți.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza nivelului de umiditate. Într-o seră sau o seră, pentru roșii, acest nivel este de 60-70%. Dacă aerul este prea umed, frunzele pot începe să se îngălbenească și să putrezească. Mai ales dacă temperatura din seră a scăzut sub cea recomandată.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza carenței de nutrienți, mai ales de minerale. Îngălbenirea frunzelor poate avea drept cauză o carență de fertilizare. În perioada de coacere a fructelor, plantele au nevoie de îngrășăminte complexe cu azot. Puteți apela și la fertilizarea naturală a tomatelor cu macerat de urzică sau cu drojdie.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza unui sistem radicular afectat. Plantele de roșii cu frunze îngălbenite pot avea rădăcinile mâncate de dăunători sau pur și simplu rădăcinile au suferit leziuni în timpul transplantării. Dacă este vorba de deteriorare mecanică, îngălbenirea frunzelor este cauzată de faptul că planta își concentrează forța pentru formarea de noi rădăcini. De îndată ce sistemul de rădăcină își revine, frunzele vor reveni la o culoare verde sănătoasă.

    Dacă rădăcinile sunt deteriorate de dăunători, este necesar să declarați imediat „război” oaspeților neinvitați.

    De ce se îngălbenesc frunzele roșiilor plantate în grădină sau câmp deschis

    Ofilirea și îngălbenirea frunzelor la plantele de roșii plantate grădină, în câmp deschis,au cauze similare cu problema apărută la roșiile în spații protejate. Cu toate acestea, există câteva nuanțe.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza unei temperaturi scăzute a aerului. Tomatele de solar nu au această problemă, dar roșiile de grădină pot suferi de frig, rezultând în afectarea foliajului care de îngălbenește.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza unor boli și dăunători. Fusarium , precum și alte boli ale tomatelor, pot duce la îngălbenirea frunzelor plantei. În plus, această problemă poate indica faptul că rădăcinile plantei sunt afectate de dăunători.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza lipsei apei. Dacă roșiile nu au primit cantitatea necesară de umiditate, frunzele lor încep să devină galbene.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza excesului de umiditate. Udarea excesivă este, de asemenea, periculoasă și amenință cu apariția unor pete galbene pe frunzele roșii.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza unor deficiențe de elemente și minerale din sol. Deficiențele de nutrienți, în special lipsa de azot și potasiu, pot provoca, de asemenea, îngălbenirea frunzelor. Pentru a reda culoarea verde frunzelor roșiilor, este necesar să le fertilizați cu îngrășământ complex.

    Îngălbenirea frunzelor de roșii din cauza deteriorărilor la nivelul rădăcinilor. Dacă rupeți rădăcinile răsadurilor de roșii la plantare sau le deteriorați atunci când pliviți, frunzele se pot îngălbeni pentru o perioadă scurtă de timp. De îndată ce se formează noi rădăcini pe plantă, culoarea verde va reveni.

    Îngălbenirea frunzelor la răsaduri de roșii

    De ce frunzele răsadurilor de roșii se ofilesc și se usucă

    Ofilirea și îngălbenirea frunzelor la răsadurile de roșii sunt cel mai adesea asociate cu erori de îngrijire sau condiții necorespunzătoare de creștere.

    Ofilierea și îngălbenirea frunzelor la răsadurilor de roșii din cauza unui vas prea mic. Spațiul insuficient nu permite sistemului radicular al răsadurilor să se dezvolte normal. Și asta înseamnă că cu siguranță frunzele se vor îngălbeni și se vor ofili.

    Ofilierea și îngălbenirea frunzelor la răsadurilor de roșii din cauza supra sau sub udării. Pentru ca răsadurile să nu se usuce și să nu putrezească, udați-le moderat.

    Ofilierea și îngălbenirea frunzelor la răsadurilor de roșii din cauza temperaturilor scăzute. Mențineți temperatura optimă pentru dezvoltarea răsadurilor de roșii – 18-22 ° C.

    Ofilierea și îngălbenirea frunzelor la răsadurilor de roșii din cauza lipsei de azot. Pentru o creștere bună, răsadurile de tomate au nevoie de o cantitate suficientă de azot în sol. Dacă respectați toate condițiile recomandate de creștere, iar frunzele totuși se îngălbenesc, plantele pot avea nevoie de un supliment de azot.

    Ofilierea și îngălbenirea frunzelor la răsadurilor de roșii din cauza lipsei de lumină. Fără lumină solară bună, fotosinteza este imposibilă. Nu este surprinzător că răsadurile de roșii încep să se îngălbenească în camerele întunecate.

    Ofilierea și îngălbenirea frunzelor la răsadurilor de roșii din cauza solului prea acid. Orice problemă este mai ușor de prevenit decât de rezolvat. Prin urmare, este recomandat să folosiți inițial pământ special pregătit pentru creșterea răsadurilor. Dacă s-a dovedit că solul din recipientele cu răsaduri este acid, situația poate fi corectată adăugând puțină cenușă.

    Îngălbenirea frunzelor la roșii după plantare: cauze, sfaturi

    Îngălbenirea frunzelor la roșii după plantare din cauza udărilor. Dacă udați răsaduri de roșii prea tare sau, dimpotrivă, neregulat, acest lucru poate duce la pete galbene la nivelul frunzelor.

    Îngălbenirea frunzelor la roșii după plantare din cauza unor probleme la rădăcină. Dacă sistemul radicular al roșiilor nu funcționează bine, acest lucru va duce inevitabil la îngălbenirea frunzelor. Motivul poate consta în deteriorarea mecanică a rădăcinilor la plantarea răsadurilor sau la plivire. În acest caz, planta se va recupera de la sine.

    Îngălbenirea frunzelor la roșii după plantare din cauza unor boli și dăunători. Când planta este afectată de viruși și boli, precum și de dăunători, frunzele încep adesea să devină galbene. În acest caz, este necesar să salvați imediat planta și să începeți lupta împotriva bolilor și insectelor.

    Îngălbenirea frunzelor la roșii după plantare din cauza frigului. Dacă, după plantarea răsadurilor în pământ, temperatura scade, răsadurile vor începe să se ofilească și să se îngălbenească. Puteți salva situația acoperind cu un agril roșiile pe vreme nefavorabilă.

    Frunzele superioare ale roșiilor devin galbene: cauze, tratamente

    Dacă numai frunzele superioare ale roșiilor devin galbene, în timp ce frunzele inferioare rămân verzi, motivul este lipsa unor nutrienți, precum:

    Îngălbenirea frunzelor din partea de jos a plantei de tomate

    Frunzele inferioare ale roșiilor devin galbene: cauze, tratamente

    La roșii, îngălbenirea frunzelor inferioare este mai puțin periculoasă decât îngălbenirea celor superioare, deoarece nu indică întotdeauna o boală a plantei. Cel mai adesea, planta scapă de frunzele mai bătrâne pentru a-și direcționa toate resursele către dezvoltarea fructelor.

    Pentru ca roșiile să se simtă bine, trebuie să câteva recomandări:
    1. Udați plantele în mod regulat, dar moderat .
    2. Evitați hipotermia .
    3. Efectuați în timp util hrănirea complexă .
    4. Combateți din timă bolile și dăunătorii .
    5. Completați deficiența elementelor. De exemplu, îngălbenirea primelor două perechi de frunze adevărate, care este însoțită de răsucirea lor în sus, poate indica o lipsă de molibden. În acest caz, galbenul apare mai întâi sub formă de pete mici, apoi acoperă întreaga suprafață a foii. Venele frunzelor rămân verzi. În acest caz, este necesar să se trateze roșiile cu o soluție de molibdat de amoniu (2 g la 10 litri de apă).

    Frunzele inferioare îngălbenite se vor ofili mai devreme sau mai târziu și vor cădea singure, dar este mai bine să le îndepărtați singur, astfel încât plantele să nu irosească nutrienții pe ele.

    Marginile frunzelor de roșii se îngălbenesc: cauza, tratamente

    Frunzele de tomate care devin galbene la margini indică o nutriție insuficientă a plantei cu elemente esențiale.

    Marginile frunzelor de roșii se îngălbenesc din lipsă de azot. Frunzele se îngălbenesc și ard pe margini, ulterior mor. Plantele se întind, devin slabe, pipernicite. În acest caz, este necesar să se efectueze fertilizare cu azot. De exemplu, se poate aplică uree în cantitate de 1 lingură la 10 litri de apă.

    Marginile frunzelor de roșii se îngălbenesc din lipsă de potasiu . Frunzele tinere sunt deformate, răsucindu-se cu un tub, cele vechi se îngălbenesc la margini. Este necesar să tratați roșiile cu nitrat de potasiu (1 lingură la 10 litri de apă).

    Tratamente pentru ofilirea și îngălbenirea frunzelor de roșii

    Frunzele de roșii ofilite și îngălbenite sunt cel mai adesea rezultatul hipotermiei sau al udării insuficiente a plantelor.

    1. „Încălzește” roșiile . Pentru a face acest lucru, puneți-le într-un loc cald și udați-le cu apă la temperatura camerei. Pentru cele din grădină se poate folosi agrilul, un agrotextil care oferă protecție plantelor.

    2. Fertilizați roșiile. Ofilirea și îngălbenirea frunzelor pot fi cauza unei deficiențe a elementelor necesare. Puteți folosi îngrășăminte complexe cu azot.

    3. Protejați răsadurile de soare puternic. Lumina directă a soarelui este dăunător roșiilor. Iluminatul ideal este cel cu lumină difuză.

    Frunzele de roșii se îngălbenesc și se ondulează: cauze, tratamente

    Răsucirea frunzelor de roșii este o „circumstanță agravantă” care indică probleme mai grave decât simpla hipotermie. Există trei motive pentru îngălbenirea și ondularea frunzelor la plantele de tomate.

    Frunze la roșii răsucite și îngălbenite de la lipsa de minerale și elemente. Cu o lipsă de substanțe necesare creșterii roșiilor, este necesară hrănirea plantelor. Cum se procesează roșiile? Cel mai simplu mod este aplicarea unui îngrășământ complex. În plus, puteți stropi tufișurile cu cenușă de lemn cu un strat de 0,3 cm sau puteți turna 0,5 litri de soluție de azotat de potasiu sub fiecare tufiș (2 linguri pe găleată de apă).

    Frunze la roșii răsucite și îngălbenite de la o creșterea neuniformă. Cu un salt brusc în creștere, frunzele de roșii se pot ondula, răsuci. Acest lucru este cauzat de faptul că frunza este întinsă de-a lungul, iar placa frunzelor în sine nu are timp să crească după nervura mediană. Această problemă poate fi rezolvată prin plasarea roșiilor într-un loc însorit.

    Frunze la roșii răsucite și îngălbenite din cauza dăunătorilor . Răsucirea frunzelor poate indica faptul că planta a fost atacată de larve de căpușă sau afide. Pentru a scăpa de dăunători, puteți trata roșiile cu remedii populare. De exemplu, la fiecare cinci zile, pulverizați-le cu o infuzie de coajă de ceapă (1 cană pe găleată de apă, lăsați o zi). De asemenea, puteți pulveriza roșiile cu o soluție de 1% de permanganat de potasiu.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA