• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer apă pentru irigații în prag de iarnă!

    Roxana Dobre -

    Lipsa ploilor din această toamnă a accentuat seceta care se instalase deja din vară iar fermierii cer apă pentru a iriga culturile pe care le-au însămânțat. Fie că este vorba despre grâu, orz sau rapiță, culturile se usucă în lipsa apei iar reprezentanții autorităților spun că solicitările pentru apă în această perioadă din an vin pentru prima dată în ultimii 25 de ani.

    Lipsa ploilor din această toamnă îi determină pe fermieri să ceară apă pentru irigații chiar dacă se află în prag de iarnă. Producătorii agricoli din județul Buzău cer să le fie irigate pământurile chiar dacă campania de irigații s-a încheiat la finalul lunii octombrie. Din păcate, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (ANIF) nu poate onora solicitările.

    Potrivit lui Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău, instituția se confruntă cu o situație în premieră: pentru prima dată în ultimii 25 de ani agricultorii au nevoie de apă pentru irigații în luna noiembrie, practic în prag de iarnă. ANIF Buzău a primit deja sute de solicitări în acest sens, însă, din păcate, pe 30 octombrie, odată cu încheierea campaniei de irigații, pe Canalul Vest au început lucrările de reabilitare, programate încă din primăvară pentru această perioadă a anului.

    ”Campania de irigații s-a încheiat la finalul lunii octombrie. Din păcate sunt solicitări din partea fermierilor, însă ANIF Buzău este în imposibilitatea asigurării apei deoarece Canalul Vest se află în reabilitare, nu putem asigura până la finalul acestui an apa care este necesară pentru irigații. Personal am vorbit cu absolut toți fermierii, în special președinții organizațiilor utilizatorilor de apă. Sunt solicitări din partea tuturor pentru a asigura această apă, dar, repet, Canalul Vest este în reabilitare. Se toarnă betoane, se defrișează, se decolmatează, nu putem asigura apa. În ultimii 25 de ani e prima data când ni se cere apă în octombrie, noiembrie”, a explicat Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău pentru ȘansaNews.

    Solicitări pentru irigații pe 20.000 de hectare, în vară

    Solicitările pentru continuarea irigațiilor vin în contextul unei veri extrem de secetoase în care ANIF abia a putut face față cerințelor agricultorilor buzoieni.

    ”A fost un an foarte greu, am avut solicitări enorme, am încheiat contract pentru prima data pentru 20.000 de hectare, iar în 2023 vom depăși această suprafață. Repet, a fost greu pentru că noi am pus canalele de irigații la dispoziție, stavila de gardă a fost suspendată datorită cerințelor foarte mari”, a spus Claudiu Carpen.

    Iar anul următor se anunță și mai greu. Agricultorii deja au încheiat contracte multianuale, iar suprafața contractată până acum, pentru care ANIF trebuie să asigure apă în 2023, este de trei ori mai mare decât cea contractată în octombrie anul trecut. În plus, Claudiu Carpen este de părere că irigațiile inclusiv în lunile noiembrie și decembrie vor deveni un obicei.

    ”Sunt convins că în 2023 în octombrie, noiembrie sau decembrie se va iriga datorită acestui fenomen de secetă suntem siguri că ni se va cere iar apă. La acest moment deja am demarat pregătirea campaniei pentru irigații pentru anul 2023 și până acum avem contractată o suprafață de 10.000 de hectare, față de 3,000 anul trecut”, a spus directorul ANIF Buzău.

    Meteorologii anunță ploi slabe în următoarele două săptămâni

    Într-o prognoză de specialitate, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că ploile vor fi slabe cantitativ în următoarele două săptămâni. Iată ”graficul” ploilor pe regiuni, în intervalul 7 – 20 noiembrie.

    Graficul ploilor în Banat

    Probabilitatea pentru ploi în general slabe cantitativ va fi mai mare în zilele de 7, 12 și 13 noiembrie, dar și după data de 17 noiembrie.

    Graficul ploilor în Crișana

    Probabilitatea pentru ploi în general slabe cantitativ va fi mai ridicată în zilele de 7, 8, 11 și 12 noiembrie, dar și după data de 17 noiembrie.

    Graficul ploilor în Transilvania

    Probabilitatea pentru ploi în general slabe cantitativ va fi mai ridicată în zilele de 8, 12 și 13 noiembrie, dar și după data de 17 noiembrie.

    Graficul ploilor în Maramureș

    Probabilitatea pentru ploi în general slabe cantitativ va fi mai mare în zilele de 8, 11 și 12 noiembrie, dar și după data de 17 noiembrie.

    Graficul ploilor în Moldova 

    Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în 11, 12 și 13 noiembrie.

    Graficul ploilor în Dobrogea

    Probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

    Graficul ploilor în Muntenia 

    Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în 12 și 13 noiembrie.

    Graficul ploilor în Oltenia 

    Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în 12, 13 și 14 noiembrie și din nou în 19 și 20 noiembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii