Ungurii au recoltat porumb doar jumătate cât anul trecut şi acum caută disperaţi furnizori de furaje ieftine
agrointeligenta.ro -Producţia de porumb a Ungariei va fi de cel mult 4 milioane de tone, potrivit estimărilor făcute la recoltarea a peste jumătate din suprafaţa alocată acestei culturi, cu 50% mai mică decât cea realizată anul trecut.
Porumbul este esenţial pentru creşterea păsărilor, porcilor şi vitelor, fiind principala sursă de nutreţ. Reducerea cantităţilor disponibile pune în pericol menţinerea efectivelor de animale la nivelul existent iar scumpirea sa conduce la o creştere inevitabilă preţurilor produselor alimentare precum ouăle, lactatele, carnea.
Potrivit cotidianului Magyar Nemzet, care citează date ale asociaţiei naţionale a cultivatorilor de cereale, Ungaria a alocat în acest an culturii de porumb o suprafaţa de 1,1 milioane de hectare, la 1 octombrie 57% din aceasta fiind recoltată, constatându-se un radament de 3,755 de tone la hectar, ceea ce ar conduce în final la aproape 4 milioane de tone la finele lucrărilor.
În 2011, potrivit institutului ungar de statistică recolta a fost de două ori mai mare, de 8 milioane de tone.
Situaţia a creat o stare de nelinişte în rândurile crescătorilor de păsări, porci şi vite care au început să caute orice sursă de nutreţ pe piaţa internaţională pentru a nu se trezi în situaţia de a fi forţaţi să îşi reducă efectivele de animale.
Preţul porumbului pe piaţa ungară a sărit la 60000 de forinţi (338 dolari, 212 euro) per tona
Potrivit asociaţiei ungare a crescătorilor de porci, şase mari producători au cumpărat 25 000 de tone de porumb din Argentina plătind 48 000 de forinţi (270 dolari, 208 euro) per tonă inclusiv taxele de transport, iar potrivit celei a crescătorilor de păsări, un mare crescător a cumpărat separat 30 000 de tone de porumb la un preţ care nu a fost făcut public.
Reprezentanţii crescătorilor de păsări din Ungaria, care folosesc anual 1,1 milioane tone, pentru hrana efectivelor deţinute în ferme au precizat că sînt dispuşi să plătească până la 50 000 forinţi per tonă.