• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cea mai mare subvenție pe care o pot primi de la stat afacerile din agricultură

  Roxana Dobre -

  Cea mai mare subvenție pe care o pot primi afacerile din agricultură este prin Ministerul de Finanțe. Este vorba despre o schemă de ajutor de stat în cuantum de până la 45.000.000 euro. Printre potențialii beneficiari se află și companiile din sectorul agricol.

  În prezent, Ministerul Finanțelor derulează o schemă de ajutor de stat instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 332/2014, cu modificările și completările ulterioare, prin care se intenţionează susținerea realizării de investiţii care determină crearea de locuri de muncă înalt calificate, potrivit unui anunț al ministerului de resort.

  Astfel, pot beneficia de ajutor de stat în baza schemei întreprinderile care realizează o investiţie iniţială ce determină crearea a cel puțin 100 de locuri de muncă. Crearea locurilor de muncă aferente proiectului de investiții reprezintă creşterea netă a numărului de locuri de muncă realizate direct de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat, în raport cu media celor 12 luni precedente lunii în care se înregistrează cererea de acord pentru finanţare.

  Respectarea condițiilor acordării ajutorului de stat consistă în aceea că, întreprinderea beneficiară de ajutor de stat are obligația de a menține investiția și locurile de muncă nou create pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data finalizării investiției, respectiv de la data la care locul de muncă a fost ocupat prima dată.

  În practică, din cauza unor prevederi legale insuficient de clare s-a constatat că există riscul ca întreprinderile beneficiare să poată desființa din locurile de muncă inițiale declarate la data depunerii cererii de acord pentru finanțare, respectând obligația de menținere a locurile de muncă nou create ca urmare a finanțării cu ajutor de stat. În această situație, practic nu mai există o creștere netă a numărului de salariați, ci o scădere a numărului total de salariați la nivel de societate.

  Ministerul Finanțelor precizează faptul că, menținerea numărului de locuri de muncă nou create pe o perioadă de 5 ani, cuantificate ca și creștere netă în raport cu media celor 12 luni precedente lunii în care se înregistrează cererea de acord pentru finanţare, după deducerea din numărul aparent de locuri de muncă create a locurilor de muncă desfiinţate faţă de medie este o obligație stabilită potrivit prevederilor art. 14 alin. (9) lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare.

  Ajutoare de maxim 45 de milioane de euro

  Intensitatea brută a ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere în cadrul schemei, în perioada 2022 – 2023, în raport cu cheltuielile eligibile, se stabileşte prin hărţile regionale aprobate de Comisia Europeană pentru această perioadă şi este prevăzută în anexa nr. 4a, astfel:

  Locurile de muncă în agricultură menţinute între 3-5 ani, la același angajator

  Ministerul Finanțelor precizează că din consultările avute cu beneficiarii de ajutor de stat, actualul context de criză economico-socială afectează inclusiv piața muncii, devenind din ce în ce mai dificil de a găsi forță de muncă, în special cei cu calificare înaltă, rezultând că perioada maximă de 6 luni pentru a ocupa postul vacant, astfel încât să nu fie încălcată obligația de menținere a locurilor de muncă nou create este insuficientă.

  ”Dificultățile întâmpinate în procesul de ocupare și menținere a locurilor de muncă rezultă și din datele barometrului efectuat de compania de consultanță Frames în perioada 4-8 iulie 2022, pe un eşantion reprezentativ de 450 de persoane, manageri şi angajaţi cu funcţii de răspundere în companii care activează în comerţ, servicii financiare, agricultură, auto, energie, confecţii sau IT arată că, cei mai mulţi dintre angajatori (48%) îşi menţin forţa de muncă între 3-5 ani”, se precizează în nota de fundamentară emisă de minister.

  Conform sursei citate, numai 23% reuşesc să-şi fidelizeze angajaţii în aşa fel încât să stea peste 5 ani, iar 8% sunt nevoiţi să îşi updateze personalul între 1-3 ani.


  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene pentru micii fermieri – 50.000 euro/proiect. Condiții AFIR Fermierii riscă să dea banii înapoi la APIA. 1 februarie – termen limită pentru salvarea plăților Subvenția APIA la motorină în 2023 – ghid complet: condiții, acte necesare, plăți

  Ultimele știri

  Reacție oficială: Fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru investiția în fabrica de la Luduș Ninsori și viscol în mai multe județe! ANM a actualizat astăzi alerta meteo Șeful APIA – anunț despre banii care intră acum în conturile fermierilor!