• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar subvenții APIA – luna iulie 2022. Plăți în curs și termene urgente pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Calendarul subvențiilor APIA pe luna iulie 2022. Ce sume au de încasat fermierii în luna lui Cuptor, dar și ce termene urgente trebuie respectate de către producătorii agricoli care vor să beneficieze de plăți directe de la APIA.

    Calendarul controalelor și plăților la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în luna iulie. Deși campania de plăți pentru anul 2021 s-a încheiat la 30 iunie, mai există sume restante pentru care funcționarii pot face autorizări și după această dată. În plus, APIA va demara și controalele în teren pentru fermierii care vor fi eșantionați pentru verificările aferente cererii unice depuse pe 2022.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a analizat situația și datele oficiale, prezentându-vă un calendar pentru perioada următoare cu activitățile ce țin de APIA și de plata subvențiilor agricole.

    Iată care este graficul acțiunilor la APIA în luna iulie:

    1 iulie – APIA extrage eșantionul de control și îl transmite ulterior în teritoriu, la fiecare județ

    În Campania 2021, eșantionul de control extras din baza de date APIA, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată,a conținut un număr total de 55.844 fermieri pentru care s-au verificat respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:

    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 13.035 fermieri;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.016 fermieri;
    – pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 3.793 fermieri.

    Suprafaţa totală controlată a fost de 1.319.383,3 ha, respectiv:
    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 748.797,54 ha;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 570.585,76 ha.

    Între 12 iulie – 15 octombrie 2022 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau în primăvara anului următor.

    15 iulie: Micii fermieri se pot retrage din schema de 1250 euro/fermă

    Beneficiarii care decid să se retragă din schema pentru micii fermieri informează APIA cu privire la retragerea lor, până la data de 15 iulie a anului de cerere, fără posibilitatea de a mai fi incluşi în această schemă de plată.

    31 iulie: termen depunere cereri subvenția la motorină pe trimestrul II

    Până pe 31 iulie se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie – 30 iunie 2022 (trim. II al anului 2022). Cererile se depun la Centrele Judeţene ale Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al Municipiului Bucureşti, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

    31 iulie: termen depunere cereri de plată pentru măsurile din Planul Național Apicol (PNA)

    Finele lunii iulie marchează și ultima zi de depunere a cererilor de plată pentru apicultorii care beneficiază de sprijin prin Programul Național Apicol. De precizat că numai solicitanţii care au depus cererea de intenție până la data de 31 mai 2022, respectiv formele asociative apicole legal constituite pentru măsura A “Asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori”, și apicultorii pentru acțiunile C.4. „Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorcă apicolă/pavilion apicol şi mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”, respectiv D.3. “Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare” au dreptul să depună cererea de plată prin care vor solicita sprijin pentru acelaşi produs/produse din cererea de intenţie.

    Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

    Graficul de plăți APIA în luna iulie

    Luna iulie: continuă plata subvențiilor. În luna iulie APIA continuă plățile pentru fermierii care nu au primit încă subvențiile pentru Campania 2021. Deși banii au ajuns în conturi în procent de peste 99 la sută, mai sunt însă și fermieri care au încă plățile blocate iar motivele de neautorizare sunt:

    – dosare aflate în litigiu, pentru care nu a fost emisă o hotărâre judecătorească definitivă;
    – dosare aflate în cercetare de către instituțiile abilitate pentru care s-a solicitat explicit suspendarea, ori care au fost fizic ridicate în vederea cercetării;
    – dosare care necesită instrumentarea pe campaniile anterioare în vederea recuperării plăților necuvenite;
    – dosare care urmare controalelor (la fața locului sau autoritate de audit/Curte de conturi) au sancțiuni multianuale cu reținere de plată;
    – dosare care urmare controalelor au devenit neeligibile, ori excluse de la plată pentru campania curentă(anul de cerere 2021);
    – incidente/erori la nivel de dosar generate pe fluxul de control administrativ, sau pe fluxul de autorizare la plată.

    Luna iulie: se plătește motorina, Trimestrul I. Tot în luna iulie APIA urmează să achite ajutorul de stat pentru motorina utilizată în primul trimestru din anul 2022. În Monitorul Oficial de miercuri – 29 iunie a fost publicat un ordin privind plata subvenției la motorina utilizată în agricultură – schemă care va intra în conturile fermierilor pentru trimestrul I din 2022.

    Prin ordinul în vigoare sunt aprobate cantitățile de motorină aferente perioadei 1 ianuarie 2022—31 martie 2022 determinate la plată și nedecontate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ce beneficiază de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare.

    ”Cantitățile totale de motorină sunt de 62.541.423,201 litri, valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 101.995.600,00 lei”, se arată în ordinul menționat.

    Luna iulie: se plătește renta viageră. APIA va efectua în luna iulie plata pentru rentierii agricoli care au solicitat plata prin mandat poștal obținând viza carnetelor de rentier în perioada 01 martie – 31 mai 2022. De menționat că viza anuală a carnetelor de rentier poate fi obținută pe baza informațiilor transmise de către rentieri, prin mijloace electronice, poștă /curier, telefonic.

    Termenul pentru vizarea carnetului este de 31 august 2022, conform legislației specifice. Moștenitorii care solicită plata rentei viagere agricole cuvenită rentierului, vor fi autorizați doar dacă depun documente justificative până la data de 15 octombrie 2022, în condițiile legislației specifice. Termenul final de plată este de 30 noiembrie 2022.

    În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri, sunt returnate în contul agenției din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data-limită anuală de plată (30 noiembrie al fiecăruia an), inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali ai acestora având la bază documentele justificative aferente.

    Luna iulie: se eliberează adeverințe APIA pentru credite bancare. APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe(schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – agromediu și climă, Măsura 11 – agricultură ecologică, Măsura 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale).

    Adeverințele sunt eliberate la cererea fermierului în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și fondurile de garantare în domeniul agricol. Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării