• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cercul de trunchi la pomii fructiferi – beneficii. Cum se face corect, întreținere

    Roxana Dobre -

    Cercul trunchi la pomii fructiferi aduce o serie de beneficii. Cum se face un cerc de trunchi și cum trebuie menținută această lucrare importantă în livadă.

    Cercul de trunchi este o zonă pe care pomicultorii aleg să o cultive aproape de tulpina pomilor fructiferi sau arbuști și are scopul de a face mai ușoară îngrijirea plantelor dar și de a decora grădina. În același timp, nu necesită eforturi complexe în timpul creării și nici investiții costisitoare.

    Cercul trunchiului la pomi: beneficii

    De ce este bine să faci un cerc de trunchi la fiecare pom fructifer. Cercul trunchiului la pomi fructiferi și arbuști este o lucrare care îmbină utilul cu plăcutul în livadă. Acesta poate fi făcut la a sfârșitul sezonului estival, de la sfârșitul lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie, când este și momentul oportun pentru a săpa în jurul pomilor pentru a scăpa de dăunătorii care iernează în sol (vor muri la suprafața solului când încep înghețurile). Mai întâi trebuie să îndepărtați resturile de vegetație, fructele putrezite etc. de sub pomi. Iar dacă ați semănat plante care au rol de gunoi de grajd verde, cum ar fi muștarul, lupinul, etc, atunci pentru iarnă pot fi cosite și plantate în sol.

    Cercul de trunchi – avantaje

    Cercul trunchiului la pomii fructiferi are o serie de avantaje dacă este executat corect și în perioada optimă. Printre acestea se numără:

    Săpatul pomilor toamna. Când și cum trebuie săpați pomii la rădăcină

    Desigur, va fi nevoie de efort pentru a crea și menține petice de sol sub copaci și arbuști într-o formă bine îngrijită. Dar dacă le vei aplica, vei obține nu numai o grădină mai ușor de îngrijit, ci și plante sănătoase care vă vor încânta cu o recoltă pentru o lungă perioadă de timp.

    Săarea cercului de trunchi

    Cum se face cercul de trunchi la pomii fructiferi

    Cum se face un cerc la baza pomilor fructiferi. Cel mai bine este să faceți un cerc aproape de tulpină imediat după plantarea unui pom sau a unui arbust și să nu plantați nimic în acea zonă în primii ani, astfel încât sistemul radicular să prindă putere. Este suficient să aerați solul și să îndepărtați buruienilor ori de câte ori este nevoie. De asemenea, puteți pune mulci solul la baza tulpini copacului, astfel încât buruienile să nu crească acolo și umiditatea să fie mai bine păstrată.

    Ca și executare, lucrarea nu este una complicată. În primul rând, măsurați suprafața solului de sub trunchi sau tulpină, marcați un cerc în jurul pomului cu diametrul necesar, în funcție de spațiul disponibil, și îndepărtați o parte din iarbă sau pământ. Săpați în jurul tulpinii la o distanță de până la 20 cm. Pe restul cercului, săpați solul la o adâncime de cel mult 15 cm.

    Plantarea pomilor fructiferi. Sfaturi pentru o prindere garantată a puieților

    Dacă alegeți să faceți lucrarea cu cazmaua atunci este indicat să folosiți la săpat numai o jumătate de lungime de cazma pentru a nu provoca daune grave rădăcinilor. Fiți deosebit de atenți în general la speciile sâmburoase, deoarece sunt foarte sensibile la traumatisme ale sistemului radicular. O mică groapă poate fi făcută de-a lungul perimetrului cercului apropiat de tulpină pentru aplicarea ulterioară a îngrășămintelor, precum și o ușoară înclinare către trunchi, astfel încât apa după irigare și ploaie să nu se răspândească, ci să curgă spre rădăcini în mod suficient.

    Nu faceți cercuri în jurul trunchiului mult mai jos decât nivelul solului, altfel apa se va acumula în ele în timpul dezghețului din timpul iernii. Și din moment ce solul înghețat nu absoarbe bine umiditatea, planta nu se va uda mult timp, ceea ce îi poate slăbi în cele din urmă imunitatea.

    Cu cât terenul va fi mai bine lucrat, cu atât vor apărea mai multe opțiuni pentru decorarea zonei din apropierea trunchiului. Dacă doriți să faceți un cerc de trunchi din flori simple, hortensii sau orice altă plantă anuală, atunci principalul lucru este să faceți lucrările de plantare cu atenție pentru a nu deteriora rădăcina pomului.

    Când se face cercul în jurul tulpinii la pomii fructiferi

    Moment în care trebuie făcut cercul în jurul trunchiului sau tuloinii pomilor fructiferi. La sfârșitul sezonului estival, de la sfârșitul lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie, cercurile trunchiului deja efectuate trebuie săpate pentru a scăpa de dăunătorii care iernează în sol (vor muri la suprafața solului când încep înghețurile). Mai întâi trebuie să îndepărtați resturile de vegetație, fructele putrezite etc. de sub copac.

    Potrivit grădinarilor experimentați, săpătura de toamnă este prea traumatizantă pentru sistemul radicular. Este posibil ca rădăcinile să nu aibă timp să se refacă înainte de apariția vremii reci, iar planta se va îmbolnăvi. Dacă copacii și arbuștii din grădină sunt slăbiți sau nu este nevoie să controlați dăunătorii, efectuați doar afânarea suprafeței pentru a îmbunătăți schimbul de aer. Chiar dacă nu săpați, asigurați-vă că aplicați îngrășământul necesar de-a lungul marginii cercului trunchiului. După primul îngheț, solul trebuie mulcit cu turbă sau compost cu un strat de cel puțin 10 cm grosime.

    Grădina pădure. Cum plantăm o ”pădure comestibilă” sau Food Forest

    În schimb, primăvara săpăturile se efectuează în cercuri aproape de trunchi, combinând lucrarea cu fertilizarea. Adâncimea de săpare nu trebuie să fie maimare de 15 cm, apoi zona de sub copac poate fi mulcită. Vara, după udare abundentă, puteți aerisi solul de 2-3 ori, desigur, dacă nu folosiți mulci. În timpul tratamentului de primăvară a grădinii contra dăunătorilor și bolilor, nu uitați să tratați și tulpinile copacilor.

    Ce dimensiune trebuie să aibă cercul de trunchi

    Cât de mare trebuie să fie cercul de trunchi la pomii fructiferi

    Cercul de tulpină la pomii fructiferi nu trebuie să fie prea mare, altfel va fi dificil să îl îngrijiți. Dar nici prea mic nu va fi de folos. În mod ideal, zona săpată în apropierea pomilor trebuie să fie aproximativ egală cu diametrul sistemului radicular și al coroanei. La copacii și arbuștii tineri, diametrul cercului apropiat de tulpină este de aproximativ 1-2 m. La copacii adulți, până la 5-10 ani – până la 4 m. De asemenea, este important să se țină cont de tipul de plantă.

    Ce plantăm sau punem în cercul din jurul tulpinii la un pom fructifer

    Ce punem în cercul din jurul tumpinii la pomul fructifer – flori sau mulci. Orice flori ați alege să plantați în cercul trunchiului trebuie să vă asigurați că acestea nu vă împiedică accesul la culesul fructelor. Unii grădinari experimentați recomandă să nu decorați cercurile din apropierea trunchiului cu flori. Dar dacă tot doriți să încercați această opțiune pentru decorarea cercurilor aproape de tulpină, atunci este nevoie să alegeți plante de talie mică, care să nu încurce eventualele fertilizări sau să atragă dăunătorii.

    Plantele pentru cercul din apropierea trunchiului trebuie selectate cu atenție. Merită să acordați preferință florilor tolerante la umbră, de exemplu, gazania, feriga, gălbenele sau crăițe.

    Dintre plantele cu flori de primăvară care pot fi plantate în cercul apropiat de tulpină sunt recomandate: anemonele, mărgăritarul sau brândușele.

    O altă idee este să încercați să plantați legume, verdeață sau căpșuni sub trunchiul copacului.

    Mulcirea de asemenea vă permite să decorați cercul apropiat de tulpină și, în același timp, ajută la reducerea răspândirii buruienilor și la reducerea frecvenței udării. Mulciul previne totodată formarea unei cruste de sol, protejează sistemul radicular de temperaturile de îngheț și supraîncălzire.

    Mulciul pentru zona de sub pomi se poate face din materiale naturale care îmbogățesc solul cu substanțe nutritive, precum scoarță, rumeguș, așchii de lemn, pietriș, compost etc. Puteți combina mai multe tipuri de mulci sau le puteți stivui în straturi. De exemplu, așezați mai întâi un strat de compost și apoi un strat de scoarță.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere