• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG: 500.000 de euro – ajutor pentru procesarea grâului, porumbului și floarea-soarelui de la fermieri

    Roxana Dobre -

    Ajutor de stat de până la 500.000 de euro pentru procesatorii de grâu, porumb și floarea-soarelui, mai exact un sprijin acordat industriei de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat un proiect prin care propune care statul își asume compensarea parțială a creșterii costurilor suportate de operatorii economici din industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor, legate de constituirea stocurilor de materie primă, semințe de grâu, porumb și floarea-soarelui și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

    Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost lansat joi, 18 august, în dezbatere publică și se derulează prin Direcțiile pentru Agricultură Județene. Cheltuielile în legătură cu plățile suportate prin schemă se efectuează până la data de 31 decembrie 2022.

    Document util: OUG-schema-ajutor-stat-operatori-cereale

    Beneficiarii schemei sunt operatorii economici, indiferent de mărimea acestora, care desfășoară activități încadrate în următoarele clase de clasificare:
    a) CodCAEN1061 – Fabricarea produselor de morărit;
    b) Cod CAEN 1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor.

    Ce condiții trebuie să respecte producătorii

    Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ, următoarele condiții:

    a) să solicite ajutorul;
    b) să constituie stocuri necesare procesării, respectiv stocuri de grâu în perioada începând cu 15.08.2022 până la 01.11.2022, inclusiv, sau stocuri de porumb în perioada începând cu 01.09.2022 până la 01.11.2022, inclusiv, sau stocuri de floarea-soarelui în perioada începând cu 15.08.2022 până la 01.11.2022;
    c) să dețină Autorizația de mediu emisă de autoritatea de mediu competentă;
    d) să dețină cel puțin un raport lunar de producție din anul 2022;
    e) să dețină certificat de înregistrare emis de Oficiile teritoriale ale Registrului Comerțului, cu mențiunea codului/codurilor CAEN;
    f) să dețină facturi/file din carnetul de comercializare a produselor agricole, aferente pentru constituirea stocurilor și emise în perioadele prevăzute mai sus cu menționarea cantității;
    g) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data depunerii cererii, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

    Ajutor de maxim 500.000 euro – acordat sub formă de grant

    Grantul financiar maxim care se acordă per beneficiar este de 500.000 euro. Grantul financiar se acordă în lei, la cursul valutar de schimb euro/leu comunicat de către Banca Națională a României la data de 1 august 2022.

    Nivelul minim al stocurilor constituite în perioadele prevăzute mai sus pentru care se acordă grantul financiar maxim, este de 14.280,00 tone stocuri de grâu, sau 14.280,00 tone stocuri porumb, sau 9.615,00 tone stocuri de floarea-soarelui. Dacă stocurile constituite în perioada prevăzută mai sunt sunt mai mici decât cele minime menționate în Ordonanță, nivelul grantului financiar care se acordă unui beneficiar se diminuează procentual, în mod corespunzător.

    Resursele financiare totale necesare implementării schemei reprezintă 985.740,00 mii lei, echivalent în euro a sumei de 200.000,00 mii euro calculat la cursul valutar de schimb stabilit la 1 august, astfel:

    a) 124.000.000 de euro pentru beneficiarii cu Cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morărit în vederea obținerii de făină de grâu;
    b) 10.000.000 de euro pentru beneficiarii cu Cod CAEN 1061 – Fabricarea produselor de morari în vederea obținerii de mălai;
    b) 66.000.000 de euro pentru beneficiarii cu Cod CAEN 1041 – Fabricarea uleiurilor si grăsimilor în vederea obținerii uleiului comestibil de floarea soarelui.

    Resursele financiare totale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022. În cazul în care suma totală solicitată la plată de beneficiari, depășește resursele financiare totale prevăzute la alin. (1), suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional.

    Când intră în vigoare măsura

    Prevederile schemei de ajutor intră în vigoare după primirea Deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”