• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Chesnoiu: Dacă fermierii români vor fi afectați de importurile din Ucraina, vom lua măsuri

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, îi asigură pe fermieri că decizia Comisiei Europene, susținută și de România, de a elimina taxele de import pentru Ucraina, nu îi va afecta pe fermierii români. Dacă se va constata însă că decizia va impacta în vreun fel stabilitatea pieței românești, atunci vor fi luate măsuri.

    Adrian Chesnoiu a declarat, vineri – 10 iunie la Fălticeni, județul Suceava, într-o conferință de presă, că România nu a fost o piață de desfacere pentru produse alimentare importate din Ucraina, prin urmare fermierii români nu vor fi afectați de eliminarea, timp de un an, a taxelor de import pentru toate produsele importate din această țară. Măsura a fost aprobată în unanimitate, la sfârșitul lunii trecute, de Consiliul Uniunii Europene.

    Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat că toate statele membre UE au decis să susțină astfel economia Ucrainei, atacată de Rusia.

    Potrivit ministrului Agriculturii, statele UE au hotărât „să găsim cele mai bune soluții de susținere a fermierilor ucraineni” și a dat asigurări că în România „avem suficiente măsuri pentru a diminua impactul eliminării taxelor de import”. „Dacă vom constata că eliminarea taxelor va impacta, vom lua măsuri”, a afirmat ministrul, conform www.monitorulsv.ro.

    Citiți și: Fermierii români, afectați de exporturile la liber din Ucraina? Răspunsul ministrului Chesnoiu

    Reamintim că CE a propus miercuri, 27 aprilie, suspendarea pentru un an a tuturor taxelor vamale pentru produsele ucrainene importate în UE, pentru a susține economia țării atacate de Rusia.

    Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre, a aprobat, marţi, 24 mai, eliminarea, timp de un an, a taxelor de import pentru toate produsele importate din Ucraina, în ideea de a susţine economia acestei ţări atacată de Rusia, informează Agerpres, citând AFP.

    Decizia se aplică pentru o perioadă de un an şi suspendă, în special, toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA) care nu fuseseră încă liberalizate.

    Suspendarea vizează, în special, produsele industriale care fac obiectul eliminării treptate a taxelor vamale până la sfârşitul anului 2022, fructele şi legumele care fac obiectul sistemului preţului de intrare, precum şi produsele agricole şi produse agricole prelucrate care fac obiectul contingentelor tarifare. De asemenea, s-a suspendat perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina precum şi aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce priveşte importurile originare din Ucraina.

    Nici cerealele care vin din Ucraina nu trebuie să îi îngrijoreze pe fermieri

    Adrian Chesnoiu a mai declarat că România este mai curând o țară de tranzit pentru produsele alimentare din Ucraina și nici măcar capacitatea României de depozitare pentru cereale nu este afectată. „Avem o capacitate de depozitare de 29 de milioane de tone și până acum din Ucraina a intrat o cantitate foarte mică de cereale. Depozitele sunt destinate în special fermierilor români, care nu vor fi afectați”, susține ministrul Agriculturii.

    Adrian Chesnoiu se află vineri  în județul Suceava, unde s-a întâlnit cu fermieri suceveni. Întrebat care au fost problemele care i-au fost semnalate de agricultorii care au fost să-l întâlnească, ministrul Chesnoiu a răspuns că a fost vorba de aspecte legate de acordarea subvențiilor, de gestionarea fondurilor europene, de birocrație și „nevoia de debirocratizare”, precum și de acces la piață pentru producătorii de legume.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului