• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânăr fermier: ”Am 4 hectare și 5.000 de euro. Ce mă sfătuiți să cultiv?”. Ce sfaturi a primit

    agrointeligenta.ro -

    Un tânăr dornic să înceapă o afacere în agricultură a cerut sfatul unor agricultori cu experiență. Cu o suprafață de 4 hectare și un buget de 5.000 de euro, tânărul este determinat să devină producător agricol și este interesat de culturile care pot să îi facă ferma profitabilă.

    ”Am si eu nevoie de sfatul vostru. Sunt sigur că aici găsesc oameni care au foarte multă experiență și mă pot ajuta cu răspunsuri. Eu sunt un tânăr de 24 de ani care vrea să se apuce de agricultură. Am 4 hectare și în jur de 5 mii de euro bani cash, nu am niciun utilaj”, a scris tânărul pe grupul de Facebook Agriculturaromânească.

    Aceasta a precizat de la început că se așteaptă ca startul său în agricultură să fie dificil din cauza resurselor modeste de care dispune pentru început. ”Știu că este foarte greu să primesc un sfat pentru că sunt foarte jos/mic, dar ce îmi puteți recomanda? Să încerc să accesez fonduri europene (și dacă da, ce fonduri)? Să încerc să îmi iau un tractor și ce utilaje să-mi iau pe urmă? Chiar vreau să fac ceva și încerc să iau cât mai serios acest lucru, de aceea cer și ajutor. Orice informație, sfat pe care voi mi-l puteți oferi, eu îl accept cu drag”, a scris tânărul Marian.

    Întrebările adresate fermierilor nu au rămas fără răspunsuri, chiar dacă o parte dintre ele s-ar putea să îl descurajeze serios pe tânăr.

    ”Salut! Dacă vrei să-ți câștigi existența doar din cele 4 hectare este cam imposibil cu cultură mare (grâu, porumb, floarea-soarelui). Dacă mergi pe plantații de legume o să ai profitul mai mare dar și muncă și investiția în utilaje va fi pe măsură. Plus că aici vei avea nevoie de zilieri care sunt cam greu de găsit. Dacă totuși vrei să faci agricultură la suprafața asta, ideal ar fi să ai și alt loc de muncă și să faci asta în timpul liber. Știu că nu sună încurajator ce am zis dar din păcate asta e realitatea. Iar legat de bugetul de început cu banii aia îți poți cumpără un tractor românesc în stare bune și un plug și un disc”, i-a recomandat un fermier.

    ”Sunt cam de aceeași vârstă cu tine și ți aș recomanda încă o sursă de venit măcar până mai strângi ceva teren și capital, dacă prinzi 1-2 ani cum a fost anul acesta mai ales în Vrancea, Bacău, Galați etc. nu ai nicio șansă să te dezvolți. Cât despre buget, neavând utilaje sunt banii necesari înființării unei culturi (porumb) plătind și manopere”, i-a răspuns și Robert Mihalache.

    Un răspuns mai încurajator a venit din partea tânărului fermier Cosmin Andrei: ”Și eu tot 4,5 hectare am. Am accesat Măsura 6.1, am pus 2 ha legume și restul cultură mare. N-am utilaje, însă sunt în sat destui care prestează lucrări. Spor!”. Întrebat ce cultivă, Cosmin Andrei a precizat că pune vinete, dovlecei, pepeni galbeni, iar pentru a iriga culturile, a săpat un puț la 25 de metri adâncime și folosește o motopompă.

    Un alt sfat a venit din partea lui Alexandru Mărginean: ”Dacă ai posibilitate de irigare eu zic sa te bagi pe sere. Lasă utilajele pt când o sa ai suprafață mai mare, până atunci plătești prestări”.

    Cel mai încurajator sfat a venit din partea unui fermier care a mărturisit că și el a plecat la drum cu o suprafață mică, de numai un hectar. ”Proiect pe Instalarea tânărului fiermier, înscrie-te într-o cooperativă. Cultivă legume pentru a avea punctaj. Înarmează-te cu multă răbdare și muncă. (…) Îți pot povesti mai multe, de la un hectar am plecat și eu”, a scris un tânăr fermier din Bacău.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare