• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețuri în scădere la îngrășăminte. Dilema fermierilor: să cumpere acum sau să mai aștepte?

    Roxana Dobre -

    Prețurile îngrășămintelor sunt privite cu îngrijorare de fermierii care au suferit în ultima jumătate de an scumpiri la motorină, energie electrică și inputuri. Care este momentul cel mai potrivit pentru achiziția de îngrășăminte, este întrebarea la care fermierii din sectorul vegetal caută răspuns în această perioadă.

    Pe grupul de Facebook ”AgriculturaRomânească” fermierii au făcut o adevărată bursă a prețurilor la îngrășăminte pe zone agricole dar au opinat și care ar fi momentul oportun să achiziționeze inputurile pentru tratamentele de primăvară.

    Bursa prețurilor la îngrășăminte, făcută de fermieri

    ”Salutare colegi! Ce prețuri aveți la îngrășăminte pe zona voastră? Ce păreri aveți despre cum o să evolueze prețurile? Aș dori să achiziționez acum îngrășăminte pentru campania de primăvara 2023, dar nu știu ce să fac, să mai aștept, poate scad prețurile, sau din contră o să crească?”, și-a consultat colegii fermieri, agricultorul Alin Vanta, din județul Cluj.

    Valentin Enache, județul Mehedinți: ”O să scadă, nu te grăbi. Sunt sigur. Eu știu că firmele trebuie să vândă că au depozitele pline dar să lase prețul mai moale că au făcut destul profit anul trecut când aveau marfa plătită din vară și au vândut la preț dublu, acum se întoarce roata!”.

    George Lungu, județul Constanța: „Am luat ieri cu 50 de milioane (5.000 de lei n.r) tona de azot, am luat 80 de tone. Prețul a scăzut că acum o lună era 70 milioane  (7.000 de lei n.r) tona”.

    Ionuț Antonu, județul Iași: „Noi am luat din toamnă și pentru primăvară. Măcar nu mai avem grija prețurilor”.

    Cristi Oghinciuc, județul Botoșani: ”Ureea a scăzut foarte mult”.

    Roberto Lorin, județul Buzău: ”Să nu te gândești să cumperi în februarie, martie, atunci o să profite că începe lumea să fertilizeze și o să explodeze prețurile”.

    Marii producători reiau producția datorită toamnei cu temperaturi ridicate

    Piața îngrășămintelor se află în declin după ce cererea din partea fermierilor a scăzut iar producția a crescut datorită toamnei calde care a continuat să mențină prețurile la gaze naturale la scădere.

    În Germania și Europa, prețurile la îngrășăminte au continuat să scadă semnificativ în luna noiembrie. Din ce în ce mai mulți producători europeni de îngrășăminte reîncep producția datorită scăderii puternice a prețurilor gazelor naturale, notează portalul Agrarheute.com.

    În același timp, unii producători se pare că dețin încă stocuri mari – iar fermierii și comercianții încă nu cumpără. Producția de azot în UE este în creștere, deoarece vremea blândă continuă să mențină prețurile la gaze naturale la scădere. Analiștii spun că stocurile mari reprezintă o povară suplimentară pentru piață și influențează evoluțiile ulterioare ale prețurilor.

    Yara International ASA , unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din lume, a anunțat că operează din nou la 65% din capacitatea de amoniac a Europei. Firma de analiză CRU International a declarat că mișcările lui Yara sunt în concordanță cu alți producători europeni de îngrășăminte.

    Potrivit CRU, producția europeană de îngrășăminte este acum la aproximativ 63% din capacitatea totală, în creștere de la 37% la începutul lunii octombrie. Prețurile gazelor au scăzut drastic în ultimele săptămâni, parțial din cauza temperaturilor mai blânde și a capacității de stocare a gazelor peste medie.

    Deși o parte din producție revine în funcțiune, nu totul este în ordine. Prețurile gazelor naturale sunt încă mult mai mari decât în ​​Ucraina de dinainte de război, ceea ce are un impact negativ și mai mult asupra producției, potrivit Chris Lawson, șeful departamentului de îngrășăminte la CRU. „Ne-am întors la locul în care prețurile erau în același timp anul trecut, dar prețurile sunt încă cu mult peste normele istorice”, a spus Lawson.

    În ciuda scăderii prețurilor la gaze, toate îngrășămintele sunt încă semnificativ mai scumpe decât acum un an.

    Prețurile azotului continuă să scadă – potasiul și îngrășămintele cu fosfor (P) sunt, de asemenea, mai ieftine

    În Germania și Europa , prețurile la îngrășăminte au continuat să scadă în noiembrie. În săptămâna curentă , sunt raportate următoarele prețuri : Pe piețele spot germane, azotatul de calciu amoniu (KAS), cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii germani, costă puțin sub 663 de euro pe tonă marți (15 noiembrie). Adică cu 100 de euro mai puțin pe tonă decât la începutul lunii.

    Prețurile pentru uree sunt puțin sub 800 de euro pe tonă și astfel și cu 100 de euro mai mici față de începutul lunii. Soluția de azotat de amoniu uree (AHL) costă puțin sub 665 de euro – cu 30 de euro mai puțin decât acum două săptămâni. Prețurile celorlalte îngrășăminte minerale au scăzut și ele.

    Pentru Kornkali, un complex de îngrășăminte, fermierii germani trebuie să plătească în prezent 570 de euro pe tonă. Adică cu aproximativ 75 de euro mai puțin decât la începutul lunii. Pentru cel mai important îngrășământ fosfatic, fosfatul de diamoniu (DAP), sunt necesari 875 de euro pe tonă. Adică cu aproximativ 35 de euro mai puțin decât la începutul lunii.

    Cel mai important port francez de import și centru comercial, Rouen, raportează următoarele prețuri curente la îngrășăminte: Pentru cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii francezi, nitrații de amoniu 27%, prețurile au fost cu 710 euro pe tonă – cu 80 euro mai mici decât acum două săptămâni.

    Reamintim că Uniunea Europeană vrea să cheltuiască 450 de milioane de euro pentru restabilirea disponibilității și accesibilității îngrășămintelor minerale. Nu vor lipsi ajutoarele publice pentru fermierii europeni și producătorii de îngrășăminte. Măsurile planificate pe termen scurt au inclus și o propunere destul de radicală din partea Comisiei Europene: vânzarea îngrășămintelor de către instituțiile publice la prețuri mai mici decât prețul de cumpărare de la producător.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: S-a decis: Ajutor de până la 250.000 euro/fermă pentru îngrășăminte!


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă