• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se fac controale în fermele de animale

    Roxana Dobre -

    Verificări la fermele de animale pentru care s-a cerut subvenție în campania 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a extras eșantionul de control pentru acest an, din acesta făcând parte, pe lângă sectorul vegetal, și cel zootehnic.  Verificările în teren sunt efectuate de Agenția Națională pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu” în baza unui acord de delegare încheiat cu agenția de plăți.

    Agenția Națională pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu” a anunțat printr-o informare că începând din 12 iulie a început controalele la fața locului la solicitanții de sprijin selectați în eșantionul de control pentru următoarele scheme de plată/măsuri de sprijin/ajutor:

    Agenția a transmis și care sunt obligațiile solicitantului de sprijin selectat pentru controlul la fața locului:

    Atenție! Registrul obligatoriu al explotațiilor, document obligatoriu care trebuie completat la zi, trebuie să trebuie să cuprindă, cel puțin, următoarele informații, actualizate la zi:

    – date referitoare la exploatație (codul exploatației; adresa exploatației; numele şi adresa deținătorului; tipul de producție;
    – date referitoare la animalele din exploatație (codul unic de identificare al animalului; data naşterii; data identificării; sexul; rasa şi genotipul, dacă se cunosc; ziua, luna şi anul în care animalul a decedat în exploatație; informații despre orice înlocuire a crotaliilor auriculare);
    – date referitoare la animalele nou-intrate în exploatație (codul unic de identificare al animalului; codul exploatației de la care animalele au fost transferate; data intrării; seria şi numărul formularului/documentului de mişcare);
    – date referitoare la animalele care părăsesc exploatația (codul exploatației sau al abatorului de destinație; data plecării; seria şi numărul formularului/documentului de mişcare.

    Perioada de retenție a animalelor – obligatorie pentru subvenții

    ANZ a mai subliniat că fermierii trebuie să respecte și perioada de reținere a animalelor, adică acel interval în care animalele purtătoare se subvenție trebuie reținute în exploatație, inclusiv în evidențele acesteia, pentru care s-a depus cererea sau în exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/ grupurilor de producători, inclusiv în evidențele acestora, în care a fost transferat temporar pentru pășunat, conform art.2 lit. (s) din OMADR 45/2021.

    Perioada de reținere este de:

    Ce verifică funcționarii ANZ pe teren

    Conform ANZ, acțiunile impuse de controlul la fața locului sunt:

    Câți fermieri vor fi controlați în 2022

    APIA a comunicat oficial că în eșantionul de control pentru zootehnie sunt incluse 5.233 de ferme, mai mult cu 1.440 de exploatații comparativ cu campania 2021 când au fost eșantionate 3.793 de dosare.

    Conform unei broșuri a ANZ emisă către asociațiile de profil, fermierii sunt verificați pentru schemele de Ajutor Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) și Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ). Prin controalele la fața locului se verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate specifice și vizează toate animalele din speciile bovine, ovine/caprine pentru care au fost depuse cereri de ajutor sau de plată în cadrul schemelor derulate de APIA.

    Cine sunt crescătorii supuși controlului

    • Solicitanții de sprijin selectați în eșantionul de control;
    • Solicitanții de sprijin selectați cu ocazia oricăror misiuni de audit/control;
    • Solicitanții de sprijin eșantionați manual de APIA în cazul sesizărilor, petițiilor și a oricăror alte neconformități constatate de APIA în cursul controalelor proprii.

    Cum știu fermierii că au picat la control

    Controlul poate fi anunțat cu cel mult 48 de ore înainte de declanșarea verificării propriu-zise. Însă, controlul poate fi efectuat și inopinat.

    De precizat că pentru crescătorii de ovine care beneficiază de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) rapoartele de control trebuie finalizate până la 30 septembrie, conform unui ordin al ministrului agriculturii. Această schemă a intrat anii trecuți la plata avansului APIA iar crescătorii de ovine și de caprine au încasat din 16 octombrie 70% din cuantumul sprijinului cuplat stabilit la 16,55 euro pe cap de animal eligibil la plată.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă! Fungicidul CUSTODIA a apărat de boli lanurile de grâu înființate de Mambet Nadir