• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu, europarlamentar: Etichetarea nutrițională Nutri-Score se dorește extinsă la toate alimentele

    Angelica Lefter -

    Obezitatea, din ce în ce mai prezentă în rândul populației europene chiar și la cele mai fragede vârste. La nivel european se are în vedere introducerea unui model de etichetă Nutri-Score, prezent deja în 5 țări, care să permită compararea produselor din aceeași categorie sau a produselor care au aceeași funcție, astfel încât cetățenii să aibă oportunitatea să aleagă alimentele cele mai potrivite pentru sănătatea lor, a arătat europarlamentarul român, Dan Motreanu.

    Oficialul a menționa că a participat la seminarul de lucru organizat la Parlamentul European privind eticheta Nutri-Score.

    ”Etichetarea nutrițională ajută consumatorii să facă o alegere rapidă și informată. În UE, 1 din 3 elevi și 1 din 2 adulți sunt supraponderali sau suferă de obezitate. Trebuie să acționăm acum pentru a evita o epidemie de obezitate și boli cronice precum diabetul de tip II și bolile cardiovasculare. Normele UE de etichetare oferă informații transparente cu privire la conținutul și compoziția produselor alimentare, însă nu ajută consumatorii să compare produsele alimentare. Am participat astăzi la seminarul de lucru organizat la Parlamentul European privind Nutri-Score, un model de etichetă bazată pe valoarea nutrițională, adoptat deja în 5 țări europene. Nutri-Score atribuie un scor alimentelor, ceea ce permite compararea produselor din aceeași categorie sau a produselor care au aceeași funcție. Cele 5 trepte colorate, de la A la E, indică un produs favorabil (A-C) sau nefavorabil (D, E) din punct de vedere nutrițional. Alimentele nefavorabile ar trebui consumate în cantități și frecvență reduse, fiind asociate mai puternic cu boli cronice, precum obezitatea, diabetul de tip II sau cancerul”, a menționat Dan Motreanu.

    Model de etichetare nutrițională Nutri-Score

    Momentan se lucrează la extinderea evaluării pentru toate produsele alimentare, a mai adăugat europarlamentarul. Pe de altă parte, a menționat că așteaptă un răspuns de la Comisia Europeană în ceea ce privește solicitarea unei etichetări nutriționale obligatorii pe partea frontală a ambalajului prin Rezoluția referitoare la Strategia de la Fermă la Consumator.

    ”Un comitet științific internațional lucrează la îmbunătățirea Nutri-Score și la extinderea evaluării pentru toate produsele alimentare. Deocamdată, elementele favorabile sunt considerate: conținutul de fibre, proteine, fructe, legume, nuci și anumite uleiuri, iar cele nefavorabile: aportul caloric ridicat, conținutul ridicat de zaharuri, acizi grași saturați sau sare. Pentru a asigura dreptul consumatorilor la informații corecte, am solicitat deja o etichetare nutrițională obligatorie pe partea frontală a ambalajului prin Rezoluția referitoare la Strategia de la Fermă la Consumator. Aștept cu interes propunerea Comisiei Europene privind etichetarea nutrițională și suntem gata să o analizăm în comisiile ENVI și AGRI”, a concluzionat europarlamentarul Dan Motreanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA