• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar subvenții martie 2023. Plăți în conturi și termene limită pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Calendar APIA martie 2023. Luna aceasta 2023 este extrem de importantă pentru fermierii care încasează subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau cer noi sume pe suprafață și cap de animal. De la 1 martie începe campania de depunere a cererii unice pentru acest an, dar fermierii așteaptă și restul plăților care mai trebuie să intre în conturi.

    Calendar APIA martie 2023:

    Fermierii își digitizează parcelele agricole online și depun cererea unică de la 1 martie

    Citiți și: Înscrierea în Baza Națională de Date – regulă obligatorie pentru subvenția APIA pe cap de animal

    Calendar APIA martie 2023. Începe campania de depunere a cererii unice

    Începând de miercuri, 1 martie, fermierii și crescătorii de animale pot transmite către centrele APIA cererile unice pentru subvențiile din acest an. Beneficiarii de subvenții vor putea depune cererea de plată, în perioada 1 martie – 15 mai, fără a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie).

    Începând cu 1 martie, fermierii vor putea beneficia de sprijin financiar prin intervenții/măsuri aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, în conformitate cu Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv PNDR 2014-2020, sprijin finanțat de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de la bugetul naţional (BN), denumite astfel:

    Măsurile de dezvoltare rurală pentru care fermierii pot solicita plăți compensatorii

    Din cadrul PNDR 2014-2020:

    Din cadrul PAC 2023-2027:

    Despre lista intervențiilor disponibile pentru fermieri începând cu acest an, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Listă subvenții APIA 2023. Schemele de plată pentru fermieri începând din acest an

    Ca și în anii trecuți, fermierii completează o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii cererii.

    Lista documentelor care se depun cu cererea APIA a fost publicată de Agrointeligența-AGROINTEL.RO aici: Documentele ce trebuie depuse la APIA pentru subvenția la hectar pe teren arabil

    În cazul fermierilor care cer subvenții pentru pășune lista documentelor poate fi văzută aici: Documentele care trebuie depuse la APIA pentru subvenția pe pășune

    Calendar APIA martie 2023. Se achită subvențiile finale pe suprafață și cap de animal

    Fermierii care nu au încasat subvențiile regulare pe hectar sau cap de animal primesc bani și în luna martie. Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că zilnic se fac plăți astfel încât toți fermierii să aibă banii în conturi.

    ”Zilnic facem autorizări la plată și plăți undeva în jur la 10-15 milioane de euro. Știm foarte bine că la data de 2 decembrie am început autorizarea plăților finale, iar imediat în anul următor, după aprobarea bugetului și a venirii bugetului la Ministerul Agriculturii defalcat pe agenții am început în 6 februarie autorizarea la plata a ajutoarelor naționale tranzitorii, pentru că acestea urmau să fie plătite din bugetul anului următor, respectiv din bugetul anului 2023 s-au făcut plăți din plafonul de 224 de milioane de euro. Aproximativ 187 de milioane de euro deja sunt autorizați și efectiv plătiți în conturi. Zilnic facem plăți masive astfel încât să venim cumva la zi cu toate schemele”, a spus Adrian Pintea în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția de luni, 27 februarie.

    Cele mai așteptate subvenții sunt Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), pentru care autorizările au demarat la începutul lunii februarie iar fermierii au confirmat că banii au ajuns în mare parte în conturi. Pentru această plată Adrian Pintea a anunțat că autorizările au fost efectuate pentru 95% dintre fermierii eligibili.

    Citiți și: Au început să intre banii în conturi! Județele unde fermierii ne-au anunțat că au încasat plata ANT!

    De asemenea, fermierii așteaptă și plățile pentru măsurile compensatorii, Măsura 10 agro-mediu și 11 agricultură ecologică pentru care șeful APIA a anunțat că autorizările au intrat în linie dreaptă.

    ”Se fac și plățile regulare pentru toate schemele, cei care nu au fost încă autorizați la plată și măsurile care la un moment dat au fost blocate, cele pentru agromediu și măsurile pe ecologic.  Deci, în momentul de față nu este niciun fel de blocaj, toate plățile sunt în curs de desfășurare și zilnic facem autorizări la plată și plăți undeva în jur la 10-15 milioane de euro de euro ”, a spus Adrian Pintea, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierii vor primi în conturi banii pentru motorina utilizată în trimestrul IV din 2022

    Calendar APIA martie 2023. Fermierii încasează subvenția la motorină, trimestrul IV

    Plata pentru motorina utilizată în ultimul trimestru din 2022, trimestrul IV, va intra în conturile fermierilor începând din această săptămână (27 februarie – 3 martie n.r). Anunțul a fost făcut chiar de directorul general al APIA, Adrian Pintea, în premieră în cadrul emisiunii Agrostrategia. 

    ”Pentru plata la motorină a fost alimentat contul la sfârșitul săptămânii trecute (24 februarie n.r). Sunt bani în cont, sunt autorizați la plată, plățile au fost făcute, urmează probabil ca deja chiar astăzi o să le și intre banii în cont”, a fost vestea bună dată pentru fermieri de directorul general al APIA, în cadrul emisiunii Agrostrategia. 

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat într-un articol anterior, în Monitorul Oficial de joi, 16 februarie, a fost publicat un ordin al ministrului Agriculturii, Petre Daea, care prevede sumele alocate și cantitățile de motorină pentru trimestrul IV din 2022.

    Despre acest subiect aici: Ministrul Agriculturii a semnat ordinul! Noi subvenții APIA intră la plată!

    Această subvenție din ultimul trimestru se achită întotdeauna din bugetul din anul viitor, când se și depune cererea pentru rambursare.

    Banii care ajung la fermieri se împart pentru sectoarele eligibile astfel:

    Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,630 lei/litru.

    Calendar APIA martie 2023. Calendar APIA martie 2023: Vizarea carnetelor de rentier

    În anii precedenți, de la 1 martie a demarat și vizarea carnetelor de rentier pentru anul precedent.

    Calendar APIA martie 2023. Termen final pentru cererile la subvenția de 73 euro/cap vacă adultă

    Fermierii pot cere la APIA subvenția de 73 euro/cap vacă adultă iar termenul limită pentru depunerea cererii și a documentelor justificative este 23 martie inclusiv.

    Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care dețin minimum 10 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în Baza de Naţională de Date (BND). Fermierii din zona montană fac excepție și pot depune cerere la APIA dacă au minimum 5 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND.

    Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de peste 200 de milioane de lei, iar cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vacă adultă. Oficial plata ajutorului de stat se poate efectua până la data de 31 decembrie 2023.

    Despre acest subiect aici: APIA astăzi: 23 martie, termen limită la subvenția pentru minim 5 vaci adulte


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA