Ministrul Agriculturii, date actualizate: 878.010 de hectare calamitate de secetă
Roxana Dobre -Ministrul Agriculturii a publicat date actualizate privind situația secetei din România. La acest moment sunt, oficial, 878.010 de hectare calamitate de secetă în proporție de minim 30%, conform proceselor-verbale întocmite de comisiile de constatare.
Suprafaţa totală afectată de secetă raportată luni, 17 octombrie, a ajuns la 878.010 de hectare, conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii. Suprafețele calamitate de lipsa apei se întind pe 37 judeţe şi municipiul Bucureşti.
”Suprafața totală afectată de secetă comunicată până la această dată este de 878.010 ha. 38 județe au raportat culturi afectate de secetă și anume: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti”, a anunțat Ministerul Agriculturii într-o informare transmisă luni, 17 octombrie.
Lista culturilor afectate de secetă
Potrivit sursei citate, principalele culturi de toamnă afectate sunt:
• grâu, triticale: 189.047 ha
• orz, orzoaică, ovăz, secară 30.161 ha
• rapiță: 26.805 ha
Principalele culturi de primăvară afectate:
• porumb 363.739 ha
• floarea-soarelui: 179.905 ha
• soia 32.908 ha
• plante furajere 30.424 ha
De precizat că din cele 878.010 de hectare în ”Ordonanța depăgubirilor” s-ar putea regăsi circa 246.013 hectare, care se raportăm la suprafețele comunicate de MADR pentru culturile de toamnă. Reamintim că MADR a publicat pe site-un propriu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care se află în dezbatere publică și care prevede că fermierii ar putea primi despăgubiri de cel mult 1.500 de lei pe hectar pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2021, afectate în procent de 100% de seceta pedologică.
Documentul are nevoie de avizarea Comisiei Europene (CE) dar și aprobarea în ședință de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial pentru care Direcțiile Agricole să poată primi cererile și vira mai departe banii către fermieri.
Totul despre Ordonanța despăgubirilor pentru secetă aici: Despăgubiri de secetă 2022: culturi eligibile, condiții, acte necesare, termene limită, sume
În cazul culturilor de primăvară, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat la Forța Fermierilor Expo – FFExpo 2022, joi, 13 octombrie, că fermierii ar putea primi despăgubiri pentru secetă, după ce constatările în teren și procesele-verbale vor fi încheiate.
Despre declarația ministrului citiți aici: Anunț despre despăgubirile de secetă pentru cultura porumbului
Sursa foto: depositphotos.com