• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Produsele Chemirol Agro pe care ing. Iosif Șargan le-a introdus în tehnologia fermei Maxagro

    agrointeligenta.ro -

    În ferma Maxagro de la Gătaia, județul Timiș, inginerul Iosif Șargan a început o colaborare de durată cu Chemirol, un furnizor de încredere pentru inputuri agricole. Înainte de a introduce noi produse în tehnologia agricolă a exploatației, inginerul Șargan a testat fiecare produs Chemirol și, cum rezultatele au fost excepționale, a decis să introducă acele produse în practica fermei Maxagro.

    Ferma Maxagro din Gătaia lucrează o suprafață de 12.000 de hectare, dintre care 10.000 de hectare sunt în convențional, iar 2.000 de hectare sunt exploatate ecologic. Exploatația include și o fermă cu 2.000 de capete de vaci, așa că o parte importantă din producția vegetală este integrată în furajarea animalelor.

    Managementul fermelor Maxagro se face la nivelul de microferme – 13 în total, iar tehnologia este adaptată în raport cu provocările locale întâmpinate în fiecare an.

    ”Ferma noastră este împărțită în 13 microferme unde lucrăm cultură mare, în special avem rapiță, grâu, porumb, floarea-soarelui, soia și lucernă. Pe lângă acestea, mai producem și hrana pentru vaci – porumb siloz, siloz de lucernă și am avut și lolium. La noi, rapița este o cultură principală. Din 10.000 de hectare, 2.500 de hectare în fiecare an sunt ocupate de rapiță. Așadar, rapița, alături de floarea-soarelui, ne ajută în economia fermei. La rapiță sunt primii bani care intră în ferma noastră, iar dacă avem o producție bună clar că și nouă ne este foarte bine”, explică Iosif Șargan.

    Bakto Kompleks și Kelpak, două produse introduse în tehnologia fermelor Maxagro

    Colaborarea Maxagro cu Chemirol Agro România a început în urmă cu mai mulți ani, o importantă componentă a acestui parteneriat fiind reprezentată de testarea continuă a noilor produse care intră în portofoliul companiei de inputuri agricole.

    ”În toamna trecută am testat două produse noi – Bakto Kompleks și Kelpak. Acesta din urmă, Kelpak, este un obținut din alge marin, mai exact este vorba despre o algă extrasă din Africa care ajunge la o dimensiune impresionantă de 8 metri lungime. De ce am zis acest lucru? Deoarece această algă este caracterizată de o putere enormă de creștere. Este motivul pentru care produsul l-am împărțit în două aplicări. Astfel, la rapiță, am făcut un tratament de 1 litru la hectar în toamnă și un tratament de un litru la hectar în primăvară când planta a intrat din nou în vegetație. De ce am folosit Kelpak pe bază de această algă? Deoarece în primul rând ajută foarte mult la înrădăcinare, dezvoltă foarte bine rădăcinile și dacă rădăcinile sunt foarte bune, clar că și planta se dezvoltă bine. O rădăcinare bună înseamnă o trecere bună a plantei peste iarnă, peste înghețurile din iarnă, înghețurile seci care sunt la noi în zonă. În primăvară dacă mai dau încă o doză, ajută foarte mult la dezvoltarea culturi. Alga marină m-a ajutat să ajungă la o producție maximă pe care o puteam obține în condițiile acestui an agricol”, a explocat inginerul de la Maxagro cum a aplicat tratamentul cu Kelpak, dar și rezultate a obținut.

    Citiți și: Bakto Kompleks – preparatul natural care accelerează descompunerea materiei organice din sol, a reziduurilor de recoltă, a gunoiului de grajd sau a culturilor verzi

    Kelpak, aplicat împreună cu fungicide și/sau insecticide

    La Maxagro, aplicarea Kelpak se face în amestec cu alte produse, așa că eficiența tratamentului este ridicată inclusiv din prisma costurilor lucrării.

    ”Tot timpul folosim Kelpak alături de fungicide, alături de insecticide, alături de mai multe produse. Nu este o problemă. Este foarte important să știi cum să-l folosești. Deci prima dată punem în rezervos 30% din apă, introducem Kelpak, mai punem apă încă 30-40% și apoi venim cu celelalte produse. Kelpak nu reacționează cu celelalte produse. Se poate combina perfect”, a explicat Iosif Șargan.

    Citiți și: Una dintre cele mai eficiente soluții pentru regenerarea plantelor: Kelpak & Dynamic Cresco

    Stablix PH pentru dedurizarea apei și un pH optim la aplicarea tratamentelor

    Un alt produs de la Chemirol Agro care nu lipsește din tehnologia de la Maxagro este Stablix pH. ”Cel mai important este să folosim Stablix pH, un alt produs care ajută foarte mult la dedurizarea apei și schimbarea, reglarea pH-ului deoarece un pH peste 7% nu este bun. Apa care o folosim noi are undeva un ph de 8-8.12, iar cu 100 ml de Stablix pH coborâm pH-ul la 5. Ca produsul Kelpak și celelalte tratamente să-și facă un efect de 100%, trebuie să dedurizăm apa și pH-ul să fie cel corect. Din acest motiv folosim Stablix pH la toate produsele de fiecare dată când facem un tratament, este o regulă la noi. Luăm prima dată pH-ul apei să știm cât este și, în funcție de pH, folosim și cantitatea de Stablix pH recomandată. De obicei avem o medie este de 100 ml la 200 litri de apă ca să ne asigurăm că avem un tratament corect în care produsele aplicate acționează cu randament maxim”, explică inginerul de la Maxagro.

    Bakto Kompleks, un produs-vedetă în portofoliul Chemirol Agro România

    Bakto Kompleks este un alt produs pe care inginerii fermei Maxagro se bazează. Este un produs care se aplică pe miriște, înainte de prelucrarea terenului. La ferma timișeană s-au obținut rezultate bune și după răsărirea culturii de rapiță, însă. ”

    ”În toamnă am mai făcut o experientă cu Bakto Kompleks de la Chemirol Agro pe o suprafață mică. Am folosit-o pe rapiță. Bakto Kompleks se folosește în special pe miriști, pe terenuri care o să fie lucrate. Dar eu nu am apucat și atunci am folosit pe o suprafață mică pe rapiță când rapița avea 2 frunzulițe. În primăvară am văzut rezultatele: jumătate de parcelă am folosit Bakto Kompleks, jumătate nu. A fost o diferență mare, diferență vizibilă ceea ce m-a determinat ca pentru jumătate din fermă să comand anul acesta Bakto Kompleks, produs pe care l-am aplicat imediat după recoltatul la rapiță și la grâu”, a explicat Iosif Șargan, inginer la Ferma Maxagro Farm.

    Cum acționează Bakto Kompleks 

    La ce ajută Bakto Kompleks? Inginerul Iosif Șargan a studiat produsul Chemirol, dar și cum acționează acesta pentru a ajuta culturile următoare. ”Bakto Kompleks mă ajută foarte mult la descompunerea a tot ce înseamnă plante rămase pe sol, tot ce înseamnă paie, tot ce trebuie descompus. Sunt niște bacterii care mă ajută la descompunere în primul rând. Pe lângă descompunere, mă ajută foarte mult ca să mențin apa în sol. Eu tot timpul în toamnă de exemplu, când folosesc, eu vreau să-l folosesc cu un erbicid total după care să-l încorporez total. În vară, când îl folosesc după recoltat, este indicat să nu folosiți acest produs pe temperaturi ridicate. Sau dacă-l folosiți, trebuie încorporat imediat. Dar este de preferat să-l dați pe timp de noapte și discul să meargă după să-l încorporeze și atunci o să aveți un rezultat maxim la acest produs”, este recomandarea inginerului care utiliează Bakto Kompleks de la Chemirol Agro România.

    Citiți și: Bakto G-Stop: un aliat în dezvoltarea sănătoasă a plantelor

    5.000 de hectare tratate anual cu Bakto Kompleks în fermele Maxagro

    Norma de aplicare a produsului Bakto Kompleks vara este de doar un litru pe hectar, iar la Maxagro s-a făcut anul acesta tratamentul pe 5.000 de hectare. ”Ce este foarte bine este că nu trebuie în fiecare an să intervii cu acest produs. Dai un an da, un an nu. Și atunci, eu mi-am împărțit ferma în două. Într-un an dau 5.000 de hectare, apoi anul următor celelalte 5.000 de hectare Tot timpul folosesc pe miriștea de rapiță, vreau să folosesc și pe miriștea de grâu ca descompună toate resturile vegetale. De exemplu, după grâu cultivăm rapiță, iar dacă paiele nu sunt descompuse bine, nici răsărirea nu o să fie uniformă. Aceasta este principala problemă la rapiță – răsărirea. Pentru că tot timpul când răsare, este secetă, mai prinde câte un pai pe lângă semințe, prinde puțină umezeală, răsare și după aceea se usucă”, a explicat inginerul Iosif Șargan de la Maxagro.

    Despre colaborarea cu echipa Chemirol Agro România, specialistul din cadrul fermelor de la Gătaia are numai cuvinte de laudă. ”Echipa Chemirol este o echipă foarte bună. Pot să zic, face parte din grupul nostru, Maxagro deoarece au niște oameni foarte tehnici, oameni care sunt alături de noi atât telefonic cât și fizic în câmp. Colaborez foarte bine cu echipa Chemirol și sper ca și de acum încolo să avem aceiași legătură”, a încheiat Iosif Șargan.

    Citiți și: Schema de tratamente la grâu aplicată de Chemirol Agro în cultura de la SCDA Lovrin


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”