• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nou ordin ANSVSA pentru creșterea porcilor. Măsurile, publicate în Monitorul Oficial

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de porci au noi reguli de respectat, odată cu publicare în Monitorul Oficial al unui ordin emis de ANSVSA. Documentul este semnat de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu, și vizează porcinele din exploatațiile comerciale.

    Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică și completează normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploatațiile comerciale, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 129/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 998 din 15 decembrie 2017.

    Iată care sunt noile reguli de care trebuie să țină cont crescătorii de porci:

    – Apa și/sau hrana nu trebuie să conțină nicio substanță care ar putea produce suferințe inutile, excepție făcând substanțele administrate în scop terapeutic, profilactic ori în scopul unui tratament zootehnic, cu respectarea prevederilor legislației sanitare veterinare specifice.
    – Proprietarii sau deținătorii porcinelor din exploatațiile comerciale pot practica codotomia numai dacă anterior au realizat o evaluare a riscurilor legate de apariția/incidența codofagiei, luând în considerare în mod deosebit parametrii și indicatorii din anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, și dețin rezultate care demonstrează că menținerea/creșterea animalelor cu cozile intacte prezintă un risc pentru statusul de sănătate.
    – Proprietarii sau deținătorii porcinelor din exploatațiile comerciale trebuie să monitorizeze lunar incidența codofagiei și să dețină evidențe în acest sens; evidențele sunt păstrate pentru o perioadă de trei ani.

    Parametri și indicatori de referință pentru evaluarea riscului privind codofagia:


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till