• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Grâul din Ucraina creează un anumit disconfort în piață

    Roxana Dobre -

    Grâul care vine din Ucraina creează un anumit disconfort fermierilor români, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta este de părere că piața este destabilizată și din cauza fluxului de cereale pe care Ucraina le exportă, și care nu este unul constant sau sigur.

    ”Sigur că creează (grâul provenit din Ucraina n.r) un anumit disconfort, pentru că vă dați seama că sunt cantități importante și ele sunt și nesigure din punct de vedere al fluxului comercial. Spun al fluxului comercial deoarece nu are libertate de mișcare și atunci șocurile acestea pe piață afectează România și creează un disconfort în piață. Spun nesigure din punct de vedere al fluxului, pentru că într-o zi pot să exporte în altă zi nu pentru că conflictul le opturează canalul de ieșite. Din acest punct de vedere nu ai o siguranță a continuității fluxului și în același timp al percepției pieței pentru că apar o serie întreagă de elemente care opresc aceste ieșiri prin porturile cunoscute evident că ai tulburări în piață și de aici interpretări și jocuri ale prețului și anumite îngrijorări pe care le au și producătorii și jucătorii de pe piață”, a subliniat ministrul Agriculturii, luni, 22 august,  la TVR INFO.

    Șeful de la Agricultură a anunțat luni, 22 august, în emisiunea ”Agrostrategia” de pe postul național de televiziune TVR 1, că producția națională de grâu în 2022 este de 9 milioane de tone.

    ”9 milioane de tone. Sigur, e o diferență un pic mai mult, 9 milioane de tone care ne asigură – despre grâu e vorba – de calitate foarte bună,  necesarul pentru țară și avem și de export”, a anunțat ministrul Agriculturii, în cadrul unui interviu realizat de Vlad Macovei, în emisiunea ”Agrostrategia” de pe postul național de televiziune, TVR 1.

    Șeful de la MADR a precizat că este normal ca România să fie a doua țară în topul exportatorilor de cereale. Daea a precizat că ”noi acolo valorificăm”. Petre Daea a mai spus că îi înțelege pe agricultorii care aleg ca la acest moment să nu vândă grâul, ci să îl depoziteze până când prețurile vor mai crește.

    ”Recoltează grâul astăzi, banii pe care îi recuperează, își recuperează cheltuiala pentru că fermierul face agricultură pe banii lui. El își bagă și introduce banii în sol și așteaptă după un an de zile să-și recupereze. (…) Este extraordinar de lung (drumul de la semănat la recoltat – n.r.) și unii zic domne, stați puțin că țin la preț! Evident că ține fermierul la preț, în condițiile în care el a așteptat un an de zile să-și recupereze investiția – și cu creșterile de prețuri și așa mai departe”, a declarat ministrul Agriculturii.

    Daea a precizat că recolta de grâu este mai mică decât anul trecut din cauza secetei care a afectat semnificativ producțiile. ”Sunt trei județe afectate puternic (…) Este Vrancea, este Buzău și este Galați. Acestea sunt județele care au fost afectate puternic”, a precizat ministrul.

    Datele oficiale raportate de MADR la finalul anului 2021 au arătat că producţia totală de grâu a fost de 11,44 milioane tone, fiind cea mai mare producţie înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană, înregistrând o creştere cu 5,03 milioane tone faţă de anul 2020 şi cu 1,14 milioane tone faţă de anul 2019.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE