• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • INTERVIU. Prof. univ. dr. Cosmin Popescu, USAMVBT: ”Invit tinerii să vină să studieze într-o universitate care susține viața și viitorul țării noastre”

    Daniel Befu -

    E perioada în care universitățile sunt animate de o forfotă aparte, una generată de afluxul de candidați care își depun dosarele pentru a se înscrie în programe de studii superioare. Pentru a lua pulsul interesului manifestat în 2022 de tinerii absolvenți de liceu pentru studiile din domeniul larg al agronomiei, Agrointeligența l-a intervievat pe prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara – USAMVBT.

    Vă reamintim că, în cadrul sesiunii de admitere 2022 la USAMVBT, perioada de înscriere în sesiunea iulie este 11 iulie – 27 iulie 2022. Detalii în articolul Admitere 2022 la USAMVB ”Regele Mihai al României” din Timișoara!

    Agrointeligența: Domnule Rector, știm cu toții că Timișoara e pol universitar și un magnet pentru studenți, dar recunoscut în special pentru sectorul IT, politehnic și într-o anumită măsură și pentru facultăți din cadrul Universității de Vest. Agronomia, nu doar aici, ci cam peste tot și-a creat un renume de a doua opțiune pentru studenții care fie nu suficient de pregătiți și vor neapărat să facă o facultate, fie rar de tot, pentru copii de fermieri sau pentru niște tineri care chiar simt că au atracție pentru domeniu. Care e gradul de interes pentru programele de studii superioare cu profil agricol în acest an?

    Prof. univ. dr. Cosmin Popescu: Da, cred că întrebare care atinge câteva elemente sensibile, în sensul unei corecte consemnări a realității. Vreau să vă spun realitatea de aici, de la Timișoara, care diferă radical în sens pozitiv față de percepția pe care ați enunțat-o. Dacă în 2015-2016 USAMVB Timișoara număra în jur de 3.800 de studenți la cele 6 facultăți, în Timișoara ultimilor 6 -7 ani, evoluția ascendentă a fost una dramatică. Acum, în 2022, la USAMVB Timișoara sunt peste 6.200 de studenți. În perioada aceasta, știm cu toții, am trecut printr-o pandemie, s-a simțit și la Timișoara acest sunet dureros al conflictului din Ucraina, se vorbește foarte mult la modul cât se poate de concret de criză alimentară, de securitate alimentară, de criză energetică. În tot acest acest context general mai amplu, pe lângă modul nostru de a încerca să comunicăm mai bine cu potențialii studenții privitor la importanța crucială a asigurării alimentației pentru populația Planetei, la jumătatea drumului am întâlnit pragmatismul absolvenților de liceu, care sunt mai lucizi decât eram noi la vârsta lor.

    Ultimele crize internaționale au făcut să le crească interesul pentru specializările noastre. Vreau să vă spun că observăm un interes crescut nu numai pentru programele tradiționale și consacrate, respectiv Agricultura și Medicina veterinară, ci și pentru specializări mai inovative lansate de USAMVB Timișoara. Dar aș începe cu momentul zero al tradiției noastre robuste în domeniul educației superioare. Universitatea noastră a început cu programul de inginerie agricolă în 1945 și de atunci s-au tot adăugat programe de licență și master, după ce am intrat în Procesul Bologna în 1999.

    La momentul acesta Universitatea are 26 de programe de licență cu frecvență, 4 programe de învățământ cu frecvență redusă, 4 programe de licență la zi cu predare în limba engleză, respectiv limba franceză și 32 de programe de master cu predare limba română sau limba engleză. Iată deci, că interesul nu este unul mic, ci din contră. Revenind la întrebarea dumneavoastră, există o creștere clară a interesului nu doar la nivel declarativ, ci vizibilă pe documente și pe statistici pe care noi le completăm și le transmitem înspre Ministerul Educației. Dacă la alte facultăți și universități locale pe care le-ați menționat, poate că a scăzut puțin interesul, la noi lucrurile diferă din punctul acesta de vedere.

    Iar legat de tinerii care sunt poate mai slab pregătiți și aplică la unele specializării, să știți că avem absolvenți de liceu care au luat bacalaureatul cu note peste 9,50 și chiar peste 9,90, deci copii foarte buni și foarte bine pregătiți, care puteau opta pentru orice facultate de top de la Universitatea Politehnică din Timișoara, de la Universitatea de Vest sau de la Universitatea de Medicină și Farmacie și au ales să vină la un program bun de studii, la Universitatea noastră.

    Percepția că dacă mă duc la Agronomie, acolo miroase a fân sau a grajd, s-a estompat. Candidații au văzut că lucrurile evoluează și alimentația este baza dezvoltării unei societăți, cu atât mai mult acum, în contextul crizei alimentare despre care se tot vorbește.

    Agrointeligența: Care este arealul din care vă recrutați preponderent studenții? Din ce zone provin majoritatea candidaților USAMVB Timișoara?

    Prof. univ. dr. Cosmin Popescu: Avem studenți din toată țara, cu prezență în mod special din județele din partea de nord, nord-vest, vest și sud-vest, mai exact începând cu zona de Satu Mare, Maramureș, venind în jos către Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Dolj și cu ușoară influență și spre Alba. Deci practic avem un bazin de 10-12 județe acoperite de Universitatea noastră. Cumva, această împărțire este și normală, dat fiind că la nivel național sunt patru universități cu profil identic cu cel al Universității noastre, încât s-a făcut o repartizare negândită și neplanificată de noi, ce ține de distanța de la localitatea de domiciliu până la centrul universitar.

    Ca o curiozitate ce ține de diversitate, țin să precizez că din fiecare județ avem cel puțin un student. De obicei acești studenți mai rari, s-au înscris la USAMVB Timișoara din conjuncturi ce pot fi legate de familie, de o relație de cuplu, sau pur și simplu pentru că unui tânăr îi place Timișoara, ca atmosferă.

    Agrointeligența: Oportunitățile pe care ți le dă o carieră în IT sau electronică, nu sunt deloc de neglijat. Sunt multe companii străine cu investiții în Timișoara care oferă tinerilor din aceste domenii de viitor salarii motivante. Sunt la fel de promițătoare oportunitățile pe care le dă o carieră de inginer agronom?

    Prof. univ. dr. Cosmin Popescu: Avem o puzderie de exemple de absolvenți care sunt manageri de ferme model. E vorba de unități agricole care operează la standarde similare celor din occident sau Statele Unite. În aproape toate fermele din județul Timiș și din partea aceasta de țară, cea mai mare parte angajații din top managementul acestor companii, fie că vorbim de cele din sectorul vegetal, fie că vorbim de cele din sectorul animal, sunt absolvenți de-ai noștri, oameni care sunt realizați din punct de vedere social, din punct de vedere profesional, din punct de vedere material.

    Evident că atunci când alegi o carieră în domeniul agricol, aici intervine și ceea ce îți dorești tu. Sunt oameni care sunt puțin mai statici. Unii preferă munca de birou și să stea 6-7-8- 10 ore în fața unui calculator, unde li se deschid orizonturi pe zona aceasta de informatică, de programare. Sunt însă și tineri pe care efectiv nu-i poți ține la birou. Ei simt nevoia să meargă pe teren, simt nevoia să fie în mijlocul unei acțiuni, simt nevoia să fie în mijlocul unei ferme de animale, pe câmp, în mijlocul unei păduri sau, cum sunt tinerii de la cadastru, care simt nevoia să fie în mijlocul unui șantier. Fie că vorbim de inginerii silvici, inginerii constructori, de topografii și agronomi, acestea sunt cumva meserii pentru oameni care vor să simtă aerul libertății, care nu vor să fie închiși 8 ore într-un birou și care au un sentiment de claustrofobie profesională dacă îi supui la un astfel de supliciu. Și atunci este adevărat că un tânăr care este bine pregătit în informatică, pe zona programării, la nivel de start, va avea un cuantum al salariului peste cel al unui tânăr inginer agronom, zootehnist, inginer cadastrist, sau cercetător din genetică, ori din biotehnologii. Dar decalajul salarial se reduce rapid după primii ani de activitate profesională, când salariile pot ajunge și la 3.000 euro/lună. Și, spre deosebire de programator, agronomii au în plus o perspectivă, care din punctul meu de vedere este ceea ce dă energie unui om. Nu înseamnă că perspectiva pe care un IT-ist o are în fața unui calculator, gândind programe necesare dezvoltării societății nu există. Dar în momentul în care ești în mijlocul unei acțiuni și vezi cum se mișcă lucrurile, cum crește o fermă, deja ți se schimbă perspectiva. Vezi lucrurile evoluând sub ochii tăi, urmare a acțiunilor tale. Iar perspectiva în domeniul acesta al științelor vieții, din punctul meu de vedere, este, fără să exagerez, nelimitată.

    Agrointeligența: Am vorbit de specialiști de excepție implicați în procesul de producție ca angajați, însă există și partea cealaltă, de antreprenori. Dacă privim agricultura ca pe o afacere, ea a generat o bunăstare robustă și chiar numeroși milionari în rândul antreprenorilor din agricultură. Visul american e accesibil nu doar IT-iștilor, ci și specialiștilor din agricultură?

    Prof. univ. dr. Cosmin Popescu: În cazul specializărilor din Universitatea noastră, cu siguranță calea spre succesul profesional și material e una evidentă. Dacă îmi este permis, aș vrea să enumăr o mare parte dintre ele, tocmai pentru a stârni un interes și, de ce nu, o chemare către aceste specializări. Pornind de la inginerie în agricultură, medicină veterinară, biotehnologii, genetică, silvicultură, protecția plantelor, ingineria mediului, biologie, inginerie mecanică, cadastru, peisagistică, management în agroturism și alimentație publică, inginerie economică în agricultură, științe inginerești de laborator, etc.

    O altă nouă specializare venită după această situație de pandemie este antreprenoriat în industria alimentară și acum gândim alte noi specializări, în mod special pe direcția de master. E vorba de controlul și expertiza produselor alimentare, inginerie în alimentație și protecția mediului și a consumatorului. Iată că sunt specializări prin care se deschid perspective, nu numai pentru a lucra într-o instituție publică sau a fi angajat într-o fermă, într-o fabrică, într-o companie națională sau multinațională, ci deschid și perspectiva de a fi un antreprenor. Noi ne-am definit ca o universitate antreprenorială și am dat drumul la câteva modele mici de business, iar cercetarea noastră a prins direcția unei cercetări antreprenoriale.

    V-aș da un exemplu în zona apiculturii. Acum, la final de lună, avem un târg național pe apicultură în cadrul căruia vom prezenta și un produs din zona apicolă realizat de către Universitatea noastră. La fel, tot în universitate a fost dezvoltat un produs inovator din sfera panificației, pe partea de produse de patiserie și a venit o companie mare care îl cumpără. La fel, am dezvoltat produse pentru ceea ce înseamnă producția de bere și industria de vinificație. Aceasta înseamnă cercetarea antreprenorială în viziunea noastră: să creezi contextul în care mediul academic, prin cercetarea aplicată se întâlnește cu actorii din economie, pentru crearea de plusvaloare.

    O altă inițiativă de cercetare antreprenorială e dezvoltarea unui program pe pești. La momentul acesta, din peștele produs de Universitatea noastră în ferma de la Pădurea Verde, vorbim de sturion, în mod special cegă, vindem în cadrul marilor rețele de retail precum Metro și Selgros. La fel, produse horticole, pentru că suntem în sezon, se regăsesc în hypermarket-uri sub brandul «Academica Food».

    Prin astfel de proiecte și programe am încercat nu numai să aducem plus valoare și venituri proprii pentru Universitate, ci să creăm modele de business la nivel de universitate în care sunt sunt angrenați și studenții. Astfel încercăm să le imprimăm interesul pentru antreprenoriat. Fiindcă tocmai am pomenit despre produsele agroalimentare create la nivelul USAMVB Timișoara și despre cât de atractivi suntem ca instituție de învățământ superior pentru viitorii studenți, merită să menționez și acest amănunt, că suntem renumiți drept cea mai bună cantină-restaurant din centrul universitar Timișoara, atât din perspectivă culinară, cât și ca raport preț-calitate. Și tot fiindcă suntem la capitolul potențial antreprenorial în agricultură, avem câteva persoane care sunt extrem de implicate în zona antreprenoriatului, la nivel de top management. Aici, poate nu întâmplător, îl punem în capul listei pe domnul inginer Dimitrie Muscă de la Curtici. Aș continua cu o persoană apropiată universității și mie, domnul inginer Alexander Degianski, care, de altfel, a gestionat pentru o perioadă bună și stațiunea didactică de aici, din Universitate. Apoi deloc de neglijat este ceea ce se întâmplă la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, manageriată de colegul nostru, care este și profesor, dr. Marinel Horablaga. De asemenea l-aș menționa și pe colegul nostru de la Vinga, Cosmin Micu, pe domnul inginer Pop, pe Costică Buzatu, pe Nicolae Apopi, care gestionează de asemenea o companie frumoasă și în dezvoltare, pe Zoltan Szabo, care are o mare deschidere pe zona aceasta de Smart Agriculture și aș putea continua exemplele. Toți oamenii ăștia de succes cheamă în fermele lor studenți din universitate, îi atrag în practică, în colaborări, în a0 angaja, adică cumva sunt un magnet în a oferi schimbul de experiență prin care să predea efectiv celor aflați pe băncile universității, din experiența pe care au acumulat-o ei în toți acești ani de practică. Cu toți acești profesioniști avem parteneriate active. Și deși noi nu facem politică la nivel de Universitate, USAMVB Timișoara a dat până acum doi miniștri. E vorba de domnul președinte Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Valeriu Tabără, care a fost ministru de două ori și domnul Petre Daea, actualul ministru, care e și dânsul la al doilea mandat. Spunea cineva la un moment dat, în glumă, evident, în aula magna a Universității: «Domnule, ca să fii ministrul Agriculturii, trebuie să fii absolvent de Timișoara!».

    Agrointeligența: Dacă ați avea un mesaj pentru potențialii studenți, care ar fi acela?

    Prof. univ. dr. Cosmin Popescu: Aș avea un mesaj atât pentru candidați, cât și pentru părinți. Și mesajul meu cumva se regăsește și în sloganul Universității noastre, care e în limba engleză fiind o Universitate internațională: «Set up your Life, Set up your Future». Fiind eu însumi un absolvent al USAMVB Timișoara, am considerat și consider că venind să studiezi la una din facultățile noastre, ți se deschide un orizont foarte frumos din punct de vedere profesional și social. Am invitat tinerii să fie studenți într-o universitate internațională, într-o universitate europeană, într-o universitate de top în domeniul nostru, într-o universitate de prestigiu, într-o universitate, cum am spus și cu alte ocazii și repet și acum, o universitate care nu produce șomeri.

    Agrointeligența: Ați menționat că sunteți o Universitate internațională? Din ce țări aveți studenți înmatriculați la studii în cadrul USAMVB Timișoara?

    Prof. univ. dr. Cosmin Popescu: Noi avem proiecte de colaborare pe Erasmus cu tot ce înseamnă Uniunea Europeană și cu 57 de țări din afara Uniunii Europene. În clipa de față sunt prezenți studenți din 30 de țări, care studiază în cadrul unor programe de 4 ani sau 6 ani în Universitate. Cele mai căutate de către studenții străini sunt în ordinea în care o să le enumăr, cursurile Facultății de Medicină Veterinară în limba engleză și în limba franceză, ale Facultății de Ingineria Mediului în franceză și ale Facultății de Agricultură în limba engleză. Avem mulți studenți din Europa de Vest. Pe primul loc, ca număr de studenți străini, sunt cei din Italia, Israel, Germania și Belgia. Avem și unul din Statele Unite. Cele mai exotice țări din care avem studenți sunt cele de pe continentul african. Avem studenți din Mali, Kenya, Egipt, Maroc, Tunisia. Pentru studenții români interesul cel mai mare este pentru Agricultură, Medicină Veterinară, Cadastru, Silvicultură și Inginerie Mecanică. Pe partea de ingineri mecanici, 25 de studenți sunt căutați încă din anul 2 anul 3 pentru angajare.

    Agrointeligența: Dacă ar fi să sintetizați într-o singură frază un gând dinspre dvs. înspre tinerii care se gândesc să vă calce pragul în calitate de viitori studenți, ce le-ați spune?

    Prof. univ. dr. Cosmin Popescu: Invit tinerii să vină să studieze într-o universitate de științele vieții, într-o universitate care susține viața și viitorul țării noastre.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!