Plată avans APIA 2022. În cât timp ajung în conturi banii din prima tranșă de subvenții
agrointeligenta.ro -În cât timp ajung în conturile fermierilor banii din avansul APIA. O întrebare la care au oferit răspuns oficialii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Fermierii se întreabă ce interval de timp este necesar pentru ca, de la autorizarea la plată a unei cereri, banii să le fie virați în conturi. Agricultorii și crescătorii de animale încasează în această perioadă avansul din subvențiile agricole pe anul 2022, iar nevoia de bani îi face să verifice în fiecare zi conturile bancare. La mulți, sumele întârzie, în timp ce alți beneficiari de subvenții anunță că au sumele în bancă într-o zi sau două de la autorizarea plății în sistemul de la APIA.
În raport cu anii trecuți, avansul APIA ajunge mai repede la fermieri. Circuitul a fost scurtat prin sumele alocate din timp către APIA, care dispune imediat de bani pentru efectuarea plăților. Circuitul banilor de avans trece și prin bănci, iar aici procedura este influențată de politicile băncii respective.
Într-un anunț oficial publicat pe pagina de Facebook a agenției de plăți, reprezenții APIA au comunicat care este perioada necesară pentru ca banii de avans să fie încasați de fermieri.
”Conform fluxului procedural, după autorizare, fermierii primesc banii în contul bancar indicat într-un interval de câteva zile”, au anunțat cei de la APIA.
La calcularea intervalului de ”câteva zile” trebuie să luați în calcul și faptul că, din cauza zilelor de weekend în care Trezoreria și băncile nu lucrează, autorizările făcute joi sau vineri pot face ca sumele să fie virate în conturi abia în cursul săptămânii următoare.
Fermierii primesc în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, până la 70% în cazul plăților directe și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Avans APIA – Plăți directe pe suprafață
– Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 96,2796 euro/hectar;
– Schema de plată redistributivă: primul interval: 1-5 ha inclusiv – 5,0000 euro/hectar; al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv) – 48,7184 euro/hectar;
– Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire): 58,5308 euro/hectar;
– Schema de plată pentru tinerii fermieri: 48,1398 euro/hectar.
Avans APIA – Plăți Zootehnie
– Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine: 15,9246 euro/cap de animal;
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria bivoliţe de lapte: 158,2815 euro/cap de animal;
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora: 209,2467 euro /cap de animal;
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria vaci de lapte: 346,8965 euro/cap de animal;
– Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria viermi de mătase: 180,00 euro/cap de animal.
Din luna decembrie, APIA va demara plata integrală a subvențiilor, cu termen de finalizate 30 iunie 2023 pentru sumele aferente cererilor unice depuse anul acesta.