• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunț Guvern – fermierii mici și medii. Cererile pentru granturile de până la 120.000 euro – pe 26 și 27 mai

  Angelica Lefter -

  Fermierii mici și mijlocii vor putea depune pe 26 mai cererile pentru granturi de capital de lucru în valoare de până la 120.00 de euro. În cazul fermierilor mici, pentru microgranturile de 5.000 de euro per exploatație, apelul măsurii ar urma să fie lansat pe 27 mai.

  Guvernul a aprobat astăzi, vineri – 6 mai, actul normativ prin care se aprobă acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru. Ordonanța de Urgență va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, dar măsurile de sprijin așteaptă și o aprobare de la Comisia Europeană, sumele acordate fiind achitate din fonduri europene.

  Citiți și: Asociația Forța Fermierilor își sprijină membrii să acceseze microgranturile și granturile de până la 120.000 de euro/fermă

  Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat astăzi – 6 mai, că Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care sunt acordate granturi pentru capital de lucru, destinate celor 4 domenii mari din economia României: industria alimentară, acvacultură, piscicultură și agricultură, în valoare totală de 300 de milioane de euro.

  Apelul pentru microgranturi, pe 27 mai. Suma: 5.000 de euro

  Ministrul a dat detalii și despre împărțirea acestor sume pe măsuri și în funcție de necesități. Astfel, 50.000.000 de euro urmează să fie acordați pentru micro-întreprinderi sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.

  ”Una dintre cele mai importante decizii, dar și așteptate în același timp care face parte din Pachetul de măsuri economico-sociale Sprijin pentru România, este cel referitor la acordarea de granturi pentru capital de lucru, pentru 4 domenii mari din economia României, este vorba despre industria alimentară, acvacultură, piscicultură și agricultură. S-a aprobat astfel o valoare totală a acestor granturi de 300 de milioane de euro. Aceste 300.000.000 de euro sunt dezvoltate pe 2 măsuri, o măsură este cu denumirea de micro-granturi, potrivit ei 5.000 de euro urmează să fie acordate pentru micro-întreprinderi sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, respectiv pentru cei care desfășoară activitate în cele 4 domenii pe care le-am menționat. Bugetul total aferent acestei măsuri este de 50 de milioane de euro și estimăm un număr de peste 10.000 de beneficiari”, a spus ministrul Marcel Boloș.

  Granturile pentru capital de lucru sunt plafonate de 120.000 de euro. Apelul, pe 26 mai

  În cadrul aceluiași tip de grant mai există un buget de 250.000.000 de euro pentru întreprinderile mici și pentru întreprinderile mijlocii, dar nu mai mult de 120.000 de euro, care vor merge către 10.000 de beneficiari, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

  ”A doua măsură în cadrul aceluiași tip de grant, sunt granturile pentru capital de lucru. Bugetul acestei măsuri este de 250 de milioane de euro. Se vor acorda astfel granturi de 15% din cifra de afaceri pentru întreprinderile mici și pentru întreprinderile mijlocii, dar nu mai mult de 120.000 de euro, numărul de asemenea estimat de beneficiari este de 10.000”, a spus oficialul.

  Marcel Boloș a menționat că acești bani vin în special în sprijinul fermierilor care se află în plină campanie de semănat și care au necesități legate de materia primă și legate de combustibilii necesari. Cei interesați de micro-granturi pot face solicitări începând cu data de 27 mai 2022, iar pentru granturi pentru capital de lucru, din data de 26 mai, a specificat ministrul de resort.

  ”Ce tipuri de cheltuieli pot suporta din aceste granturi, fiind și specific sezonului pentru activități în agricultură. Discutăm de partea de cheltuieli pe care o au cu materia primă, stocurile de materii prime, spunem noi în terminologia aceasta de specialitate, ceea ce înseamnă achiziția de combustibil, se încadrează, de asemenea, în categoria acestor cheltuieli. Deci tot ceea ce cuprinde ca și parte de cheltuială pentru activitatea curentă. Este un sprijin mult așteptat, mai ales cum spuneam că este specific sezonului de lucrări din agricultură, vine și pe fondul creșterii prețurilor atât la ceea ce înseamnă partea de îngrășăminte, dar și partea de combustibil necesar pentru executarea lucrărilor de primăvară. Deschiderea apelului pentru cei care sunt interesați pentru micro-granturi ne-am fixat data de 27 mai 2022, iar pentru granturi pentru capital de lucru ne-am fixat data de 26 mai 2022”, a punctat Marcel Boloș.

  Ministrul așteaptă suportul Comisiei Europene prin decizia de aprobare, în contextul în care schema de ajutor a fost deja prenotificată Comisiei.

  ”Schema de ajutor de stat a fost prenotificată la Comisie, sperăm că vom beneficia de suportul, ca de fiecare dată, al Comisiei Europene pentru ca să se poată emite decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat. Vreau în mod special să mulțumesc colegilor de la Ministerul Agriculturii, dar și de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului care au colaborat cu Ministerul Fondurilor pentru ca Proiectul de Ordonanță de Urgență să poată fi analizat și aprobat, astăzi, în ședința de Guvern. Este, cum spuneam, măsura așteptată de lucrătorii din agricultură. Peste 20.000 de beneficiari, sperăm să fie o infuzie de capital astfel încât să sprijinim munca grea care se derulează și se desfășoară în această perioadă de timp pentru ceea ce înseamnă lucrările specifice din agricultură”, a încheiat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.


  Te-ar mai putea interesa

  Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani Agenție de plăți: S-au epuizat banii pentru fermierii din zona montană! Instalarea Tinerilor Fermieri – ultima oră. Schimbare majoră la regula de 24 de luni, la cererea AFF

  Ultimele știri

  Fermierul Ionuț Olteanu: ”Trebuie să ne învățam să facem agricultură și cu apă foarte puțină!” Ultimul Agrifish din acest an – agenda. Ministrul Agriculturii participă din partea României Fermierii din România și din încă 9 state membre îi cer șefei CE să acorde derogare pentru GAEC-uri