• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mircea Dumitru, ACVBR-SIM: Un litru de lapte pleacă cu maxim 3 lei de la fermier și ajunge 9 lei pe raft

    Roxana Dobre -

    Prețul laptelui crește și de trei ori pe ”traseul” de la poarta fermei la consumatorul final, în supermarketuri sau alte magazine de specialitate. Mircea Dumitru, președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) și fermier din Brașov a explicat într-un interviu acordat pentru emisiunea AgroStrategia, de pe TVR 1 care sunt provocările cu care se confruntă crescătorii de animale în plin an lovit de secetă și scumpiri în lanț în rândul utilităților și a furajelor.

    ”(…) Acum laptele pleacă din ferme la un preț între 1,70 lei/litru și 2,70 lei/litru, să nu zic 3 lei/litru. În magazin este prețul de 3 ori mai mare cum am spus și susțin acest lucru pentru că se vede foarte clar că prețul acesta mare la raft ajunge deoarece între poarta fermei și raft există de regulă procesatorul de la care laptele pleacă undeva cu 6 lei/litrul, să zicem maxim, având în vedere că și ei la rândul lor fac investiție în transport cu colectarea de la fermier la fabrică, prelucrare, procesare etc.”, a explicat președintele Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM), organizație afiliată Asociației Forța Fermierilor.

    Laptele ajunge și la un preț mediu de 9 lei/litru în magazin

    Acesta a luat exemplul unei sticle de lapte care, de la maxim 3 lei pe litru, prețul cu care este colectat de la fermieri, ajunge pe rafturile magazinelor și la 9 lei/litrul, un preț de 3 ori mai mare.

    ”Luăm exemplu laptele care pleacă cu maxim 3 lei de la fermier, pleacă cu 6 lei de la procesator și ajunge 9 lei pe raft. Acolo este numai expus pentru că vine ambalat, tot. Din câte știu eu există niște reguli de bază la retaileri, adică: pe ce raft intră produsul, la ce înălțime este expus, în ce zonă a magazinului se află etc. Acestea sunt criteriile lor. (…) Noi ne uităm la banii pe care îi încasăm și când îi încasăm, și aici avem de asemenea o altă problemă. Și atunci retailerul se joacă cum vrea pentru că are piața la dispoziție iar fermierii depind de retaileri ca să își vândă laptele, pentru că nu pot vinde la colț de stradă. Dar tot timpul retailerii au fost protejați, nu știu de cine și cum, nici nu este problema mea aceasta, dar profitul ar trebui să fie cât de cât egal, pentru că în totalitate egal clar că nu va ajunge niciodată. Adică fermierul la 2,50 lei/litrul face un profit de 10 bani sau chiar mai puțin”, a mai declarat fermierul din Brașov.

    Cât de complicat este să produci un litru de lapte

    Producerea unui litru de lapte nu este deloc ușoară cum ar putea crede cei care nu au legătură cu creșterea animalelor. Mircea Dumitru a explicat cât de dificil este pentru fermieri să aducă pe piață lapte calitativ și sănătos dar și care sunt provocările cu care crescătorii se confruntă zi de zi.

    ”Ca să produci un litru de lapte trebuie să ai în primul rând un un animal performant, pentru că dacă ai un animal neperformant este clar că nu poți avea producție. Iar pentru vaci cu genetică și animale performante îți trebuie clar bani, investiție pe măsură. Mai departe, animalul acesta performant trebuie să aibă o anumită rație de mâncare, să-ți producă lapte. Rația aceasta se produce cu niște costuri. Costurile acestea însumează niște bani și nu întotdeauna se regăsesc în prețul laptelui. Adică noi întotdeauna acoperim costul cu prețul laptelui. Și atunci se mai întâmplă să mai primim câte o subvenție de care strigă toate lumea că ne îmbogățim. Dar noi primim subvențiile ca să putem să ne acoperim cheltuielile, pentru că altfel am da faliment, se termină totul. Și aici vorbim despre siguranța alimentară a tuturor, pentru că, dacă noi dăm faliment, automat se moare de foame. Și cei care au inventat subvențiile acestea au studiat piața, nu sunt pomeni, ele sunt calculate foarte clar. S-au luat poate bani din altă parte pentru că oamenii trebuie să mănânce, iar pentru asta este nevoie de fermieri”, a punctat crescătorul de animale din Brașov.

    Seceta și scumpirea furajelor îi lasă fără profit pe fermieri în 2022

    Profitul fermierilor, cel cu care exploatațiile merg mai departe, a scăzut drastic în acest an iar scumpirile în lanț la furaje, cauzate de secetă, pun în pericol viitorul zootehniei.

    ”Și eu în primul rând sunt fermier, în al doilea rând reprezint Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM). Situația este în felul următor: noi ca fermieri câștigăm foarte puțin și față de câștigurile din anii trecuți la momentul actual vorbim de un profit mai mic din mai multe motive. În primul rând seceta care a dus la scumpirea furajelor. Mai departe vorbim despre scumpirea energiei electrice și gaze, iar noi în procesul acesta de producție ne folosim și de aceste utilități, inclusiv motorină. Iar partea tristă este că fermierul nu mai câștigă nici cât a câștigat până acum. Scumpindu-se toate noi nu am putut să ținem pasul să creștem major prețul. Din păcate noi fermierii suntem cei mai afectați și după noi vin consumatorii finali”, a arătat Mircea Dumitru.

    Petre Daea: ”Prețul laptelui este sub costul de producție!”

    Despre prețul laptelui a vorbit și ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea târgului Forța Fermierilor Expo 2022. Acesta a subliniat că deși prețul a crescut, acesta nu acoperă de cele mai multe ori costurile de producție din ferme.

    ”Prețul la această dată este peste 2 lei, e adevărat că este la limita și chiar sub cost, și din acest punct de vedere urmărim cu interes pe de o parte piața. Am discutat și cu procesatorii și am introdus un proiect de act normativ în care să susținem și acest segment de procesare. Da, și să aibă și ei posibilitatea să-i dea fermierului un preț mai bun în așa fel încât să se poată recupera cheltuielile pe care le fac. Un animal se îngrijește greu”, a punctat ministrul în discursul său.

    Calculul ministrului: de la poarta fermei la raft 

    Petre Daea a făcut și un calcul privind majorarea prețului de la poarta fermei la raft și a atras atenția că produsul final ajunge în magazine și majorat de 3 ori cât pleacă de la fermieri. Ministrul a semnalat retailerilor să ia în seamă greutățile pe care le au fermierii.

    ”Am făcut calculul și le-am pus pe cele 3 segmente și anume: primul segment este acela de producere a laptelui la poarta fermei. Fermierul îl aduce undeva la maxim 2,60 lei. De la procesare, pe sectorul de procesare ajunge la 4 lei, iar din momentul în care iese de la unitatea de procesare până la galantar, el se duce undeva la 8-9 lei. Aici trebuie să fim foarte atenți și i-aș ruga pe cei care sunt în acest angrenaj economic, cu dorința de a câștiga și e firească această dorință, să măsoare, să ia în seamă greutățile pe care le au fermierii în așa fel încât ei să nu clacheze, pentru că în momentul în care noi am pierdut fermierii, să știți că noi nu mai avem nici producție, nici industrie alimentară și nici produse pe galantar”, a punctat șeful de la Agricultură.

    Comercianții trebuie să fie mai potoliți cu prețurile 

    Ministrul Agriculturii a mai avertizat că în privința prețurilor comercianții ar trebui ”să fie mai potoliți” din proprie ințiativă pentru că statul nu poate interveni să crească sau să scadă prețul unui produs.

    ”Interpretați și dumneavoastră sunt prețurile pe care le așază comercianții pe lanțul acesta de comercializare, înțelegând toate cheltuielile pe care le fac, dar ar trebui să fie un pic mai potoliți din acest punct de vedere. Noi nu avem voie să intrăm în reglarea prețurilor că nu putem, este o economie de piață, dar cred că ni se dă și nouă dreptul, ca oameni care înțelegem fenomenele economice să ne exprimăm așa cum trebuie pentru a putea pe de o parte să dăm semnalul cuvenit și să le spunem oamenilor că avem lapte, nu ducem lipsă de lapte. Pentru că am văzut o serie întreagă de interpretări cum că într-o zonă sau alta nu există lapte, nu e adevărat, există, pentru că față de anul trecut este aceeași producție, e adevărat cu mai multă greutate, cu costuri mai mari pentru a fi obținută de aceea și prețul acesta care se impune, care trebuie practicat la poarta fermei, trebuie văzut cu atenție de cei care iau laptele, îl procesează și îl duc mai departe pentru a fi în mâna consumatorului și evident în buzunarul lor. Ar trebui să câștigăm toți și ar trebui să câștigăm egal! Câștigă mai mult cei care nu se gândesc că mâine s-ar putea să nu mai câștige!”, a menționat ministrul.

    În altă ordine de ei, reamintim că Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească Tip Simmental, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, a fost prezentă la târgul Forța Fermierilor Expo cu un stand impresionant. Nu doar că ACVBR-SIM a adus două superbe exemplare ale rasei, dar a realizat și o promovare premium pentru linia de carne a acestei rase printr-o demonstrația culinară cu o degustare de zile mari.

    Despre acest subiect, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Tăurașul de Bălțată Românească cu spor de creștere de 1.700 grame pe zi – vedetă la FFExpo 2022


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till