• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijirea culturii de ardei în august și septembrie pentru a prelungi producția

    Iana Gore -

    Îngrijirea culturii de ardei gras în lunile august și septembrie pentru continuarea fructificării până toamna târziu. Udarea, fertilizarea, defolierea și recoltarea ardeilor la finele verii și începutul toamnei.

    Spre sfârșitul verii, ardeii grași sau capia sunt la apogeul fructificării. În medie, în câmp o plantă de ardei poate produce până la 5 ardei, pe când într-o seră până la 30 de bucăți ce pot fi recoltate. Așadar, cultura de ardei în spațiu protejată este net mai convenabilă dacă doriți să obțineți o recoltă mai mare. Fructificarea este stimulată în seră sau solar prin asigurarea condițiilor care corespund nevoilor fiziologice ale ardeilor: căldură și umiditate.

    Cultura de ardei preferă temperaturi între 25-28°C ziua și 18-19°C noaptea. Umiditatea aerului să fie de 70-75%, umiditatea la sol de 60-70%, iar cheia dezvoltării corespunzătoare a plantelor de ardei este lumina suficientă, fără penumbră, împreună cu un sol ușor fertil. Dar pentru a recolta mai multe fructe, este nevoie să urmați câteva tehnici de îngrijire a plantelor într-o seră.

    Udarea ardeilor

     

    Îngrijirea ardeilor în lunile august și septembrie. Udarea și săparea solului

    Îngrijirea ardeilor în lunile august și septembrie implică în primul rând asigurarea umidității pentru cultura din grădină sau din solar. Udarea regulată și corespunzătoare este una dintre condițiile principale dacă doriți să obțineți o recoltă bogată de ardei grași sau capia. De îndată ce solul începe să se usuce, udați plantele cu o rată de 2-3 litri sub fiecare tufiș de ardei. Apa trebuie să fie călduță și stătută. După udare, asigurați-vă că ventilați bine sera sau solarul.

    A doua zi după ce ați udat plantele, slăbiți solul pentru a îmbunătăți circulația aerului. Această slăbire se face prin săparea ușoară, pentru afânare. De asemenea când prelucrați solul, puteți adăuga ca îngrășământ cenușă de lemn împreună cu fosfor-potasiu. Totodată, mulciți solul din jurul tufișurilor cu turbă, humus sau compost. După ce efectuați această procedură, nu va mai fi nevoie să slăbiți solul.

    Fertilizarea ardeilor în lunile august și septembrie

    Fertilizarea ardeilor în luna august

    Fertilizarea ardeilor în luna august este necesară întrucât solul devine treptat epuizat, iar plantele formează ovare din ce în ce mai greu. Fertilizarea va ajuta corectarea situației.

    Plantele de ardei au nevoie acum  în mod special de fosfor, potasiu, precum și de oligoelemente – bor, zinc, magneziu. Este important să adăugați și calciu. Fără calciu, fructele care sunt pe plantă, chiar și cele noi care încep abia să apară vor începe să se îmbolnăvească de putregaiul apical.

    Alternați fertilizarea organică cu cea minerală. Efectuați fertilizarea cel puțin odată la 7-10 zile, dar faceți acest lucru după orele 15:00-18:00, preferabil seara, iar înainte de a folosi îngrășăminte, udați plantele.

    În această perioadă, în luna august este util să pulverizați ardeii cu o soluție de 0,2% de azotat de calciu sau chelați de calciu (50 ml la 10 litri de apă), produs ce este absorbit rapid de plante. Azotatul de calciu poate fi aplicat sub rădăcina plantelor într-o cantitate de 20 g la 10 litri de apă. De asemenea, este recomandată tratarea plantelor cu chelați de microelemente, aminoacizi, polizaharide și betaine. Aceste preparate le puteți găsi la magazinele de vânzare a produselor fitosanitare.

    Îngrășămintele organice pentru ardei sunt cele mai bune dacă amestecați infuzii de plante cu gunoi de păsări, într-o diluție de 1:15 sau 1:20.

    Ca stimulator de creștere, la ardei utilizați soluții de humate care întăresc rădăcinile plantelor și permite absorbția mai rapidă a nutrienților din sol.

    Din remediile populare, ajută bine fertilizarea la rădăcină cu coajă de banană, coajă de ou sau drojdie (10g de drojdie uscată la 10 litri de apă).

    Curățarea plantelor de ardei la venirea toamnei

    Îngrijirea ardeilor în lunile august și septembrie. Curățarea și defolierea plantelor

    Defolierea plantelor de ardei, precum și curățarea lor, cresc randamentul și prelungesc fructificarea ardeiului. În plus, așa ajutați la formarea corectă a tufișului.

    La finele verii și nu numai, se recomandă ca la fiecare 3-5 zile să îndepărtați de pe plante:

    Eliminarea lăstarilor laterali, ai florilor și ovarelor de ardei aflate sub ramificarea tulpinii principale

    Îndepărtarea frunzelor și a lăstarilor se face dimineața pe vreme uscată și însorită, în așa fel încât tufișul să se recupereze cât mai repede. După procedură, nutrienții din plantă vor fi direcționați către formarea unui ovar și a unui fruct puternic. De asemenea, este o măsură de prevenire a dăunătorilor și a bolilor.

    În a doua jumătate a lunii august, încetați să tăiați frunzele de sub periile fructifere și ciupiți vârfurile lăstarilor pentru a direcționa forțele plantei către coacerea fructelor.

    Sub greutatea fructelor, tufele de ardei adesea se îndoaie și se pot rupe, după aceea fructificarea va încetini. Deci, prin urmare, verificați dacă plantele sunt bine legate de sistemul de sprijin. În ciuda faptului că tulpinile de ardei sunt lignificate, acestea sunt destul de fragile și chiar un efort mic poate duce la ruperea lăstarilor. Și, bineînțeles, în niciun caz nu trebuie să călcați pe frunze sau tulpini de ardei, dacă doriți ca acesta să dea roade mai mult timp.

    Tratamente la ardei în lunile august și septembrie

    Îngrijirea ardeilor în lunile august și septembrie. Prevenirea bolilor și a dăunătorilor

    Din cauza fluctuațiilor temperaturilor de la zi la noapte, tufele de ardei devin vulnerabile atacurilor dăunătorilor și bolilor. Cum vă aflați în perioada de recoltare, nu puteți folosi tratamente profesionate chimizate, așa că este nevoie să apelați la remedii naturiste și preparate biologice.

    Tratamente naturiste pentru cultura ardeiului:

    Pulverizați frunzele, tulpinile și, de asemenea, solul din apropierea tufișurilor cu aceste preparate, deoarece, în aceste tufișuri pot trăi agenți patogeni ai putregaiului și larvele insectelor dăunătoare.

    Pentru a combate atacul melcilor cu cochilie sau a limacșilor, presărați pudră de muștar sub tufișuri, iar dacă apar afidele, stropiți plantele cu infuzie de pelin.

    De asemenea, nu uitați să pliviți buruienile. Elimați din cultură plantele bolnave înainte ca restul tufișurilor să aibă timp să se infecteze.

    Pentru plantele de ardei cultivate în solar sau seră, puteți să introduceți în sol fân, paie și alte microorganisme ca să măriți imunitatea tufișurilor și să îmbunătățiți structura solului.

    Îngrijirea ardeilor în lunile august și septembrie. Recoltarea regulată

    Îngrijirea ardeilor în lunile august și septembrie. Recoltarea regulată

    Pentru ca ardeiul să continue să formeze fructe, recoltarea trebuie făcută la timpul potrivit.

    Recoltați ardeii atunci când au atins maturitate biologică, adică să nu fie pe deplin coapți. Pentru a finaliza coacerea, puteți pune ardeii în frigider sau în pivniță.

    În timpul recoltării, tăiați cu grijă ardeii cu foarfeca sau cu un cuțit, având grijă să păstrați cât mai mult din codiță. Acest lucru va menține legumele tari mai mult timp.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi